ΟΗΕ | Ανακήρυξε την Παλαιστίνη ως κράτος!

Ιστορική μέρα, αφού η Παλαιστίνη ανακηρύχθηκε ως επίσημο κράτος, έστω και υπό το καθεστώς επιτηρητή.

Τι σημαίνει αυτό; Διαβάζουμε στο reporter.gr:

“Σύμφωνα με το Καταστατικό του ΟΗΕ, διεθνείς οργανισμοί, οντότητες και κράτη μη μέλη του Οργανισμού μπορούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του παρατηρητή. Οι παρατηρητές έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να διατυπώσουν αιτήματα, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου. Κάποια επιμέρους δικαιώματα (όπως το δικαίωμα της απάντησης ή της διατύπωσης προτάσεων κ.α.) δίδονται επιλεκτικά σε ορισμένους μόνο παρατηρητές.

Υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε παρατηρητές που είναι κράτη και σε παρατηρητές που δεν είναι κράτη. Τα κράτη μη μέλη του ΟΗΕ, που είναι μέλη μίας ή περισσότερων ειδικών οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών (ένας από αυτούς είναι και το ΔΝΤ), μπορούν να κάνουν αίτημα για το καθεστώς του Μόνιμου Κράτους Παρατηρητή.

Επίσης, τα κράτη παρατηρητές αναγνωρίζονται ως αυτόνομα κράτη και είναι ελεύθερα να υποβάλουν αίτηση να γίνουν πλήρη μέλη όποτε το αποφασίσουν. Ακριβώς σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η διπλωματική επιτυχία των Παλαιστινίων. Ότι υπάρχει ξεκάθαρη αναγνώριση ότι είναι η Παλαιστίνη είναι κράτος.”

Την ιστορική απόφαση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης έβαλε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρά την αντίθεση που είχαν εκφράσει ευθέως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Τους Παλαιστίνιους στήριξαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα.

Η ψηφοφορία έληξε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των Παλαιστινίων, καθώς 138 κράτη ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές.

Λέτε να πλησιάζουμε σε ένα τέλος;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;