Φοιτητική Συμμαχία: Νέα εκλογική παράταξη!

Από neolaia.gr Team 1 Μαΐου 2014

nea parataxi thessalia

Λίγος πριν τις φοιτητικές εκλογές 2014, λάβαμε τη διακήρυξη ίδρυσης μίας νέας φοιτητικής παράταξης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που έχει κεντρικό σύνθημα: «Πανεπιστήμιο μακριά από κόμματα».

Οι καιροί αλλάζουν…

Εμείς σαν νέοι άνθρωποι καλούμαστε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον να προσαρμοζόμαστε, να αναζητούμε την πρόοδο και να εξελισσόμαστε μαζί με την κοινωνία και τους θεσμούς της. Αναλογιζόμενοι τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και της υποβάθμισης που διαιωνίζεται αρκετές δεκαετίες μέσα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο και αφουγκραζόμενοι την απομάκρυνση όλης της κοινωνίας από τα κατεστημένα κόμματα καλούμαστε να κάνουμε ένα βήμα εμπρός. Για αυτό το λόγο έχοντας ως κύριο στόχο την προάσπιση της λογικής στο Πανεπιστήμιο και στους φοιτητικούς συλλόγους, δημιουργούμε μια νέα φοιτητική κοινότητα μακριά από τις παλαιολιθικές κομματικές παρατάξεις που ετεροκατευθυνόμενες προωθούν οπισθοδρομικές ιδέες και αμαυρώνουν το πανεπιστήμιο με τα γνωστά ως τώρα αποτελέσματα.

Εγκαινιάζουμε την «ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» η οποία δημιουργεί έναν νέο χώρο στις τάξεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας. Αντιμαχόμαστε αυτούς που προωθούν τη στασιμότητα στην σπουδάζουσα νεολαία και μαχόμαστε για ένα ελληνικό πανεπιστήμιο που δεν έχει καμία διασύνδεση με τα πολιτικά κόμματα και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ:

Ως φοιτητές,

Προκρίνουμε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό -δυτικού τύπου- ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, δεκτικό σε νέες μεθόδους διδασκαλίας και έρευνας προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες.

Απαρνούμαστε τον χώρο των κομματικών παρατάξεων που «δρουν» και «αντιδρούν» εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αποτασσόμαστε τον «συνδικαλισμό» που προάγει τα συντεχνιακά συμφέροντα και εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες ενάντια στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Επιζητούμε την αναδιάρθρωση της λογικής που διέπει την λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και των οργάνων τους, δίνοντας έμφαση στα προβλήματα καθημερινότητας των φοιτητών και τη μετατροπή τους από πεδίο αναμέτρησης κομματικών αντιπαραθέσεων σε χώρο ουσιαστικού διαλόγου για τα προβλήματα των σχολών μας.

Επιδιώκουμε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, εξωστρεφές και με έμφαση στην πολύπλευρη αξιολόγηση.
Αναζητούμε τη σύνδεση των σπουδών μας με την αγορά εργασίας, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο οικονομικά αυτοτελές και διοικητικά αποκεντρωμένο από τον σφιχτό εναγκαλισμό του κρατικού ελέγχου με δυνατότητα χάραξης αυτόνομης πολιτικής, προσαρμοσμένης πάντα στις ανάγκες του εκάστοτε ιδρύματος.

Υπερασπιζόμαστε την ισχύ των καταστατικών κανονισμών των συλλόγων με δημοκρατικότητα απέναντι στην αυθαιρεσία των εκάστοτε πλειοψηφιών.

Καλούμε σε συμπόρευση όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που συμφωνούν με τις βασικές αρχές και θέσεις μας, ανεξαρτήτως ιδεολογικής αφετηρίας και κομματικής ταυτότητας. Είναι καιρός και εμείς οι φοιτητές, ως εν δυνάμει παραγωγικός κλάδος και κινητήριος δύναμη του τόπου να σπρώξουμε τη ρόδα της προόδου μπροστά και να απαγκιστρωθούμε από ό,τι μας κρατάει πίσω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ