Τι είδαμε στην Κωνσταντινούπολη

Όλα ξεκίνησαν όταν η τουρκική αστυνομία άρχισε να ψεκάζει με χημικά λίγους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στις 20 Μαΐου στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης για να εμποδίσουν την κοπή δέντρων στο βωμό της ανάπτυξης.

Μετά από κει, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, όχι πια για το πάρκο Γκεζί αλλά, με αφορμή τη βιαιότητα των αστυνομικών δυνάμεων, για να διαδηλώσουν κατά της ισλαμικής στροφής που επιχειρεί με όλο και περισσότερους νόμους και μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λοιπόν, τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον 400 τραυματίες ήταν ο απολογισμός στα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τουρκία, κυρίως στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Στις 10 το βράδυ η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000, ενώ ο Ερντογάν επιμένει πως θα συνεχιστούν τα έργα ανέγερσης εμπορικού κέντρου.

Πλέον, δεν υπάρχει υποκατάστημα τράπεζας, κτίριο δημόσιας υπηρεσίας, μπουτίκ ρούχων δυτικής φίρμας και ακριβό κοσμηματοπωλείο πέριξ της Ταξίμ που να μην έχει καταστραφεί, μετά τη δολοφονική επέμβαση της Αστυνομίας.

Στα οδοφράγματα σιγοκαίνε σκουπίδια και τραπέζια από καφετέριες. «Δολοφόνοι», «Ταγίπ, δολοφόνε», «Εμείς, Ταξίμ», «Πωλούνται σφαίρες», «Το σπρέι πιπεριού τσιτώνει το δέρμα» γράφουν τα συνθήματα στις στάσεις των μέσων μεταφοράς και στις θρυμματισμένες τζαμαρίες των τραπεζών, δίπλα σε διαφημιστικά μπάνερ καταναλωτικών δανείων.

Κάθε τόσο ακούγεται ο υπόκωφος ήχος του σπασίματος, πολλοί τρέχουν προς τα εκεί, άλλοι χειροκροτούν κι ύστερα το βουητό κοπάζει. Κάποιοι άλλοι στήνουν κυκλικό χορό, κουνώντας κόκκινα μαντήλια και φωνάζοντας «ελευθερία».

Εν μέσω απαγόρευσης της μετάδοσης ειδήσεων σχετικών με τα επεισόδια ή της προβολής εικόνων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η τουρκική αστυνομία έπνιξε στο αίμα τις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, που ακολούθησαν τη βίαιη απομάκρυνση διαδηλωτών από το Πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;