Μηχανογραφικό 2014: Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για τη συμπλήρωσή του!

Panellinies 2013

Την Τρίτη 1η Ιουλίου ανακοινώνονται οι βαθμοί στα λύκεια και οι μαθητές από εδώ και πέρα θα πρέπει να ασχοληθούν με το βασικό ζητούμενο της όλης διαδικασίας.

Τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, που θα επηρεάσει ανάλογα και τον καθορισμό των βάσεων.

1. Ποιο είναι το βασικό κριτήριο που προσέχουμε στη συμπλήρωση Μηχανογραφικού;

Πρώτο και βασικότερο μέλημα είναι ο υποψήφιος να έχει ξεκαθαρίσει τις κλίσεις και τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα. Με λίγα λόγια , να γνωρίζει ποιες σχολές του ταιριάζουν περισσότερο και να εστιάσει σε αυτές. Υπάρχουν ψυχομετρικά εργαλεία που βοηθούν σημαντικά στη διερεύνηση των επαγγελματικών ενδιαφερόντων, όπως είναι το Horizon που χρησιμοποιούμε στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας στην Orientum.

Στη συνέχεια, για τα τμήματα που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντά του, θα πρέπει να έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με το ποια τμήματα του εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα και τι δυνατότητες του παρέχονται από το καθένα. Οι υποψήφιοι βρίσκουν αυτές τις πληροφορίες είτε στα site των σχολών είτε σε οδηγούς σπουδών όπως το «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014» που τα έχουν αναλυτικά και συγκεντρωμένα.

Το τρίτο και τελευταίο που οφείλει να προσέξει, είναι το αν θα φτιάξει τη σειρά των σχολών με βάση το αντικείμενο ή με βάση την πόλη. Αν ένας μαθητής έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει κι εκτός του τόπου κατοικίας του, τότε δηλώνει το πρώτο τμήμα σε όλες τις πόλεις (με επιθυμητή σειρά πόλεων) και έτσι συνεχίζει και με τα υπόλοιπα. Αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για σπουδές εκτός, τότε δηλώνει με βάση την επιθυμητή σειρά όλες τις σχολές στην πόλη που κατοικεί. Προσοχή στη σειρά των σχολών! Πρέπει να αντικατοπτρίζει ακριβώς τη σειρά ενδιαφέροντος γιατί όπου σταματήσει το σύστημα εκεί περνάμε. Γι αυτό καλό είναι τα παιδιά να φτιάχνουν το μηχανογραφικό τους με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, ούτως ώστε να κάνουν την καλύτερη δυνατή ταξινόμηση, συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες που απαιτούνται για μια επιτυχημένη αποτύπωση σχολών.

2. Τι αλλάζει με το Νέο νόμο για τις μετεγγραφές;

Ουσιαστικά καταργούνται οι επιπλέον θέσεις που δίνονταν μέχρι πέρσι στις ειδικές κατηγορίες. Πλέον όλοι συναγωνίζονται για τον ίδιο αριθμό θέσεων και δίνεται η δυνατότητα σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και κοινωνικά κριτήρια να κάνουν αίτηση μετεγγραφής. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, την τελική απόφαση για το ποιοι και πόσοι θα πάρουν τελικά μετεγγραφή, θα την παίρνει το τμήμα Υποδοχής. Αυτό σημαίνει πως προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς κατευθύνσεις για το ποιοι και πόσοι θα επιτύχουν τελικά να μετεγγραφούν. Ειδικότερα στα τμήματα της Αθήνας που σίγουρα θα υπάρξουν οι περισσότερες αιτήσεις, δε γνωρίζουμε κατά πόσο θα δεχτούν τον μεγάλο όγκο φοιτητών που πιθανόν να ζητήσουν να μεταφερθούν εκεί.

3. Επαγγελματικά Δικαιώματα Τμημάτων – Πόσο μας επηρεάζουν τελικά;

Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχημένη επιλογή. Τα επαγγελματικά δικαιώματα ανάλογα με το αντικείμενο, ουσιαστικά κατοχυρώνουν σαφή θέση εργασίας, επιτρέπουν τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς δημοσίου ή την δυνατότητα διδασκαλίας του αντικειμένου στη δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση, δίνουν το δικαίωμα να εργαστεί κανείς ως ελεύθερος επαγγελματίας, να υπογράφει μελέτες σχετικές με το αντικείμενο του ή να ανοίξει τη δική του επιχείρηση.

4. Τι εναλλακτικές υπάρχουν αν δεν πιάσω την πρώτη μου επιλογή;

Αν έχεις φτιάξει ένα σωστό μηχανογραφικό, σίγουρα και οι επόμενες επιλογές που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις θα είναι μια καλή εναλλακτική. Πέραν αυτού, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν το δικαίωμα να συμπληρώσουν κι ένα δεύτερο μηχανογραφικό για τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου. Η υποβολή του γίνεται ταχυδρομικά από 1η έως και 18 Ιουλίου. Όλες οι σχολές προσφέρουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και στην Ελλάδα. Διαφορετικά είτε κάνεις μια δεύτερη προσπάθεια μέσω πανελλαδικών του χρόνου, είτε κοιτάζεις για σπουδές στο εξωτερικό ή σε κάποιο ιδιωτικό κολλέγιο στην Ελλάδα. Προσοχή μόνο στην τελευταία επιλογή, σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν τα ιδιωτικά κολλέγια, να σιγουρέψει ο υποψήφιος πως είναι πράγματι κατοχυρωμένα.

Ελένη Παναγιωτίδου
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας στην Orientum

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;