Μαθητές του Αριστοτελείου Κολλεγίου στο CERN

Από neolaia.gr Team 30 Σεπτεμβρίου 2013

cern3

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο μεγαλύτερο παγκοσμίως ερευνητικό Κέντρο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, στο CERN, διοργανώθηκε φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης. Το CERN βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας όπου και έμεινε η αποστολή του σχολείου, ενώ κάποια εργαστήριά του υπάρχουν και στη Γαλλία.

Είκοσι μαθητές της Β’ και Γ’ λυκείου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Γιώργο Ιακωβίδη και Ελένη Κοκκίνου, ξεναγήθηκαν σε εργαστήρια και αμφιθέατρα του CERN το διάστημα 12-14 Σεπτεμβρίου. Στο αμφιθέατρο παρακολούθησαν παρουσίαση για τους ερευνητικούς σκοπούς του CERN και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες ανακαλύψεις. Ο επιταχυντής του CERN έχει περίμετρο 27Km και βρίσκεται 100m κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Στα σημεία σύγκρουσης των δεσμών υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι ανιχνευτές με ονόματα: ATLAS, Alice, CMS και LHCb.

Η ξενάγηση έγινε στα ελληνικά από τον Δρα Χρήστο Λαζαρίδη, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ερευνητής στο CERN. Οι μαθητές επισκέφθηκαν τα εργαστήρια του ανιχνευτή ATLAS (ένας από τους τέσσερις ανιχνευτές) όπου γίνονται πειράματα που περιλαμβάνουν και την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs. Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το δωμάτιο ελέγχου μέσω υπολογιστών (control room) του πειράματος, αφού δεν επιτρέπεται, λόγω ακτινοβολίας, να υπάρχουν άνθρωποι στον επιταχυντή.

Η γνωριμία των μαθητών με τους επιστήμονες, αλλά και η έμφυτη περιέργειά τους, αποτέλεσαν έναυσμα για μελλοντική ενασχόληση με την έρευνα, ανακαλύπτοντας συγχρόνως νέες επαγγελματικές διεξόδους.

Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε μια «εμπειρία ζωής», όπως ανέφεραν οι μαθητές, οι οποίοι, εκτός των άλλων, ξεναγήθηκαν στη Γενεύη, περπάτησαν στα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης, δίπλα στη μεγαλύτερη αλπική λίμνη Lac Leman και στα καταπράσινα πάρκα της.

«Η εμπειρία της επίσκεψης ήταν μοναδική, αισθάνεσαι σχεδόν δέος που συνυπάρχεις με ερευνητές που προσπαθούν να μάθουν από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας», επισήμανε ο μαθητής της Γ’ Λυκείου, Ιορδάνης Τσαγκαρόπουλος.

Το Αριστοτέλειο Κολλέγιο είναι σχολείο, το οποίο πιστεύει στη βιωματική μάθηση και γι΄ αυτό οι εκπαιδευτικές αποστολές αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ