Internet.org | Το ίντερνετ προσβάσιμο και στους πιο φτωχούς ανθρώπους στον κόσμο

Από Irina_def 22 Αυγούστου 2013

Χθες με πρωτοβουλία του ιδρυτή του Facebook, μεγάλοι διεθνείς τεχνολογικοί όμιλοι εγκαινίασαν μια παγκόσμια σύμπραξη για να καταστήσουν το ίντερνετ προσβάσιμο και στους πιο φτωχούς ανθρώπους στον κόσμο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ονομάσθηκε Internet.org, αποσκοπεί στο να μειωθεί δραστικά το κόστος των βασικών ιντερνετικών υπηρεσιών στα κινητά τηλέφωνα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Αυτό που έκανε μέχρι τώρα το Facebook είναι να δώσει στους ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο την ευκαιρία να γνωριστούν», δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

«Στις αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στη σύνδεση και τη συμμετοχή στην οικονομία της γνώσης. Το Internet.org είναι μια παγκόσμια σύμπραξη με στόχο να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, όπως να καταστεί προσβάσιμη η πρόσβαση στο ίντερνετ γι’ αυτούς που δεν μπορούν να την προσφέρουν οι ίδιοι στον εαυτό τους», προσθέτει ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος του Facebook.

Μάλιστα, σήμερα μόνο 2,7 δισεκ. άνθρωποι, δηλαδή λίγο περισσότεροι από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και οι μεγάλοι όμιλοι που συμμετέχουν στο Internet.org εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων συνδέσεων στο Ίντερνετ παραμένει κάθε χρόνο χαμηλός.

Μεταξύ των εν λόγω ομίλων, εκτός από το Facebook, είναι οι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia (Φινλανδία) και Ericsson (Σουηδία), ο νοτιοκορεατικός γίγαντας των καταναλωτικών ηλεκτρονικών Samsung, οι αμερικανικές Qualcomm και MediaTek και η νορβηγική Opera.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Twitter και LinkedIn θα συνεργαστούν, αν και δεν θα είναι πλήρεις εταίροι.

«Ο στόχος του Internet.org είναι να καταστήσει το Ίντερνετ προσβάσιμο στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν το έχουν ακόμη στη διάθεσή τους», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Για να επιτύχουν το στόχο αυτό, οι επτά όμιλοι που συμπράττουν θα αναπτύξουν κοινά προγράμματα, θα μοιραστούν τις γνώσεις τους και θα κινητοποιήσουν βιομηχάνους και κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα θέλουν να απλουστεύσουν τις εφαρμογές στα κινητά για να τις καταστήσουν πιο αποτελεσματικές και να βελτιώσουν τα εξαρτήματα των τηλεφώνων και των δικτύων ώστε να είναι πιο λειτουργικά καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να αναπτύξουν «έξυπνα» τηλέφωνα (smartphones) χαμηλού κόστους αλλά «υψηλής ποιότητας» και συμπράξεις να αναπτύξουν ευρέως την πρόσβαση στο ίντερνετ σε ζώνες του κόσμου που δεν εξυπηρετούνται ακόμη.

Νέα μοντέλα συσκευών θα κατασκευαστούν για να παρακινηθούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Τα κινητά θα ενσωματώνουν επίσης ολοένα και περισσότερες τοπικές γλώσσες.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια στιγμή πολύ σημαντική για τους τεχνολογικούς ομίλους: οι ώριμες αγορές είναι κορεσμένες και δεν παρουσιάζουν συνεπώς πλέον σημαντικό δυναμικό για ανάπτυξη, ενώ οι φτωχές ζώνες όπως η Αφρική, η Λατινική Αμερική και ορισμένες χώρες της Ασίας είναι οι δεξαμενές νέων πελατών.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ