Ο Βαγγέλης Πισσίας στο neolaia.gr

Να δώσουν οι πολίτες ψήφο περιεκτική πολιτικών μηνυμάτων που να τους εκφράζει αυθεντικά, μακριά από την δικομματική πόλωση και επιφορτίζοντας τα κόμματα να συνεργαστούν μετά για μια συνθετική πολιτική πρόταση, ζήτησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και κεντρικό πρόσωπο του ευρωψηφοδελτίου των οικολόγων Πράσινων. 

Στο κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου ενόψει των ευρωεκλογών 2014 της Κυριακής και με ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων να μην έχουν οριστικά αποφασίσει τη στάση τους, κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο για τους νεότερους εκλογείς, το neolaia.gr αναζήτησε και συνεντευξίασε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή και κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων, Βαγγέλη Πισσία. Κατά παράδοση, τα κυρίαρχα ΜΜΕ στο κλείσιμο των προεκλογικών περιόδων αρέσκονται στον εγκλωβισμό της πόλωσης μεταξύ των ισχυρότερων κομμάτων και υποψηφίων, αλλά από όσα μέσα επιθυμούν  να προσδιορίζονται ως ανοιχτά και διαφορετικά, χρήσιμη είναι η παράλληλη ανάδειξη και των αντίστοιχα διαφορετικών φωνών που ζητούν αποδοτική και ταυτόχρονα οραματική ψήφο από τους πολίτες.

Συναντήσαμε τον Βαγγέλη Πισσία στο προσωπικό του γραφείο στην Πλάκα, εν μέσω της εντατικοποιημένης προεκλογικής του δραστηριότητας και επικείμενων ταξιδιών «αστραπή» σε Λίβανο και νότια Κρήτη, καθώς η παράλληλη ενασχόλησή του με τα μεσανατολικά θέματα ως Έλληνας Αιγυπτιώτης δεν σταματά ποτέ και το ζήτημα της μη απόρριψης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο αποτέλεσε το τελευταίο διάστημα ένα πεδίο συγκερασμού στο πρόσωπό του της ακτιβιστικής του δράσης και του πολιτικού αγώνα των Οικολόγων Πράσινων, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και ταυτόχρονα προεκλογική χρονική φάση για το βασικό κομματικό υποκείμενο του οικολογικού χώρου την τελευταία δεκαετία.

Στη διάρκεια της συζήτησης ανοίχτηκαν τρεις ενότητες. Οι λόγοι της ενασχόλησής του με την ενεργό πολιτική, οι προοπτικές Ελλάδας και Ευρώπης εν μέσω διαρκούς ύφεσης και η θέση των νέων στο σημερινό πνιγηρό περιβάλλον, καθώς και το παρόν και μέλλον του οικολογικού χώρου στην προσπάθειά του να εκφράσει και αγκαλιάσει βαλλόμενες κοινωνικές ομάδες, μέσα από τη ζύμωση του ιδεολογικού πλούτου της πολιτικής οικολογίας με τους ανθρώπους που βιώνουν στο πετσί τους το τωρινό εξαντλητικό μοντέλο του διεθνούς καταμερισμού εργασίας.

Υποψηφιότητα για στροφή στην κινηματική πολιτική

Σε ό,τι αφορά στην προσωπική του εμπλοκή με την ενεργό πολιτική, μέσω του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων, ο Βαγγέλης Πισσίας τόνισε ότι ήταν δύσκολη απόφαση την οποία έλαβε μετά από πρόταση ανθρώπων του χώρου να εξελιχθεί από μέλος του κόμματος ενδιαφερόμενο για θέματα όπως η διαχείριση των υδάτων και το Παλαιστινιακό σε συνδιαμορφωτή της πορείας του κόμματος, προκειμένου να συναντηθούν οι δράσεις πεδίου με την πολιτική ρητορική του οικολογικού χώρου. «Κλειδί» για την πορεία του χώρου κατά την άποψή του, κάτι που αποτελεί το βασικό λόγο εισόδου του στον κύκλο των προβεβλημένων στελεχών των ΟΠ, η στροφή στην κινηματική πολιτική, με τη δημιουργία ενός οικολογικού οργανωμένου πολιτικού κινήματος, θέση που είχε εκφράσει και κατά τη δημιουργία του κόμματος στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίες, όπως σημείωσε.

Να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους με ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό παραγωγικό σχέδιο

Για την Ελλάδα και τη νεολαία της, υπογράμμισε ότι οι νέοι δεν πρέπει να αφήσουν τον τόπο τους γα αναζήτηση της τύχης τους αλλού, διαχωρίζοντας την ταξιδιάρικη ελληνική φύση ως χρήσιμη για τις παραστάσεις και εμπειρίες τους που μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους ίδιους όσο και τον τόπο.  Για τον οικονομικό της τομέα, μίλησε για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και προσανατολισμού του περισσότερο στις ανάγκες της εσωτερικής ζήτησης και σε στοχευμένη μόνο εξαγωγική δραστηριότητα, με δεδομένο και το σαθρό περιβάλλον των εργασιακών σχέσεων και καταμερισμού παγκοσμίως και τη δυσκολία ακόμα και χωρών με σημαντική εξαγωγική παράδοση να επιβιώσουν στο σημερινό διεθνές οικονομικό πλαίσιο.

Η πολιτική οικολογία αποτελεί την πολιτική απάντηση του 21ου αιώνα!

Για τις λύσεις που μπορεί να δώσει ο οικολογικός χώρος στις μέρες μας και την κατεύθυνση που πρέπει να λάβει για να βοηθήσει τον τόπο και τον κόσμο, ο Βαγγέλης Πισσίας στάθηκε στο ότι η πολιτική οικολογία αποτελεί την πολιτική απάντηση των κοινωνιών στον 21ο αιώνα. Από την αναζήτηση των λύσεων στο σοσιαλισμό τον προηγούμενο αιώνα έχουμε περάσει στην αναζήτηση των απαντήσεων μέσω της πολιτικής οικολογίας, όπως προκύπτει κι από τη συγγραφική πορεία σημαντικών θεωρητικών του σοσιαλισμού, οι οποίοι σήμερα αναφέρονται πλέον στον οικοσοσιαλισμό, ανέφερε.

Η ολοκλήρωση της μετάβασης όμως αυτής υποστηρίζει ότι θα γίνει όταν οι άνθρωποι πιστέψουν πραγματικά στην πολιτική οικολογία και θυσιάζονται για αυτή, όπως το έκαναν οι πρώτοι θιασώτες του σοσιαλισμού. Διαφορετικά, για τον Βαγγέλη Πισσία, η οικολογική δράση θα εκπίπτει σε έναν χρήσιμο μεν αλλά ουδετεροποιημένο περιβαλλοντισμό, εύκολα ενσωματώσιμο από το ακόμα κραταιό καπιταλιστικό σύστημα, ιδίως όσο στην οικολογική πλευρά προτάσσεται η μάχη  των καρεκλών αντί της μάχης των ιδεών.

Ψήφο ελεύθερη και πολιτικά περιεκτική αντί ψήφου σκοπιμότητας στην ευρωκάλπη

Τέλος, ο Βαγγέλης Πισσίας, στο ειδικότερο μήνυμά του για την κάλπη της Κυριακής, καλεί τους πολίτες να βγουν από τη λογική της ψήφου σκοπιμότητας, δίνοντας «περιεκτική ψήφο». Να εκφραστούν «ελεύθερα, ατόφια, αυθεντικά» οι πολίτες, όπως είπε, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα είναι δουλειά των κομμάτων, με τη φυσιογνωμία και τις δυνάμεις τους, να συνεργαστούν πάνω σε πραγματικά δεδομένα για μια συνθετική πολιτική πρόταση στην κοινωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;