Πασχαλινοί Προορισμοί | Κέρκυρα!

Αααχ Κέρκυρα, Κέρκυρα.. (το αστειάκι με το Ποντικονήσι, πρέπει να έχει κουράσει λίγο τους Κερκυραίους για αυτό το κόβω εδώ!). Περιγραφή της καλοκαιρινής Κέρκυρας, έχει γίνει στο Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στην Κέρκυρα, ήρθε η ώρα όμως, να μιλήσουμε για την μοναδική εμπειρία της Πασχαλινής Κέρκυρας!

Μεγάλη Παρασκευή

Στην Κέρκυρα, όπως άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα, τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά των Επιταφίων. Μόνο που εδώ πρόκειται για μια ακολουθία θα λέγαμε πιο φαντασμαγορική, καθώς η παρουσία των Φιλαρμονικών και των χορωδιών, των χιλιάδων Κερκυραίων και επισκεπτών δίνει μια διαφορετική διάσταση στη συγκεκριμένη μέρα.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής είναι για τους περισσότερους αφιερωμένο σε βόλτες στα καντούνια, στο Καμπιέλο -την παλαιότερη συνοικία της Κέρκυρας- και στην Κοφινέτα, μέχρι να καταλήξουν στο Λιστόν, σήμα κατατεθέν της πόλης, στη δυτική πλευρά της πλατείας Σπιανάδας. Από εκεί περνούν το μεσημέρι οι Επιτάφιοι όλων των εκκλησιών. Οι προνοητικοί πιάνουν από νωρίς ένα τραπέζι σε κάποιο από τα πολλά cafes που βρίσκονται κάτω από τις καμάρες με τα χαρακτηριστικά φανάρια. Όσο περνάει η ώρα, η πλατεία γεμίζει κόσμο και τα τραπεζάκια γίνονταν σταδιακά αντικείμενο… πόθου. Η κυκλοφορία «μπουκώνει» τους γύρω δρόμους, ενώ τα τηλεοπτικά συνεργεία, που καταφτάνουν για να καλύψουν το γεγονός, ετοιμάζονται για τη μεγάλη στιγμή. Εκείνες τις ώρες είναι καλύτερα να αποφύγετε τις βόλτες στα καντούνια της Παλιάς Πόλης, καθώς δημιουργείται πραγματικό χάος! Αυτό θα το καταλάβετε αν τύχει να πέσετε πάνω σε μια από τις λιτανείες.

Στο Λιστόν οι «προνομιούχοι» θαυμάζουν τους στολισμένους με άνθη Επιταφίους που περνούν από μπροστά τους, ο καθένας συνοδευόμενος από την μπάντα της εκάστοτε ενορίας, τη χορωδία και φυσικά τους πιστούς που κρατούν φλάμπουρα, βενετσιάνικα φαναράκια και μεγάλα κεριά. Ωστόσο, όλοι οι παρευρισκόμενοι περιμένουν ανυπόμονα να βγει στις 22:00 ο τελευταίος, εκείνος της Μητρόπολης, από την περιοχή Σπηλιά κοντά στο Παλιό Λιμάνι. Τον κρατούν στους ώμους τους Ναύτες και ακολουθούν όλοι οι ιερείς της πόλης, ενώ οι τρεις Φιλαρμονικές -Παλαιά, Καποδίστριας και Μάντζαρος- μαγεύουν με τις μελωδίες τους. Σύμφωνα με το έθιμο, η Παλαιά Φιλαρμονική του νησιού παίζει το «Adagio» του Albinoni, η «μπλε» Μάντζαρος εκτελεί τη «Marcia Funebre» του Verdi και η «κόκκινη» Καποδίστριας το πένθιμο εμβατήριο του Chopin και τη «Sventura» του Mariani. Η ατμόσφαιρα είναι πέρα για πέρα κατανυκτική, ενώ η περιφορά του Επιταφίου καθηλώνει τους πάντες στο πέρασμά της, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Αφού περάσει όλη η πομπή, ο κόσμος σκορπίζεται στους γύρω δρόμους και τα μπαράκια ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους «πιστούς» της διασκέδασης…

Μεγάλο Σάββατο

Μετά την πρώτη Ανάσταση, η οποία γίνεται γύρω στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν χαρμόσυνα και τότε αρχίζει να βρέχει κανάτια που εκτοξεύονται κατά εκατοντάδες από τα παράθυρα των σπιτιών. Πέφτουν με ταχύτητα στο έδαφος και προκαλούν μεγάλο κρότο. Το βράδυ της Ανάστασης, ξεχωριστό είναι το θέαμα στην Άνω Πλατεία, όπου όλα τα παράθυρα των εξαόροφων σπιτιών είναι ανοιχτά με κεράκια τοποθετημένα στα πρεβάζια. Δεκάδες πυροτεχνήματα εκτοξεύονται στον ουρανό της Κέρκυρας προκαλώντας ένα εξαιρετικό θέαμα!

Κυριακή της Ανάστασης

Εδώ, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια κι έτσι δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης. Το μεσημέρι της Λαμπρής οι Κερκυραίοι συνηθίζουν να πηγαίνουν σε φιλικά σπίτια, κυρίως στην εξοχή, όπου τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν τον οβελία για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Ιδιαίτερο είναι το έθιμο με τα κόκκινα αυγά, τα τσόφλια των οποίων κολλάνε στις πόρτες ή τα πετάνε στους κήπους, για να ‘ναι ευλογημένη η σοδειά!

Κέρκυρα λοιπόν. Σίγουρα, το πιο διαφορετικό και ενδιαφέρον Πάσχα που θα έχετε κάνει. Με άρωμα Ευρώπης!

Περισσότερες προτάσεις για πασχαλινές διακοπές, στο Πασχαλινοί Προορισμοί | 10 προτάσεις για όλα τα γούστα! , ενώ μην ξεχνάτε, πως μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να διαφημίσετε το ξενοδοχείο σας, στο Neolaia Επικοινωνία!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
22:00
-
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
22:00
-
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;