Σπιναλόγκα | Προσπάθεια ένταξης στα μνημεία της Unesco

Ετοιμάζεται ο φάκελος για τη Σπιναλόγκα, σε μια προσπάθεια να ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση σύνταξης του φακέλου, ενώ αναμένεται η τελική μελέτη, με απώτερο στόχο την προστασία και την ανάδειξη της Σπιναλόγκας. Σημαντικό ρόλο πάντως θα παίξει η πολιτική βούληση, η οποία είναι απαραίτητη για τη στήριξη του εγχειρήματος.

Όπως αναφέρθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Β’ φάσης:

«Το νησί της Σπιναλόγκας αντανακλά σημαντικές πολιτιστικές αξίες, οι οποίες απορρέουν τόσο από τη χρήση της ίδιας της νησίδας όσο και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες που έλαβαν χώρα σε αυτή από την αρχαιότητα ως τον 20ο αιώνα. Ο χώρος περιτειχίστηκε κατά την αρχαιότητα, για την προστασία της αρχαίας πόλης του Ολούντος. Το 16ο αιώνα οι Βενετοί κατασκεύασαν ένα από τα σημαντικότερα επιθαλάσσια προμαχωνικά οχυρά της Μεσογείου. Ως λιμάνι υπήρξε σταυροδρόμι επικοινωνίας ανθρώπων και πολιτισμών, καθώς διευκόλυνε όχι μόνο το εμπόριο, αλλά και τη διακίνηση ιδεών και τεχνών από και προς την Ανατολή, στο πέρασμα του Χρόνου. Το οικιστικό σύνολο της Σπιναλόγκας κατά το 19ο αιώνα, εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο μουσουλμανικό κέντρο της Ανατολικής Κρήτης μετά το Χάνδακα. Το 1903, Η κρητική Πολιτεία αποφάσισε την ίδρυση λεπροκομείου στη Σπιναλόγκα το οποίο λειτούργησε έως το 1957 και έκτοτε η νησίδα παρέμεινε έρημη και ακατοίκητη»

*Φωτογραφία: Papik1

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;