Ιός κρατά το PC

608249_ioss

Ένα νέο επικίνδυνο, κακόβουλο λογισμικό έκανε την εμφάνισή του, σύμφωνα με το BBC.

Πιο συγκεκριμένα, το κακόβουλο λογισμικό ονομάζεται CryptoLocker και εγκαθίσταται αυτόματα στα PC, ενώ στη συνέχεια “κλειδώνει” -κρυπτογραφώντας τα- τα πιο σημαντικά αρχεία του υπολογιστή και κατόπιν ζητά “λύτρα” προκειμένου να παραδώσει στον άτυχο ιδιοκτήτη έναν μοναδικό κωδικό που αποκτυπτογραφεί το κλείδωμα.

Μάλιστα, ο τύπος ιού χαρακτηρίζεται ως ‘ransomware΄και είχε προσβάλλει μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη περίπου 200.000 με 250.000 υπολογιστές παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα μεγαλύτερα ποσοστά εξάπλωσης, σύμφωνα με την εταιρεία Dell Secureworks.

Έτσι, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, ο ιός τύπου ransomware “παίρνει όμηρο” τα σημαντικότερα αρχεία του εκάστοτε υπολογιστή, με βάση τις καταλήξεις τους (.jpg, .pdf, .docx κλπ) και ζητάει ως “λύτρα” το ποσό των 300 ευρώ κατά μέσο όρο (σε διάφορα συναλλάγματα μεταξύ των οποίων και Bitcoin).

Αν ο ιδιοκτήτης δώσει τα “λύτρα”, μέσα σε ένα χρονικά διάστημα από λίγες ώρες μέχρι μερικές μέρες, ο ιός στέλνει τον κωδικό που σπάει την κρυπτογράφηση.

Τέλος, ειδικοί έχουν αποφανθεί ότι το Cryptolocker είναι από τα πιο εξελιγμένα και επίμονα ransomware που έχουν εμφανιστεί τελευταία και εφιστούν την προσοχή στους κατόχους PC, συνιστώντας την εγκατάσταση προγραμμάτων που αποτρέπουν την αυτόματη εκτέλεση αρχείων με εντολές ή φιλτράρουν συμπιεσμένα αρχεία πριν φτάσουν στο email και εκτελεστούν στο παρασκήνιο, κάτω από τη μύτη των ανυποψίαστων χρηστών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαρ. 2024
ΕΦΕΣ
19:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;