Νησάκι των Ιωαννίνων. Μία επιπλέουσα οφθαλμαπάτη

Από Νικόλαος Μπάρδης 14 Δεκεμβρίου 2013

Νησάκι των Ιωαννίνων. Μία επιπλέουσα οφθαλμαπάτη.

Μέσα στην ομίχλη οι οφθαλμαπάτες ζωντανεύουν και δίνουν υπόσταση και πνοή σε πρόσωπα ξεχασμένα, αλλοτινών εποχών. Και τα πάντα που θωρούμε, φαντάζουν, έστω και πρόσκαιρα, αληθινά. Μα όλα είναι μια γλυκιά απάτη, μια παραμυθία μυστική. Και έστω και έτσι, μέσα στις ζαλάδες του μυαλού και τη μέθη της σκέψης, φέρνουμε στη μνήμη μας όλους όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για εμάς, αλλά και εκείνους που με την ισχυρή προσωπικότητά τους άφησαν το στίγμα τους στο πάτριο χώμα.

Αλλοπρόσαλλες στιγμές, παραστρατήματα του νου και της λογικής, που μόνο εκεί ενεργοποιούνται και εμφανίζονται παραστατικά. Γιατί εκεί η ιστορία εξακολουθεί να επιβιώνει, και σαν πραγματικότητα επαληθεύεται από σπιθαμή προς σπιθαμή εμπρός στα μάτια σου. Και οι άνθρωποι του νησιού, γενναιόδωροι και καταδεκτικοί, που πιστεύουν στον Θεό και τον ευχαριστούν για τις προσφορές του. Γι’αυτό και τον τιμούν στις έξι στον αριθμό μονές τους, που κοσμούν την νησιωτική λιμναία γη.

Σπίτια, καταστήματα και κάθε είδους οικοδόμημα, όλα είναι χτισμένα με ηπειρώτικη μαστοριά και μεράκι, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Αρκεί μια ματιά στις τοιχογραφίες της Ι.Μ. των Φιλανθρωπηνών, για να μεταβείς με μιας σε έναν άλλο κόσμο καθάριο και πάναγνο…Εκεί, είναι το πλατύσκαλο για τη Βασιλεία του Θεού. Όλα είναι αμίαντα και αγιασμένα και οι άγγελοι σε καθοδηγούν μέσα από το φως που τρυπώνει στη σχισμή της κόγχης του ιερού.

Φεύγοντας, θα νιώσεις ανάλαφρος, ελεύθερος, αποδεσμευμένος από τα δεινά που βίωσες και τις αμαρτίες που έπραξες. Το νησί θα εντυπωθεί στο μυαλό σου σαν ανάμνηση ευχάριστη, σαν ανολοκλήρωτη εμπειρία, που θα σε μαγέψει και θα σε αναγκάσει να επιστρέψεις εκεί ξανά, για να αντικρίσεις μια μοναδική έκσταση των αισθήσεων σε ανθρώπινες διαστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ