Neolaia Θέμα | Τι αλλάζει στο πολιτικό – κοινωνικό τοπίο το νέο πακέτο μέτρων

Τι αλλάζει στο πολιτικό – κοινωνικό τοπίο το νέο πακέτο μέτρων

Κρίσεις και εκτιμήσεις εκπροσώπων κομμάτων για τη νέα ακόμα δυσκολότερη ημέρα

Τα περιθώρια στενεύουν όλο και περισσότερο για την τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία, από τη διπλή πίεση της τρόικα και της βαλλόμενης από αβάσταχτα μέτρα ελληνικής κοινωνίας. Ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, πάντως, πιστεύει ότι έστω και δύσκολα , έστω και την τελευταία στιγμή, θα βρει τους… τολμηρούς, όπως τους αποκαλεί, που θα ψηφίσουν τα εκ νέου τιτλοφορούμενα ως τελευταία μέτρα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει πως σε κάθε – επιθυμητή για την ηγεσία της – διαφορετική περίπτωση, είναι έτοιμη να κυβερνήσει τον τόπο.

Στην περίπτωση, πάντως, που έστω και δύσκολα ο κ. Σαμαράς πετύχει στο στόχο του, πως αλλάζει το κοινωνικό-πολιτικό τοπίο από την εισαγωγή στην ελληνική πραγματικότητα και του τρίτου μνημονιακού πακέτου μέτρων; Εκπρόσωποι κομμάτων διατυπώνουν τις απόψεις τους:

Κατερίνα Αδαμοπούλου, Στέλεχος ΝΔ

Μια μικρή παράταση «ζωής»…

Ίσως όχι και τόσο βαθειά μέσα μου να εύχομαι να μην υπερψηφιστεί το επαίσχυντο πακέτο μέτρων. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η πιθανότητα άμεσης κατάρρευσης με τρομάζει ή καλύτερα με πανικοβάλλει. Αν υπερψηφιστούν τα μέτρα που απλά θα μας δώσουν μια μικρή παράταση «ζωής» – για να ‘χουμε να ελπίζουμε – πιστεύω πως το πολιτικό σύστημα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταρρεύσει οριστικά.

Δεν είναι δυνατό με ανεργία 25% και συνεχώς αυξανόμενη, μ’ ένα λαό που φτωχαίνει όλο και περισσότερο κάτω από την κοινωνική πίεση, που είναι μια ανάσα πριν την μεγάλη αντίδραση, τα υφιστάμενα κόμματα να συνεχίσουν να «υπάρχουν» χωρίς μεγάλες αλλαγές, γενέσεις, αλλαγή νοοτροπίας και λειτουργίας. Όταν εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένοι – όπως μας καταντούν – Έλληνες και Ελληνίδες πλημμυρίσουμε τους δρόμους γύρω από την Βουλή από αγανάκτηση θα σημάνει τέλος εποχής και ελπίζω ξεκίνημα νέας. Το οφείλουμε στη νέα γενιά που ξενιτεύεται, το οφείλουμε και στις αρχές και ιδανικά μας που εγκαταλείψαμε.

Σταύρος Παναγιωτίδης, μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΝ

Πρόκειται για συγκλονιστική αντεπίθεση των «από πάνω»

Τα προς ψήφιση μέτρα συνιστούν το επόμενο βήμα μίας συγκλονιστική αντεπίθεσης των «από πάνω», για να κερδίσουν ξανά όσα είχαν χάσει μέσα στο διάβα της Ιστορίας. Ακυρώνουν όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος του τελευταίου αιώνα (που παρουσιάζονται ως «απολιθώματα» και προϊόντα της «ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς»), εκχωρούν στην ιδιωτική αγορά ό,τι μπορεί να συνιστά δημόσιο πλούτο – ακόμη και αγαθά όπως το νερό – στερώντας από το κράτος βασικά εργαλεία άσκησης πολιτικής, προκαλούν ακραία, για σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, κοινωνική εξαθλίωση.

Στόχος κυβερνητικός είναι η έξοδος από την κρίση από την πόρτα των συμφερόντων των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπεί και του στενόμυαλου νεοφιλελεύθερου

δογματισμού της. Έξοδος με κόστος την τεράστια ανεργία και μελλοντική αντικατάστασή της(;) με εργασία μισθών φτώχειας, ίσα-ίσα για τη διατήρησή μας στη ζωή. Με μετατροπή ολόκληρης της χώρας, και άλλων στη συνέχεια, σε μία Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, μία ευρωπαϊκή Ινδία.

Το τεράστιο πείραμα προχωρά. Το πειραματόζωο όμως σηκώνεται όρθιο και θα καταλάβει το εργαστήριο!

Θόδωρος Τσίκας, πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Ζητούμενο είναι να μην χρειαστεί νέο πακέτο μέτρων

Η υπερψήφιση του νέου πακέτου μέτρων αποτελεί το τέλος μιας περιόδου. Είναι οι επώδυνες και δυσβάστακτες συνέπειες για τους πολίτες, εξαιτίας της ανεπάρκειας του πολιτικού συστήματος αλλά και της αδυναμίας της κοινωνίας, στην προώθηση των ώριμων αλλαγών. Παρά την δυσφορία και την οργή, ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας έχει «προ-εισπράξει» την επιβολή των μέτρων.

Το ζητούμενο είναι να μην χρειαστεί νέο πακέτο μέτρων. Αυτό προϋποθέτει, ότι ο χρόνος που “κερδίζεται”, θα αξιοποιηθεί εντατικά για την υλοποίηση των ριζικών μεταρρυθμίσεων. Επαναδιαμόρφωση πολιτικού χάρτη, ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, αναμόρφωση θεσμών, νέος εκλογικός νόμος, ευέλικτο κράτος, αποτελεσματική Δικαιοσύνη, συγχώνευση οργανισμών, αναπτυξιακά μέτρα και σύγχρονη κοινωνική πολιτική πρέπει επειγόντως να προχωρήσουν μαζί με την δημοσιονομική εξυγίανση.

Ό,τι κράτησε την χώρα μας πίσω, ήρθε η ώρα να φύγει ή να αναμορφωθεί ριζικά. Χρειάζεται τόλμη και σχέδιο. Και κυρίως μια ευρεία κοινωνική συσπείρωση, που παρά τις διαφορετικές απόψεις, θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη. Ανασύνταξη, όχι διάλυση…!

Ανδρέας Νεφελούδης, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ

Tο βάρος πέφτει για άλλη μια φορά στον εύκολο στόχο

Σε περίπτωση υπερψήφισης και του τρίτου πακέτου μνημονιακών μέτρων, τα πράγματα θα είναι τραγικά άσχημα. Το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές ύφεσης, αλλά με όρους ανάπτυξης και νέο παραγωγικό πρότυπο. Με το νέο πακέτο μέτρων το βάρος πέφτει για άλλη μια φορά στον εύκολο στόχο, σε εκείνους που πληρώνουν την κρίση από την πρώτη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη στο φάβλο κύκλο της διαρκώς ανακυκλούμενης και εντεινόμενης ύφεσης.

Απαιτείται εντελώς διαφορετικό μείγμα πολιτικής, με διαφορετικό, δίκαιο, καταμερισμό των φορολογικών βαρών και σαφή πρόβλεψη αναπτυξιακών πολιτικών – μέτρων. Απαιτείται η θετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, βασισμένη σε πολιτική παραμονής της χώρας σε Ε.Ε. και ευρωζώνη, αντί της ακολουθούμενης πολιτικής αναδιαπραγμάτευσης στη βάση της επιμήκυνσης που οδηγεί τη χώρα εκτός ποιοτικών κριτηρίων ευρωπαϊκού πλαισίου.

Κι η ίδια η Δημοκρατική Αριστερά, δε, πρέπει να αντιληφθεί ότι η λύση δε μπορεί να προέλθει από τις διαδρομές στελεχών μεταξύ Κολωνακίου και Κοινοβουλίου, αλλά μόνο από τη δημιουργία μιας δημοκρατικής αριστερής συμμαχίας προγραμματικών – κοινωνικών όρων ουσιαστικής προοδευτικής σύγκλισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;