Ερντογάν | «Γυναίκες που φοράνε μαντίλα είναι πλήρη μέλη της Δημοκρατίας, όπως και αυτές που δεν τη φορούν»

50916-112850

Από σήμερα σταματά να ισχύει και επισήμως η ιστορική απαγόρευση της μαντίλας για γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρετίζει την άρση της απαγόρευσης ως ένα «βήμα προς την ομαλοποίηση», αν και η αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «σοβαρό πλήγμα» στον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Μία σκοτεινή εποχή έλαβε τέλος […] Έχουμε πλέον καταργήσει έναν αρχαϊκό όρο, που ήταν αντίθετος στο πνεύμα της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα βήμα προς την ομαλοποίηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού και φιλο-ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος AKP.

«Γυναίκες που φοράνε μαντίλα είναι πλήρη μέλη της Δημοκρατίας, όπως και αυτές που δεν τη φορούν», συμπλήρωσε ο κ. Ερντογάν.

Μάλιστα, πλέον οι γυναίκες δημόσιες υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα να φορούν μαντίλα, ενώ οι άνδρες συνάδελφοί τους δικαιούνται να έχουν μούσι, αμφότερα δείγματα πίστης στο Ισλάμ.

Ο περιορισμός, λοιπόν, που ίσχυε εδώ και 90 χρόνια τουλάχιστον, ουσιαστικά απέτρεπε αρκετές γυναίκες από το να εργαστούν στον δημόσιο τομέα. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του «κοσμικού» χαρακτήρα του κράτους, όπως τονίζει το πρακτορείο Reuters, θεωρούν το μέτρο αυτό απόδειξη της κυβερνητικής ισλαμικής πολιτικής.

Ο νέος κανονισμός, που έχει άμεση ισχύ, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Ένας κανονισμός που επισήμως παρενέβαινε στην ελευθερία της εμφάνισης και του τρόπου ζωής – μία πηγή ανισότητας, διακρίσεων και αδικίας μεταξύ των πολιτών μας -ανήκει πλέον στην ιστορία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Οι εν λόγω απαγορεύσεις τερματίστηκαν στο πλαίσιο ενός πακέτου νόμων που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Πρωταρχικός στόχος του εν λόγω πακέτου είναι η αναβάθμιση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν συμπεριέλαβε σε αυτό και το νόμο για τις μαντίλες στις δημόσιες υπηρεσίες.

Από την άλλη, η άρση της απαγόρευσης της μαντίλας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε προσπάθεια επιβολής ισλαμικών ηθών στην κοινωνία και τη δημόσια διοίκηση.

Τέλος, ο νέος κανονισμός δεν αφορά το δικαστικό ή το στρατιωτικό σώμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;