Πυρκαγιές και καύσωνας στην Αυστραλία

Από Irina_def 8 Ιανουαρίου 2013

Στη νοτιανατολική Αυστραλία αναζωπυρώνονται τα μέτωπα των πυρκαγιών από το συνδυασμό των ισχυρών ανέμων αλλά και των άνευ προηγουμένου υψηλών θερμοκρασιών.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Τζούλια Γκίλαρντ χαρακτήρισε τη σημερινή «ως μια μέρα υψηλού κινδύνου» και επανέλαβε ότι η Αυστραλία βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό, αφού περισσότερες από 130 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Νότια Ουαλία, εκ των οποίων οι 40 έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Ωστόσο, στο νησί της Τασμανίας υπάρχει ένα νέο ανεξέλεγκτο μέτωπο πυρκαγιάς σε περιοχές που είχαν ήδη καεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ αγνοούνται επίσης 100 άνθρωποι. Οι πρώτες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε πάνω από 100 σπίτια που κάηκαν στην περιοχή δεν έχουν εντοπίσει θύματα.

Ο καύσωνας συνεχίζεται και ομάδες πυροσβεστών δίνουν πραγματική μάχη για να περιορίσουν άλλη μια εστία φωτιάς στην περιοχή της Βικτόρια.

Οι θερμοκρασίες κατά μήκος της πολυπληθούς νοτιοανατολικής ακτής αυξήθηκαν κατά 15 βαθμούς Κελσίου από τις νυχτερινές ώρες, προκαλώντας δυνητικά καταστροφικές συνθήκες για πυρκαγιά.

Σε τέσσερα σημεία της συγκεκριμένης περιοχής έχει εκδοθεί προειδοποίηση για κίνδυνο καταστροφικής πυρκαγιάς.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε κάθε μέρα την πρώτη εβδομάδα του 2013 ο μέσος όρος θερμοκρασίας σ’ όλη τη χώρα ήταν μέσα στις 20 πιο θερμές ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ