Πτήση κατευθυνόμενη από τον ανθρώπινο εγκέφαλο (!)

Οι επιστήμονες της Μηχανοκινητικής του Νευρικού Συστήματος από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα κατάφεραν να κατασκευάσουν νοο-κατευθυνόμενο ελικοπτεράκι, και μάλιστα σε βαθμό τέτοιας επιτυχίας που εξέπληξε και τους πιο ευφάνταστους της έρευνας!

Στη δημοσίευση της μελέτης τους οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι «για πρώτη φορά, οι άνθρωποι είναι σε θέση να ελέγχουν την πορεία της πτήσης του ρομπότ, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους, οι οποίες κατά το επίτευγμα της έρευνας ανιχνεύονται με τις καταγραφές των κυμάτων του εγκεφάλου».

Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα βασίστηκε στην «μετατροπή των ανθρωπίνων σκέψεων σε wi-fi εντολές» που κατευθύνουν το ρομπότ (ελικοπτεράκι,σε πρώτη δοκιμή) μέσω ηλεκτροδίων που έχουν τοποθετηθεί στον εγκέφαλο αυτού που οδηγεί ή τηλεκατευθύνει το μηχάνημα,χωρίς remote control αλλά με σκέψεις μόνο. Κάτι δηλαδή σαν hands- free, wireless και voice-free robot που παίρνει σιωπηλά εντολές από τις σκέψεις του καλωδιωμένου.

Μάλιστα, το ελικοπτεράκι, που στις πιλοτικές του πτήσεις κατά την διάρκεια των ερευνών, κατάφερε να κάνει ελιγμούς και σχέδια μέσα από τα μπαλόνια, όπως εντυπωσιακά φαίνεται στο βίντεο, δεν θυμίζει τίποτε το ιδιαίτερο αλλά ένα απλό, τηλεχειριζόμενο παιχνίδι της αγοράς.

Παρ’ όλα αυτά, είναι όντως προγραμματισμένο να λαμβάνει σήματα από 64 ηλεκτρόδια που επεξεργάζονται τα σήματα του εγκεφάλου του ατόμου που επιλέγει να είναι ο «νοερός χειριστής».

Μηχανολογικά το ελικοπτεράκι στηρίζεται στο μηχανισμό τεσσάρων λεπίδων. Η κάσκα με τα 64 ηλεκτρόδια, που φόρεσαν οι πέντε φοιτητές-εθελοντές που συμμετείχαν στις πρώτες δοκιμές, είναι ειδικά σχεδιασμένη με βάση τις αρχές της νευροκινητικής του εγκεφάλου, και στην ουσία καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα των σκέψεών.

Ζητήθηκε από τους εθελοντές να οδηγήσουν, να χειριστούν, και να κατευθύνουν με τη σκέψη τους, βρισκόμενοι σε απόσταση, το ελικόπτερο, ενώ θα φαντάζονταν για «τιμόνι» νοερά ότι θα χρησιμοποιούσαν το δεξί τους χέρι, το αριστερό χέρι ή και τα δύο χέρια μαζί για να κινηθεί κατά τις εντολές τους η συσκευή. Αυτό σύμφωνα με τον προγραμματισμό της συσκευής, την κινητοποιεί να στρίψει αντίστοιχα δεξιά, αριστερά, προς τα πάνω, ή προς τα κάτω. Κάθε ένας από τους εθελοντές είχε μπροστά του οθόνη που αναμετέδιδε την πορεία του ελικοπτέρου, ώστε να παρακολουθεί τις εντολές που έδιναν οι σκέψεις του για την πτήση, και να τις διορθώνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;