Για νέο ιό που κλειδώνει smartphones και tablets προειδοποιεί η ΕΛΑΣ

Για νέο ιό που κλειδώνει smartphones και tablets προειδοποιεί η ΕΛΑΣ

Το τμήμα της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος προειδοποιεί τους χρήστες smartphone και tablets για τον νέο ιό που κυκλοφορεί σε συσκευές που τρέχουν ANDROID.

Πιο αναλυτικά ο ιός σκανάρει όλα τα αποθηκευμένα αρχεία του χρήστη της (φωτογραφίες, ταινίες, έγγραφα κλπ) και στη συνέχεια την κλειδώνει αποκρυπτογραφώντας τα αρχεία της. Μετά ζητά χρήματα για να ξεκλειδώσει τα αρχεία.

Διαβάστε αναλυτικά όλη την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού ( TROJAN ), με την ονομασία “Simplelocker”, το οποίο προσβάλλει κινητά τηλέφωνα και tablets (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ANDROID και κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη τους.
Ειδικότερα, με την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή γίνεται ανίχνευση για ύπαρξη εξωτερικού μέσου αποθήκευσης, όπως SD κάρτα μνήμης, σκανάροντάς την για αρχεία τύπου “.jpeg, .jpg, .png, .bmp, .gif, .pdf, .doc, .docx, .txt, .avi, .mkv, .3gp, .mp4”. Αφού τα εντοπίσει, στη συνέχεια τα κρυπτογραφεί κατά πρότυπο AES και αλλάζει την κατάληξη (extension) τους με αποτέλεσμα να καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.

Ακολούθως στην οθόνη της συσκευής εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει ότι είναι κλειδωμένη για προβολή και διακίνηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας, ζωοφιλίας κτλ και απαιτεί από τους χρήστες την καταβολή χρηματικού ποσού για να ξεκλειδωθεί και να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία της.

Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα το προαναφερόμενο λογισμικό έχει εμφανιστεί σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.

Καλούνται οι πολίτες που κατέχουν κινητά τηλέφωνα και tablets με λειτουργικό σύστημα ANDROID, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας της συσκευής τους για την αποφυγή προσβολής της από τον προαναφερόμενο ιό. Συγκεκριμένα:

 

  • να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος ANDROID.
  • να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας όπως ένα antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
  • να μην κατεβάζουν εφαρμογές από άγνωστες πηγές ή αναξιόπιστες εφαρμογές
  • να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;