Μαθητές και καθηγητής από τη Μυτιλήνη δημιούργησαν

Ένα μικρό δορυφόρο σε μέγεθος αναψυκτικού κατασκεύασαν ο καθηγητής Γεώργιος Κοντέλλης και η ομάδα μαθητών του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης.

Ο συγκεκριμένος μίνι δορυφόρος “Ικαρομένιππος 3D” πρόκειται να εκτοξευθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στη Νορβηγία, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSat. Ωστόσο το όνομα του το πήρε από τον πρώτο ήρωα βιβλίου επιστημονικής φαντασίας της αρχαιότητας εν ονόματι «Ικαρομένιππο», ο οποίος πρωταγωνιστούσε στο βιβλίο του Λουκιανού το 160 μ.Χ.

Ο Ηλίας Θεοδώρίδης, ένας από τους μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης που παράλληλα είναι και ο αρχηγός της ομάδας, εξηγεί:

«Ο δορυφόρος μας, που θα έχει περίβλημα από ανθρακόνημα, θα πετάξει με έναν πύραυλο Intruder που θα εκτοξευτεί από τη βάση πυραύλων Andoya στο νορβηγικό νησί Αντένες, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, σε ύψος 1 χιλιομέτρου»

Ο καθηγητής – φυσικός Γεώργιος Κοντέλλης αναφέρει την δική του αντίληψη για το ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του καθηγητή:

«Εχουν κολλήσει στους εκπαιδευτικούς τη ρετσινιά ότι δεν δουλεύουμε, με το που ακούν τη λέξη “εκπαιδευτικός” το μόνο που λένε είναι ότι καθόμαστε τρεις μήνες τον χρόνο. Κι όμως, υπάρχουν και θα πρέπει να υπάρχουν δάσκαλοι οι οποίοι βοηθούν τους μαθητές και λειτουργούν ως παράδειγμα με τη στάση τους.

Εάν ο εκπαιδευτικός είχε την απαραίτητη υποστήριξη, όπως έχω εγώ από διευθυντές και προϊσταμένους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα μπορούσε να κάνει αυτό το κάτι παραπάνω»

Τέλος να σας αναφέρουμε πως πριν από δύο χρόνια ο κ. Κοντέλλης με την τότε ομάδα του πήρε μέρος στον ίδιο διαγωνισμό, κατακτώντας την 4η θέση.

Το 2011 ο πρώτος «Ικαρομένιππος» που έφτιαξαν οι μαθητές του λυκείου Μυτιλήνης, ψηφίστηκε ως ένα από τα 24 καλύτερα project στο 8ο Πανευρωπαϊκό Φόρουµ Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών της Microsoft, παίρνοντας το εισιτήριο για τον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο.

[youtube vlkaEy5O_6U]

Ωστόσο ο κ. Κοντέλλης και οι μαθητές του ασχολήθηκαν και με την ρομποτική και πήραν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, κατασκεύασαν και σχεδίασαν ένα ρομπότ και το προγραμμάτισαν, ώστε να μαζεύει κύβους και να τους ταξινομεί ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος.

Τα λόγια του φυσικού ήταν «Αν στον μαθητή δώσεις το κατάλληλο κίνητρο, μπορεί να μεγαλουργήσει».

Συγχαρητήρια, σας ευχόμαστε το κ α λ ύ τ ε ρ ο 🙂

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;