Τι είπε ο Στουρνάρας στο CNN

Στην ανάγκη τυπικότατης εφαρμογής των συμφωνηθέντων για τη δόση και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε εμφάνισή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Παράλληλα, επιχειρηματολόγησε για το ότι «πλέον η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πάρα  πολύ μικρή, ασήμαντη».

Δείτε συνοπτικά τις δηλώσεις Στουρνάρα στο CNN:

«Αν εφαρμόσουμε σωστά το πρόγραμμα, είμαι βέβαιος ότι αυτά τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των προϋπολογισμών του 2013 και του 2014, θα είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα. Το 2012 η εκτέλεση του προϋπολογισμού ήταν καλύτερη από τις αρχικές προσδοκίες. Ευελπιστώ ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2013. Αν επιτευχθεί αυτό, τότε το 70% της υπέρβασης του στόχου, θα μπορούσε να διατεθεί σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Αν είμαστε εντός στόχων, τότε τα μέτρα το 2014 θα μπορούσαν να μην είναι τόσο σκληρά.

Πλέον η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πάρα  πολύ μικρή, ασήμαντη. Θα σας εξηγήσω γιατί. Κατ΄ αρχάς, δεν συμφωνώ ότι το πολιτικό σύστημα είναι εύθραυστο. Ο παρών κυβερνητικός συνασπισμός είναι πολύ ισχυρός. Συνομιλώ σχεδόν καθημερινά και με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Είμαι ολοένα και πιο βέβαιος ότι αυτή η κυβέρνηση θα διαρκέσει. Είναι προς όφελος όλων, και των τριών, να έχει διάρκεια αυτή η κυβέρνηση.  Πιστεύω ότι αυτά που έχουμε να κερδίσουμε είναι πολύ περισσότερα από αυτά θα χάσουμε. Φυσικά, αναγνωρίζω ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό λαό, όμως, πλέον είναι εμφανές το φως στην άκρη του τούνελ.

Είναι έργο της Δικαιοσύνης να διερευνήσει τι έχει γίνει με τη «λίστα Λαγκάρντ». Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλο μυστήριο γύρω από το θέμα, απλά έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην παρούσα φάση, για την οικονομία. Γι αυτό δίνουν τόσο μεγάλη έμφαση στη λίστα «Λαγκάρντ». Μια τέτοια λίστα υπάρχει σε κάθε χώρα. Σε καμία άλλη χώρα, όμως, δεν γίνεται τόση φασαρία, όπως στην Ελλάδα αυτές τις μέρες. Πιστεύω ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί τη λίστα «Λαγκάρντ» ως άλλοθι, γιατί στερείται επιχειρημάτων και προτάσεων προς το Υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση για τη διαχείριση της οικονομίας.

Προσπαθώ να μάθω μέσα από τα λάθη. Δεν κοιτάζω πίσω και προσπαθώ να κοιτάζω προς το μέλλον. Έχω περιγράψει την ελληνική οικονομία ως την τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία. Έχουμε τώρα απελευθερώσει σχεδόν όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης  και της αγοράς εργασίας έως ένα βαθμό, υπάρχουν ακόμη όμως θέματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Ήταν πράγματι, μέχρι πρότινος,  δύσκολο για κάποιον να κάνει μια επιχείρηση στην Ελλάδα. Όχι πια. Έχουμε απλοποιήσει τις διαδικασίες. Εφαρμόζουμε διαδικασίες fast track. Συνεχίζουμε, ωστόσο, να προσπαθούμε να τις απλοποιήσουμε ακόμη περισσότερο.

Δεν γνωρίζω τον ακριβή λόγο για τον οποίο το Κατάρ απέσυρε το ενδιαφέρον του από το Ελληνικό. Παραμένουν, βέβαια, άλλες εταιρίες στο διαγωνισμό. Έχω στοιχεία ότι υπάρχει μεγάλο το ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αποκρατικοποίησης, όπως τη ΔΕΣΦΑ ή τον ΟΠΑΠ. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όχι τόσο από δυτικές εταιρίες προς το παρόν, αλλά από τη Ρωσία, την Κίνα, ακόμη και την Τουρκία. Δεν πιστεύω στην παγκοσμιοποίηση «αλά καρτ». Όταν θες παγκοσμιοποίηση, πρέπει να την επιδιώκεις χωρίς όρια».  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;