Δήμος Αθηναίων | Αυστηρά πρόστιμα για τους

dog1_new_607_351_577_324

Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ξεκινήσει τους ελέγχους από την επόμενη εβδομάδα για ιδιοκτήτες που τα ζώα τους «λερώνουν» τους δημόσιους χώρους, παραβιάζοντας τις διατάξεις του νόμου περί ζώων συντροφιάς.

Μάλιστα, ακούγεται πως τα πρόστιμα θα φτάνουν από 100 έως και 30.000 ευρώ στους παραβάτες, ενώ δεν θα είναι μόνο για το «λέρωμα» πεζοδρομίων και πάρκων αλλά και για ζώα που δεν είναι εμβολιασμένα, όπως και για κακοποίηση ζώων ή όταν αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν πρώτα από κεντρικά σημεία της Αθήνας και σιγά-σιγά θα επεκταθούν.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική έξοδος. Δεν μας ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός αλλά η ουσία, να γίνει δηλαδή συνείδηση στους δημότες – ιδιοκτήτες ζώων, η ανάγκη να σέβονται τα ζώα, το περιβάλλον και τους συμπολίτες τους».

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν καταγγελίες, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, για ιδιοκτήτες που αδιαφορούν για τη συμπεριφορά του τετράποδου φίλου τους, με πρώτες σε συχνότητα τις καταγγελίες για καταστροφή πρασίνου και για μη καθαρισμό περιττωμάτων.

Στην αρχή, θα γίνονται συστάσεις, αλλά αν κάποιος δεν υπακούσει ή αδιαφορήσει, τότε θα δίνονται πρόστιμα, ξεκαθαρίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «ξεκινάει μια προσπάθεια για την αναβάθμιση του πολιτισμού, γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα είναι θέμα πολιτισμού».

Στην περίπτωση δε που διαπιστωθεί κακοποίηση ή βασανισμός ζώου τότε το πρόστιμο θα φτάσει μέχρι και τις 30 χιλιάδες, καθώς ο νέος νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να παρεμβαίνουν ακόμη και σε καταγγελία για σκύλο που έχει εγκαταλειφθεί σε μπαλκόνι, ενώ θα γίνονται έλεγχοι και σε pet shops, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου της Αθήνας, Άγγελος Αντωνόπουλος.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί. Και μπορούμε. Αρκεί να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να προστατεύουμε το πράσινο», επισημαίνει ο κ. Αντωνόπουλος σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται θετική από την πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Αναστασία Μπομπολάκη, η οποία τονίζει: «Θεωρούμε ότι η αλλαγή της νοοτροπίας και της αντίληψης, η απόκτηση φιλοζωικής κουλτούρας θα επιτευχθεί εν καιρώ και μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση, όμως και η εφαρμογή του νόμου βοηθάει», τονίζει και καλεί τις αρχές «να μη μείνουν στα πρόστιμα για τον καθαρισμό των περιττωμάτων των ζώων, που ασφαλώς είναι απαραίτητος, αλλά να δουν με την ίδια ζέση και τα θέματα που αφορούν την ευζωία των ζώων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;