Πασχαλινοί Προορισμοί | Χαλκιδική!

Η χερσόνησος της Χαλκιδικής χωρίζεται διοικητικά στον νομό Χαλκιδικής και στην αυτόνομη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους. Το βόρειο τμήμα της χερσονήσου ανήκει στο νομό Θεσσαλονίκης.

Εκτός φυσικά από τη δυνατότητα που έχουν οι άντρες, να περάσουν τούτες τις άγιες μέρες του Πάσχα, στο Άγιον Όρος, η Χαλκιδική δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσει κανείς, χαλάρωση και διασκέδαση.

Πασχαλινά Έθιμα

Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής το σημαντικότερο Πασχαλινό έθιμο είναι «ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΝΙΟΥ Τ’ ΑΛΩΝΙ». Γιορτάζεται την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, στην ομώνυμη τοποθεσία πάνω στους λόφους. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό.

Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και πολλές φορές ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα. Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα Πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον «ΚΑΓΚΕΛΕΥΤΟ» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821. Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν όπου υπάρχουν δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά. Ο χορός στη μέση περίπου του τραγουδιού διπλώνεται στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό.

Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζονται σε όλους, καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι «ζωγραφίτικος», τσουρέκια και αυγά. Ο χορός επαναλαμβάνεται το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Αξιοθέατα Χαλκιδικής

Το ίδιο το φυσικό περιβάλλον της Χαλκιδικής είναι ένα μοναδικό αξιοθέατο. Ένας ξεχωριστός συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Όμως εκτός από την ομορφία της η Χαλκιδική διαθέτει εξαιρετικά αξιοθέατα αρχαιολογικού, ιστορικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Το σημαντικότερο είναι το Άγιο Όρος που αποτελεί ξεχωριστή διοικητική μονάδα στην χερσόνησο της Χαλκιδικής είναι ένας τόπος μοναδικός σε ολόκληρο τον κόσμο με την χιλιόχρονη συνεχή ιστορία του. Η αρχαία Όλυνθος, τα Στάγιρα η γεννέτηρα του μεγαλύτερου φιλόσοφου της αρχαίας Ελλάδας του Αριστοτέλη αλλά και το σπήλαιο των Πετραλώνων είναι μόνο μερικά από τα αξιοθέατα της Χαλκιδικής που θα σας προσφέρουν στιγμές ταξιδιωτικής συγκίνησης.

Περισσότερες προτάσεις για πασχαλινές διακοπές, στο Πασχαλινοί Προορισμοί | 10 προτάσεις για όλα τα γούστα! , ενώ μην ξεχνάτε, πως μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να διαφημίσετε το ξενοδοχείο σας, στο Neolaia Επικοινωνία!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;