Μαθητές σε ρόλο …ευρωβουλευτή

Από neolaia.gr Team 10 Φεβρουαρίου 2014

επισκεψη4

Μία μοναδική εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία βίωσαν 20 μαθητές του Αριστοτελείου Κολλεγίου, καθώς έλαβαν μέρος στο «Παιχνίδι των ρόλων», κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής τους στο Κέντρο Επισκεπτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Μέσα από το παιχνίδι οι έφηβοι γνώρισαν πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ανακάλυψαν πώς συντάσσεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ποιοι εμπλέκονται στην προετοιμασία της. Έμαθαν, με βιωματικό τρόπο, πώς δημιουργούνται συμμαχίες, πώς και γιατί διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με τα άλλα θεσμικά όργανα και πώς λειτουργεί η επικοινωνία με τα Μέσα Ενημέρωσης.

Οι παίκτες –μαθητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με πίεση ανάλογη με εκείνη που νιώθουν οι ευρωβουλευτές, ήταν υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν πληροφορίες από ειδικούς, οργανώσεις και άλλους εμπλεκόμενους και να επιλέξουν τα στοιχεία εκείνα που εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες τους στο παιχνίδι. Ήταν υποχρεωμένοι να παίρνουν τις αποφάσεις τους γρήγορα και να αξιοποιούν τα επικοινωνιακά τους χαρίσματα στις επαφές τους με τον Τύπο αλλά και στις πολιτικές συζητήσεις.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, τα διαδραστικά ηλεκτρονικά εκθέματα, οδήγησαν τους μαθητές στο ταξίδι της ευρωπαϊκής ενοποίησης και των επιπτώσεων που αυτή έχει στην καθημερινή ζωή μας.

Το Αριστοτέλειο Κολλέγιο από τη Θεσσαλονίκη ήταν το πρώτο επιλαχόν σχολείο του προγράμματος «Your Europe, your say», το οποίο οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (the European Economic and Social Committee -EESC). Οι μαθητές επισκέφτηκαν το εν λόγω όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με το μέλος της Ε.Ο.Κ.Ε. κ. Παναγιώτη Γκόφα. Με άμεσο και εύληπτο τρόπο οι μαθητές έλυσαν απορίες τους σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε., το ρόλο των Ελλήνων ευρωβουλευτών στις αποφάσεις που λαμβάνονται και τη σημασία της παρουσίας της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα από την εκπαιδευτική επίσκεψη οι μαθητές, που συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς Μαίρη Παπαχρήστου και Σάκη Καϊμακάμη, είχαν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν βιωματικά τους πνευματικούς τους ορίζοντες, να γεμίσουν εμπειρίες και εικόνες και παράλληλα να χαρούν και να συνεργαστούν με εκπαιδευτικές ομάδες άλλων χωρών.

Δελτίο Τύπου

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ