BSA | Η άλλη όψη του νομίσματος;

Έγινε εμφανές από τα τελευταία μου άρθρα ότι ο κόσμος δεν έχει ιδέα τι ακριβώς είναι η BSA Hellas (Business Software Alliance στην Ελλάδα), τι αρμοδιότητές έχει και πως να τους χειρίζονται. Καθότι εκτός από απειλητικά γράμματα τώρα κάνουν και telemarketing αν δεν έχουν φτάσει σε εσάς, θα φτάσουν σύντομα. Ο χρηστικός οδηγός μου:

1. Δεν είναι δημόσιος οργανισμός ή κρατική υπηρεσία. Ξεκίνησε σαν συμφωνία κορυφής ανάμεσα στην Microsoft και άλλες 3-4 μεγάλες εταιρείες του λογισμικού απλά για να μην πούνε ότι είναι το “τμήμα αντιπειρατείας Microsoft”, Adobe ή Autodesk.

2. Ποιές εταιρείες βάζουν λεφτά στην BSA; Εκπροσωπεί μόνο τα συμφέροντα των Adobe, Apple, Autodesk, Bentleu, CA, CNC, Corel, Dell, Entrust, Intel, Intuit, McAfee, Microsoft, Network Associates, Parametric, Quark, Quest Software, RSA Security, Siemens PLM, Sybase, Symantec και The Mathworks. Όλα τα άλλα λογισμικά και Plug ins δεν τους ενδιαφέρουν.

3. Δεν ισχύουν καθόλου τα “στοιχεία” που εκδίδουν κάθε τόσο. Από τον Economist, ως το ZD Net και επιτροπή της Αυστραλιανής κυβέρνησης, όλοι συμφωνούν ότι είναι ιδιαίτερα υπερβολικά νούμερα κατασκευασμένα απλά για εντυπωσιασμό και για να προωθηθούν τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών. Ένα γενικόλογο γράμμα που όμως τρομάζει!

4. Τι μεθόδους ακολουθούν; Με παρακολουθούν; Ναι, κάποια software έχουν “sniffers” που στέλνουν στον κατασκευαστή πληροφορίες όποτε βρούνε μια σύνδεση με το διαδίκτυο. Αλλά γενικά χρησιμοποιούν και πιο απλά πράγματα. Αν έχετε εταιρεία με 100 υπολογιστές και μόνο μια άδεια Office κάτι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Η BSA προσπαθεί να ασχολείται μόνο με τις μεγάλες εταιρείες και παραβάσεις που δικαιολογούν τον κόπο.

5. Πως αλλιώς με βρίσκουν; Έγιναν ρεζίλι (και σε ηθικό επίπεδο) όταν αποκαλύφτηκαν κάποια τεράστια νούμερα που προσέφερε η BSA σε υπαλλήλους για να “καρφώσουν” την εταιρεία τους. Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες σκέφτονται να προσλάβουν ντετέκτιβ.

6. Πως αποδεικνύουν ότι είμαι πειρατής; Αρπάζουν τους υπολογιστές; Παλιότερα (και ίσως πάλι στο μέλλον) που είχαν καταφέρει να δουλεύει το ΣΔΟΕ για αυτούς (εξαιρετικό παράδειγμα δημόσιας υπηρεσίας στην υπηρεσία ξένων εταιρειών ε;) είχε γίνει και αυτό. Σε μεγάλο βαθμό, οποιαδήποτε επιχείρηση είναι παράνομη σύμφωνα με την BSA. Και αυτό επειδή δεν δέχεται τα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία! Ούτε original CD ούτε τίποτα. Θέλουν να γραφτείτε και να συμμετέχετε σε όποιο πρόγραμμα πιστοποίησης επιβάλλει η Microsoft ή Adobe ή τα άλλα μέλη της.

7. Θα καταλήξω στο δικαστήριο; Θα με κάνουν ρεζίλι; Όχι και ναι! Η BSA κάνει ότι μπορεί για να φτάσει γρήγορα σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Δεν θα βρείτε διεθνώς πολλές περιπτώσεις που έχουν φτάσει σε δικαστήρια γιατί δεν τους συμφέρει.εισπρακτικά. Αλλά αυτούς που πιάνουν και μπορούν τους δημοσιοποιούν όσο περισσότερο μπορούν ακριβώς για να φοβηθούν οι υπόλοιποι.

8. Δηλαδή πρέπει κάθε μου υπολογιστής να ελέγχεται συχνά για όλα του τα προγράμματα; Τι φταίω εγώ αν εγκατέστησε χθες η γραμματέας κάτι; Που να ξέρω αν τα προεγκατεστημένα λογισμικά στο laptop που αγόρασα την προηγούμενη εβδομάδα έχει αποδεικτικά σε μορφή που να τους κάνει; Ναι, η BSA ζητάει εξωφρενικά και μη ρεαλιστικά επίπεδα μηχανογράφησης από όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες. Θα ήθελε να ξοδεύουμε δυο ώρες την ημέρα σε εσωτερικούς ελέγχους και διαδικασίες πιστοποίησης. Σε μια χώρα με κατεξοχήν μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς υπεύθυνους IT είναι παντελώς γελοίο.

9. Πόσο μεγάλο πρόστιμο μπορεί να δεχθώ; H BSA έχει κάνει επιστήμη την υπερβολή. Θα σας ρίξει ξεχωριστό πρόστιμο για κάθε υποπροϊόν (πχ στο Office άλλο για Word, Excel και powerpoint!) και πολλαπλασιάζει την σημερινή τιμή αγοράς του επί 2 ή 3!

10. Καλά είναι νόμιμα όλα αυτά; Ναι και όχι. Δηλαδή πολλά πράγματα είναι νομότυπα αλλά πολλά είναι πολύ θολά σε νομικό επίπεδο. Για παράδειγμα η BSA δεν δέχεται αγορές από Ebay ή από άλλες εταιρείες που πουλάνε μεταχειρισμένο λογισμικό. Αυτό στην Γερμανία και σε άλλες χώρες έχει απορριφθεί από ανώτατα δικαστήρια. Δυστυχώς όμως λίγες κυβερνήσεις έχουν το θάρρος ή την όρεξη να ασχοληθούν. Για παράδειγμα η διαφορά ανάμεσα σε έναν Κινέζο που παράγει ψεύτικες κόπιες Microsoft Office και εσάς σύμφωνα με την BSA είναι ασήμαντη!

Ακόμα λιγότεροι είναι οι δημοσιογράφοι που τολμούν να γράψουν τέτοια πράγματα. Προωθήστε αυτόν τον δεκάλογο παντού μπας και μαθευτεί η αλήθεια. (Και διορθώσεις/προσωπικές εμπειρίες στα σχόλια παρακαλώ αν τυχόν γράφω κάτι ανακριβές κάπου στο παραπάνω κείμενο.)”

Άρθρο Αναδημοσίευση από το blog Αλεξαρτησία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
LOS
78'
2 - 0
Ast
18 Απρ. 2024
Φιο
77'
0 - 0
Vik
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
80 - 69
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;