ΜΙΤ | Υλικό παράγει ηλεκτρική ενέργεια από υδρατμούς

Οι μηχανικοί του ΜΙΤ παρουσίασαν ένα πρωτοποριακό υλικό, το οποίο χρησιμοποιεί τους υδρατμούς για να δημιουργήσει ηλεκτρική ενέργεια ικανή να τροφοδοτεί μικρές ηλεκτρονικές συσκευές.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται ουσιαστικά για έναν λεπτό υμένα κατασκευασμένο από δύο πολυμερή υλικά: την πολυπυρρόλη, ένα εύκαμπτο αλλά και ανθεκτικό υλικό που χρησιμοποιείτα για τη «στήριξη» του υλικού και την βορική πολυόλη, αλοιφή που διογκώνεται όταν απορροφά νερό.

Όταν τα δύο υλικά εκτίθενται μαζί σε υδρατμούς, ο υμένας αλλάζει σχήμα και κινείται στριφογυριστά πάνω και κάτω όπως φαίνεται και στο βίντεο, ενώ η διαρκής κίνηση μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός τεχνητού μυ ή στην παραγωγή ηλεκτρισμού χαμηλής τάσης για συσκευές.

Ο υμένας εκμεταλλεύεται την ενέργεια που προκύπτει από τη μεταβολή ξηρού-υγρού περιβάλλοντος, μετατρέποντας τη χημική ενέργεια του νερού σε μηχανική ενέργεια.

Η τεχνολογία αυτή, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως ενεργοποιητής σε μικρές ρομποτικές συσκευές, ικανές να σηκώσουν δέκα φορές το βάρος τους, ή να παράξουν ηλεκτρισμό με πιεζοηλεκτρικά υλικά.

Προς το παρόν, το υλικό είναι σε θέση να παράγει ισχύ 5,6 νανοβάτ, αλλά οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μελλοντικά θα αυξηθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
5'
71 - 63
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
6'
7 - 6
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;