SOPA | Το νομοσχέδιο που θα αλλάξει το

Πολύ μεγάλος σάλος έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στο internet, μετά και την ανακοίνωση της wikipedia να μείνει κλειστή για 24ώρες ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για το νέο “υπέρ” νομοσχέδιο των Η.Π.Α. που αφορά την προστασία των έργων της διάνοιας η αλλιώς SOPA(Stop Online Piracy Act).

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 2011 στον αμερικανικό οίκο αντιπροσώπων (US House of Representatives την αντίστοιχη ελληνική βουλή).

Ο κύριος στόχος του νομοσχεδίου όπως διαμορφώθηκε από τους εκπροσώπους και υποστηρικτές του είναι να προστατέψει τα έργα της Αμερικανικής διάνοιας από την ανεξέλεγκτη ως τώρα διαδικτυακή πειρατεία. Χαρακτηριστικά τοποθετήθηκε πάνω σ’ αυτό ο αντιπρόσωπος Bob Goodlate:

“Τα αμερικάνικα δημιουργήματα διάνοιας είναι από τα μεγαλύτερα και πιο ανταγωνιστικά της παγκόσμιας αγοράς. Παρ’ όλα αυτά οι αμερικάνοι επενδυτές, δημιουργοί και επιχειρηματίες βλέπουν τις δημιουργίες τους να κλέβονται από ξένους πέρα από τη δικαιοδοσία των Η.Π.Α. . Αυτό το νομοσχέδιο θα σιγουρέψει ότι οι οικονομικές αρχές που εισήγαγαν οι πρόγονοί μας στο σύνταγμα θα έχουν ισχύ στον 21ο αιώνα”.

Τις περισσότερες βέβαια αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν θα πλήξει μόνο τις αμερικανικές σελίδες και servers που φιλοξενούν “παράνομο” περιεχόμενο αλλά ακόμα και αυτές που δεν εδρεύουν στην Αμερική. Ο νέος νόμος,που θυμίζει κάτι από Captain America (ο καλός Αμερικάνος που θα βάλει στη θέση του όλους τους κακούς ξένους που μας κλέβουν τις δουλείες), δίνει δικαιοδοσία στο αμερικάνικο υπουργείο δικαιοσύνης να εκδίδει δικαστικές εντολές ακόμα και για site εκτός των Η.Π.Α. .

Φυσικά επειδή δεν θα μπορεί να τα “κλείσει” θα απαγορεύει σε όλες τις αμερικανικές εταιρείες να έχουν δοσοληψίες με “απαγορευμένα” site. Τέτοιου είδους εταιρείες μπορεί να είναι επιχειρήσεις παροχής τηλεφώνου των οποίων η μητρική να είναι σε αμερικανικό έδαφος, εταιρείες διαφημίσεων,που είναι και η κύρια πηγή εισοδήματος για όλα σχεδόν τα sites και τέλος θα απαγορεύει σε όλα τα αμερικανικά search engines να δείχνουν αποτελέσματα στα site αυτά!

Πέρα όμως από τη βιομηχανία των θεαμάτων το νέο νομοσχέδιο έρχεται να στηρίξει και την φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ. Μετά τη μεταρρύθμιση του Gorge Bush του νεότερου που αφορούσε την υγεία οι τιμές των φαρμάκων και των νοσηλειών στην Αμερική εκτοξεύτηκαν.Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συνταξιούχοι ταξιδεύουν στον γειτονικό τους Καναδά για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα τους μέχρι και σε μισή τιμή ή ακόμα φθηνότερα. Έχουν δημιουργηθεί λοιπόν αρκετά site κυρίως στον Καναδά αλλά και στην Ευρώπη απ’ όπου όποιος θέλει μπορεί να παραγγείλει φάρμακα στις τιμές των χωρών προέλευσης των site. Οι φαρμακοβιομηχανίες που είδαν αρκετά τα κέρδη τους να μειώνονται από τις διαδικτυακές πωλήσεις είναι από τους θερμότερους υποστηρικτές του νομοσχεδίου καθώς προβλέπονται πολύ αστηρά πρόστιμα για τα site που κάνουν πωλήσεις σε αμερικάνικο έδαφος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας pfizer η οποία υποστήριξε δημόσια και δυναμικά τον νέο νόμο.Μεγάλα πρόστιμα προβλέπονται επίσης και για live streaming sites που δεν έχουν άδεια αλλά και για ηλεκτρονικά καταστήματα όπλων!!

Πολλοί είναι οι υποστηρικτές του SOPA το οποίο μέτρησε 12 αρχικούς σπόνσορες(θετικά μέλη του οίκου των αντιπροσώπων) και εχτές έφτασε τους 31. Ακόμα περισσότεροι όμως είναι οι κατακριτές τις ιδέας των οποίων οι ενστάσεις κινούνται γύρω από τον άξονα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που παρομοιάζουν το SOPA με το “σινικό” firewall της Κίνας που είναι ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο λογοκρισίας στο internet. Πολλές αντιδράσεις εγείρονται όσον αφορά τις σελίδες που φιλοξενούν περιεχόμενο από τους χρήστες τους (όπως το youtube) αλλά και τους proxy servers (server που διασφαλίζουν γρήγορες ταχύτητες και την ανωνυμία των χρηστών) παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στην “αραβική άνοιξη” προκειμένου τα νέα να φτάνουν σε όλο τον κόσμο αφού τα κατά τόπους καθεστώτα ήλεγχαν και το internet αλλά και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Συντάκτης | Πολύδωρος Σοφικίτης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;