Πασχαλινοί Προορισμοί | Πάτμος!

Για τη φυσική ομορφιά της Πάτμου, έχουμε αναφερθεί και στο Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στην Πάτμο! Και το Πάσχα όμως, η Πάτμος, αποτελεί μία, από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε!

Εκκλησία

Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Πάτμου! Ακολουθώντας τα πέτρινα σκαλιά, βρίσκεις την εντυπωσιακή πύλη, που σε εισάγει στο μοναστηριακό συγκρότημα των 10(!) παρεκκλησιών.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον όσιο Χριστόδουλο γύρω στα 1100 και έγινε μεγάλο θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας. Το οικοδόμημα καθ΄ αυτό είναι επιβλητικό και περιστοιχίζεται από οχυρωμένο περίβολο με επάλξεις,χτισμένο σύμφωνα με τα βυζαντινά αρχιτεκτονικά πρότυπα.

Τέλος στο παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων φυλάσσεται το σκήνωμα του ιδρυτή Οσίου Χριστόδουλου, ενώ και η βιβλιοθήκη της Μονής, αποτελεί έναν μικρό θησαυρό!

Το ξεχωριστό έθιμο

Η τελετή του Νιπτήρος!

Πρόκειται για αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, πριν την αρχή του Μυστικού Δείπνου. Πραγματοποιείται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Ένα πανάρχαιο έθιμο αφού ξεκινά περίπου τον 4ο αιώνα). Στην τελετή λαμβάνουν μέρος, ο ηγούμενος, οι ιερομόναχοι της Ιεράς Μονής του Ιωάννη του Θεολόγου, αλλά και οι ιερείς του νησιού. Ξεκινώντας από την Ιερά Μονή του Ιωάννη καταλήγουν στην πλατεία Ξάνθου στη Χώρα, όπου και πραγματοποιείται η αναπαράσταση. Οι δρόμοι από τους οποίους θα περάσει η πομπή, είναι στολισμένοι, ενώ πλήθος κόσμου κατακλύζει την πλατεία και τους γύρω δρόμους ώστε να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της τελετής του Ιερού Νιπτήρος.

Στην τελετή συμμετέχουν και οι σπουδαστές της Πατμιάδας Σχολής, οι οποίοι ψάλλουν κατά τον ερχομό του ηγουμένου και των ιερομονάχων. Αφού ο ηγούμενος καθίσει στην κορυφή του τραπεζιού, στα δεξιά και αριστερά του παίρνουν θέση οι ιερείς και ιερομόναχοι οι οποίοι αναπαριστούν τους μαθητές του Χριστού., Στη συνέχεια αρχίζει η τελετή, όπου ο ηγούμενος αφού φορέσει μία ποδιά, πλένει το δεξί πόδι των “μαθητών”.

Περισσότερες προτάσεις για πασχαλινές διακοπές, στο Πασχαλινοί Προορισμοί | 10 προτάσεις για όλα τα γούστα! , ενώ μην ξεχνάτε, πως μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να διαφημίσετε το ξενοδοχείο σας, στο Neolaia Επικοινωνία!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;