6ου Συνέδριο The Green Connected World

Από neolaia.gr Team 26 Μαρτίου 2014

green connected

Η διακίνηση και επεξεργασία ενός εκθετικά αυξανόμενου όγκου δεδομένων, είναι μια ενεργοβόρος υπόθεση, για την οποία η επιστημονική κοινότητα, τουλάχιστον πριν μια δεκαετία, είχε κρούσει τον κώδωνα που κινδύνου, όσον αφορά στο αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο που κινδύνευε να προκαλέσει. Από αυτό ακριβώς τον προβληματισμό ξεκίνησε η ιδέα της υιοθέτησης της διασύνδεσης υπολογιστικών μονάδων, με σκοπό τον καλύτερο καταμερισμό των πόρων που, ως μονάδες, υπέφεραν από υπερφόρτωση ή υπολειτουργούσαν.

Έτσι, με την πάροδο των ετών και οδηγό την αναγκαιότητα, ο δρόμος των φυσικών ΙΤ υποδομών προς τις εικονικές, που βρίσκονται «κάπου εκεί έξω» έχει περάσει από διάφορα στάδια.

Κάποτε το “computer room”, κλειδωμένο στο υπόγειο, ήταν το απόρθητο ιερό, η καρδιά της επιχείρησης, όπου τα δεδομένα φυλάσσονταν από τον έξω κόσμο και το intranetήταν η καλύτερη μορφή δικτύωσης της επιχείρησης.

Χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί. Δεδομένα και εφαρμογές βρίσκονται σε υποδομές οπουδήποτε στον κόσμο, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους και μοιράζουν την πανίσχυρη υπολογιστική τους ισχύ οπουδήποτε τους ζητηθεί.

Η έννοια του cloudείναι πια δεδομένη και κανείς δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι το υβρίδιο πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών είναι πλέον μια αυθύπαρκτη οντότητα, που έχει κάνει την ανάγκη των in-houseΙΤ υποδομών ιδιαίτερα σπάνια και συνδεδεμένη με πολύ συγκεκριμένες αναγκαιότητες, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον offline. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά ερωτήματα: Είναι το cloudμονόδρομος; Ποιες είναι οι προκλήσεις που εμπεριέχει και οι ευκαιρίες που προσφέρει; Έχει το cloudπεριορισμούς; Πόσο διακριτά είναι τα όρια του publicκαι του private cloud; Είναι το cloud απειλή για τους ΙΤ Managers; Μπορούν οι πάροχοι να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του; Υπάρχουν ενιαία πρότυπα και πόσο τηρούνται; Πόσο προσωπικό μπορεί να γίνει το cloud; Σε όλα αυτά -και σε πολλά ακόμη- οι ομιλητές και οι σύνεδροι θα αναζητήσουν τις απαντήσεις μέσα από τις τρεις βασικές ενότητες του 6ουthe Green Connected World: The Cloud of Things!

Cloud in a Box…and out of it!

Υπάρχει άραγε ένα cloudγια όλους και για οποιαδήποτε ανάγκη, σε οποιαδήποτε κλίμακα μεγέθους και πολυπλοκότητα; Αν δεχθούμε ότι το cloudείναι πλέον μονόδρομος για τις επιχειρήσεις, είναι από την πλευρά τους οι πάροχοι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε ανάγκη;Hμήπως όπως υπάρχουν κλίμακες πελατών, υπάρχουν και κατηγορίες παρόχων;

Είναι ίδιες οι ανάγκες ενός e-shop, με αυτές ενός τραπεζικού ιδρύματος ή ενός κυβερνητικού φορέα; Σίγουρα όχι! Μπορεί όμως ένας πάροχος να ασχοληθεί ισότιμα με τις ανάγκες και των δύο; Τελικά, πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί το ιδανικό μίγμα προτυποποίησης και προσαρμογής, ώστε τα κόστη υλοποιήσεων και χρήσης να είναι αποδεκτά για τους πελάτες;

Μπορεί το Private cloud να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά τις in-houseυποδομές μίας επιχείρησης και πόσο οι CIO’sείναι πρόθυμοι να κάνουν αυτό το βήμα;

Το Public cloud από την άλλη, μήπως είναι περισσότερο public απ’ όσο θα έπρεπε; Μήπως η προσβασιμότητα είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις;

Θεμέλιος λίθος του οικοσυστήματος του cloud, είναι οι τηλεπικοινωνίες. Χωρίς την ευρυζωνικότητα, η έννοια του cloudθα βρισκόταν στις βιβλιοθήκες, στο τμήμα με τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας.

Ευτυχώς για όλους μας και την εξέλιξη της κοινωνίας μας, οι τηλεπικοινωνίες διαθέτουν και εκείνες εξέλιξη στο DNAτους. Η βελτίωση στην ταχύτητα και την ποιότητα σύνδεσης είναι θεαματική, ακόμα και αν ο χαλκός παραμένει ακόμα συντριπτικά κυρίαρχος στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Οι τηλεπικοινωνιακοί, πάροχοι έχουν κατανοήσει την κεφαλαιώδη σημασία του cloudκαι την ένταξή του στο πακέτο των υπηρεσιών προς τους πελάτες τους, ώστε να ενισχύσουν το customer loyalty μίας εξαιρετικά σημαντικής μερίδας πελατών, που δεν είναι άλλη από τους εταιρικούς πελάτες.

Solutions as a Service

To Cloud δε δίνει μόνο λύσεις για την αποϋλοποίηση των υπολογιστικών αναγκών μίας επιχείρησης, αλλά είναι πλέον και ο «χώρος» όπου φιλοξενείται το softwareγια τη λειτουργία της.

Βάσεις δεδομένων, CRM, ERPκαι κάθε είδους εφαρμογή διαχείρισης και λειτουργίας είναι πλέον διαθέσιμα στο cloud. Και μάλιστα χωρίς ανελαστικούς περιορισμούς που, λίγο παλαιότερα, δεν απείχαν και πολύ από την λογική του “take it or leave it”.

Έτσι, η σημερινή επιχείρηση χρησιμοποιεί μέσα από το cloudτο λογισμικό που χρειάζεται, με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιεί και τις ΙΤ ανάγκες της, όπως την υπολογιστική ισχύ και τον αποθηκευτικό χώρο.

Πλέον, τα μοντέλα SaaS που κοστολογούνται με τη λογική «pay as you grow»,αρχίζουν να κυριαρχούν, κάνοντας τα πάλαι ποτέ software houses,που εντάχθηκαν έγκαιρα σε αυτή τη λογική, να αυξάνουν συνεχώς το πελατολόγιό τους.

Οι περισσότερες υπηρεσίες SaaS,σήμερα, βασίζονται σε πλατφόρμες που αναπτύσσουν παγκόσμιοι οργανισμοί, οι οποίοι, μόλις λίγα χρόνια πριν, δεν θα μπορούσαν να αναλογιστούν ότι το λογισμικό θα ήταν γι’αυτούς μία υπηρεσία και όχι ένα πακέτο CD’sπου πωλούνταν ως προϊόν.

Έτσι, οργανισμοί οι οποίοι δημιούργησαν τα πρότυπα στο λογισμικό, πάνω στα οποία έπρεπε να προσαρμοστούν επιχειρήσεις και τελικοί χρήστες, αλλάζουν τελείως τις δομές τους με σκοπό να δώσουν στις πλατφόρμες τους τόσο υψηλό επίπεδο παραμετροποίησης, ώστε να μπορούν να γίνουν ο πυρήνας ανάπτυξης SaaS για τελικούς χρήστες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ανάπτυξη αυτή αναλαμβάνουν άλλες μικρότερες εταιρίες, που έχουν τη δυνατότητα να πλησιάσουν πολύ κοντά στις ανάγκες των πελατών και να διαγνώσουν τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις τους.

Ιδιαίτερα μάλιστα αυτή την εποχή, όπου η μεταστροφή στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί κυρίαρχη τάση όσον αφορά στην απασχόληση, η ύπαρξη του cloudαποδεικνύεται καταλύτης για τη δημιουργία μίας τέτοιας επιχείρησης.

Τα αρχικά κόστη μηχανογραφικού εξοπλισμού που, λίγα χρόνια πριν, αποτελούσαν ανυπέρβλητο εμπόδιο το οποίο επιβάρυνε τα business plans με αρνητική ρευστότητα και υψηλές αποσβέσεις, σήμερα απλά δεν υπάρχουν! Το κόστος επιμερίζεται πλέον σε επίπεδο λειτουργικού κόστους, επιτρέποντας σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες σ’ όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας, να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία.

Internet of things

Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, η έννοια του Internetof Thingsή αλλιώς των διασυνδεμένων συσκευών και αισθητήρων που ανταλλάσουν δεδομένα και αλληλεπιδρούν, λειτουργώντας προς όφελος του ατόμου ή του κοινωνικού συνόλου δεν είναι νέα.

Η πρώτη επιστημονική αναφορά γίνεται πριν από 15 χρόνια σε έκθεση του ΜΙΤ, ως μία πολλά υποσχόμενη εξέλιξη που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία.

Σήμερα, όλα τα κομμάτια του παζλ έχουν μπει πια στη θέση τους. Η μικροηλεκτρονική είναι σε θέση να κατασκευάσει αισθητήρες και μονάδες ασύρματης επικοινωνίας σε μικρές διαστάσεις με ελάχιστη κατανάλωση ισχύος.

Τα πρότυπα διασύνδεσης αυτών των συσκευών έχουν πλέον λάβει τη θέση τους, με το NFC, το Wi Fi, και το GSMνα έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Και φυσικά το cloud. Τη μεγάλη ομπρέλα, κάτω από την οποία τα «μεγάλα δεδομένα» διακινούνται, επεξεργάζονται και προκαλούν ανάδραση, πυροδοτώντας μία επανάσταση που αλλάζει τον τρόπο ζωής μας, δίνοντας στον κόσμο μία νέα έννοια. Τη «διασυνδεμένη διαβίωση».

Και η αλλαγή αυτή δεν θα γίνει μέσα από ιδιοκατατασκευές και αποσπασματικές υλοποιήσεις, αλλά μέσα από σοβαρές και μελετημένες επιχειρησιακές προσεγγίσεις.

Η επιχειρηματική κοινότητα αντιμετωπίζει πλέον το ΙοΤ με μεγαλύτερη σοβαρότητα και από επενδυτική σκοπιά, καθώς ήδη αποτελεί μέρος της καθημερινής ατζέντας των οργανισμών που ηγούνται στο χώρο της δικτύωσης, ενώ κάποιες από αυτές έχουν ξεπεράσει το ερευνητικό στάδιο και έχουν πλέον έτοιμες τις προτάσεις τους.

Παρ’ όλες τις θετικές ενδείξεις, οι επενδύσεις δεν έχουν ακόμα πιάσει τους επιθυμητούς ρυθμούς, καθώς πρέπει να πειστούν όλοι οι παράγοντες, ότι το Internet of Things δεν είναι απλά ένα πείραμα, αλλά ένα οικοσύστημα που αναμένει την κρίσιμη μάζα για να ενταχθεί στην καθημερινότητα .

Ουσιαστικά, οποιαδήποτε έκφανση της ζωής μας μπορεί να ωφεληθεί από το Internet of Things και τις δυνατότητες του, δημιουργώντας μία επανάσταση ισάξια σε μέγεθος και επίδραση στην κοινωνία, με αυτή του webμε ανάλογες εξελίξεις στην οικονομία. Παράλληλα δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την οικολογική πλευρά του θέματος με την ορθολογική χρήση των ενεργειακών πηγών γεγονός που σημαίνει ότι το IoT συμβάλει σε έναν πιο πράσινο πλανήτη.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ