Μεταμεσονύχτιο

«Χτύπημα» από πολυάριθμη ομάδα νεαρών με βόμβες μολότοφ που από πολλούς αποδίδεται σε αντιεξουσιαστικούς πυρήνες πραγματοποιήθηκε στη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αμέσως μετά το περιστατικό αναφέρεται: «σημειώθηκε επίθεση από ομάδα περίπου 40 ατόμων, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με χρήση εύφλεκτου υλικού και βομβών μολότοφ σε εργοτάξιο προετοιμασίας εξόρυξης μεταλλευμάτων-χρυσού, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε μηχανήματα, κοντέινερ και οχήματα».

Από την επίθεση δεν αποφεύχθηκαν και ελαφριοί τραυματισμοί ατόμων φύλαξης του χώρου. Αναφέρεται ότι τέσσερεις φρουροί του χώρου μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής, λόγω της αντίστασης τους στους δράστες, πριν εκείνοι τους καταβάλλουν και προχωρήσουν στο κάψιμο γραφείων και οχημάτων. Ο ένας μάλιστα από τους τραυματίες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς προς το παρόν να εκδηλώνεται ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ_ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου, ανέφερε πως την κατάσταση έχει επιδεινώσει η επιχείρηση υλοτόμησης δασικής έκτασης σε τρία μεγάλα ρέματα, από τα οποία υδροδοτούνται μεγάλα τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Χαλκιδικής, με στόχο «να μεταβληθούν τα ρέματα αυτά σε λίμνες αποβλήτων για τα απόβλητα του εργοστασίου χαλκού – χρυσού των Σκουριών» σύμφωνα με αίτημα της εταιρείας στο δασαρχείο, πράγμα που ο ίδιος και κάτοικοι της περιοχής όπως είπε θεωρούν «κήρυξη πολέμου κατά της περιοχής και δεν το κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το πώς μετά από όλα αυτά φτάσαμε πλέον εκεί.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι εργαζομένων στο μεταλλείο κατακρίνουν τις αρχές για το ότι είναι απροστάτευτοι και απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, ενώ η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση, τόνισε ότι  «στη Χαλκιδική εδώ και δύο χρόνια γίνεται ένας μαζικός κοινωνικός αγώνας των κατοίκων ενάντια στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων που επιφέρουν την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή του τόπου», κι ότι «οι αποικιοκρατικές πρακτικές της καναδικής εταιρείας και των ντόπιων συνεταίρων της, όπως και η βίαιη κρατική καταστολή που έχουν βιώσει οι κάτοικοι, προκαλούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις όπως το χθεσινοβραδινό γεγονός, το οποίο έγινε στο όνομα της τοπικής κοινωνίας χωρίς την αποδοχή και έγκρισή της, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν», συνιστώντας πάντως παράλληλα αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» απεύθυνε έκκληση προς τις Αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπερασπίσουν την νομιμότητα και να στηρίξουν κάθε επενδυτική προσπάθεια στη χώρα μας, απευθύνει η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», με σημερινή ανακοίνωση. Θεωρεί, ακόμα, ότι εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, πράγμα που τοπικές συλλογικότητες αμφισβητούν έντονα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;