Απόψεις | Γκρεμίζοντας το... άσυλο των πεποιθήσεων

Μία εκπληξούλα μας περίμενε την τελευταία μέρα ψήφισης του Νόμου Πλαίσιο (αναλυτικά την άποψή μου για αυτόν σε επόμενο άρθρο). Αναφέρομαι στην κατάργηση του ασύλου. Ένα θέμα, που αντιπροσωπεύει (για μένα κυρίως) πολύ περισσότερα από την κατάργηση ενός αιματοβαμμένου κεκτημένου για το φοιτητικό κίνημα.

Δεν θα κάνω ιστορική αναδρομή, γιατί θα κουράσει. Πριν μπω στη σχολή μου, στήριζα πλήρως την ύπαρξη του ασύλου και δεν θα το συζητούσα καν. Περνώντας τέσσερα χρόνια όμως, παρακολουθώντας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ την πορεία του φοιτητικού κινήματος, την… ελεύθερη διακίνηση…ιδεών, τις αυθαιρεσίες της εκάστοτε παράταξης (όλες κατά καιρούς έχουν κάνει ότι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν την ελευθερία του λόγου), τα πράγματα μέσα μου άλλαξαν. Σήμερα (εδώ και 1μιση χρόνο), δεν μπορώ να βρω ένα σοβαρό σκοπό, που η ύπαρξη του ασύλου θα εξυπηρετούσε.

Το πιο δύσκολο όμως είναι να παραδεχτείς (και κυρίως μέσα σου) πως το άσυλο δεν εξυπηρετούσε τίποτα πρακτικά. Πως μετά την κατάργησή του, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το χειρότερο. Πως υποστηρίζεις κάτι, που στην ερώτηση “Θέλω να μην καταργηθεί το άσυλο, βρείτε μου επιχειρήματα” που πραγματοποίησα εδώ και 3 χρόνια σε δεκάδες υποστηρικτές του ασύλου, δεν βρέθηκε ένας να μου δώσει έναν πειστικό λόγο.

Γιατί κάποτε το άσυλο ήταν ο πυρήνας (και δικαιολογημένα) μίας ιδεολογίας, μίας κίνησης, ενός ρεύματος που πέρασε ως αναλλοίωτη πεποίθηση μέχρι τις μέρες μας. Οι πεποιθήσεις όμως, είναι φυλακές. Και πρέπει είτε να αποφυλακιζόμαστε καλύτεροι μέσα από αυτές, είτε να τις γκρεμίζουμε. Αλλιώς θα πεθάνουμε (εγκεφαλικά) πριν ξανανιώσουμε ελεύθεροι…

ΥΓ1: Αν κάποιος ισχυριστεί πως το άσυλο χρησιμεύει για ορμητήριο στα επεισόδια, τον παραδέχομαι για την ειλικρίνειά του, δεν με αφορά η άποψή του όμως.

ΥΓ2: Το ότι η κοινή γνώμη  είναι υπέρ της κατάργησης του ασύλου, δεν ευθύνονται τα ΜΜΕ. Οι αριστεροί έπρεπε να προσέχουν και κινήσεις όπως η κατάληψη της Νομικής από τους 300, που παραλίγο να προκαλέσει έκρηξη στο κέντρο, πραγματικά δεν ήταν πράξη προστασίας του ασύλου

ΥΓ3: Αυτό που θέλω να πω για τις πεποιθήσεις, είναι πως πρέπει να τις προσαρμόζουμε στα ισχύοντα δεδομένα και στις εκάστοτε καταστάσεις. Για τους… σπουδαίους ιδεολόγους είμαι κομφορμιστής και ρεφορμιστής, για μένα είστε εγκεφαλικά νεκροί και δέσμια-φυλακισμένα άτομα, που μια ζωή θα καλείστε να δίνετε εξηγήσεις, για καταστάσεις που δεν δημιουργήσατε και για συμπεράσματα στα οποία δεν καταλήξατε εσείς, αλλά οι… συντρόφοι σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;