Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή

Το αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή (1932-2005) αποτελεί την δεύτερη δράση του Κύκλου για το Ελληνικό Τραγούδι, την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Ξεκινώντας τη δισκογραφική του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο συνθέτης, και στιχουργός πολλές φορές, άφησε ένα πολύ δημιουργικό έργο, αξιοποιώντας τα καλύτερα στοιχεία του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού. Στη συναυλία μια πλειάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών θα παρουσιάσει έργα του, ενδεικτικά τόσο της πορείας του όσο και της επιρροής που είχε στο έργο του ο γενέθλιος τόπος του, η Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα ερμηνεύουν οι: Νίκος Δημητράτος, Παντελής Θαλασσινός, Μανώλης Λιδάκης, Ορφέας Περίδης, Αρετή Κετιμέ, Φωτεινή Βελεσιώτου και Μαρία Κουγιουμτζή, ενώ την δεκαμελή ορχήστρα διευθύνει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Την αίσθηση της ιδιαίτερης πατρίδας του Σταύρου Κουγιουμτζή μεταδίδουν οι Θεσσαλονικείς Γιώργος Σκαμπαρδώνης, που υπογράφει τα κείμενα της παράστασης, και Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

***

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε το 1932 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Επταπύργιο, κοντά στις φυλακές του Γεντί-Κουλέ. Μικρασιάτης στην καταγωγή, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Θεσσαλονίκη.

Μπήκε στο χώρο της μουσικής σε ηλικία 15 ετών, με σπουδές στη Σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το 1952, για λόγους βιοπορισμού, άρχισε να εργάζεται ως πιανίστας σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Έγραψε το πρώτο του τραγούδι «Περιστεράκι» το 1960 με το οποίο συμμετείχε στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ, με ερμηνεύτρια τη Ζωή Κουρούκλη.

Έγραψε την επιτυχία «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», που ερμήνευσε αρχικά η Χορωδία Φ.Ε.Μ. και στη συνέχεια ο Γιάννης Πουλόπουλος, όπως και το «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά» και ξεκίνησε συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της τότε μουσικής σκηνής όπως η Καίτη Χωματά και ο Γιάννης Βογιατζής. Το 1966 εμφανίστηκε και στο χώρο του θεάτρου, γράφοντας μουσική για το «Το ταξίδι» του Γιώργου Θέμελη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, σε σκηνοθεσία Ευγένιου Σπαθάρη.

Μετακόμισε στην Αθήνα το 1967 για να συνεργαστεί με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ και με τους τότε ανερχόμενους τραγουδιστές Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Καλατζή και Βίκυ Μοσχολιού. Τότε έγραψε τα σημαντικότερα τραγούδια της σταδιοδρομίας του, «Πού ‘ναι τα χρόνια», «Κάπου νυχτώνει», «Όλα καλά κι όλα ωραία», και «Ο ουρανός φεύγει βαρύς». Αν και στιχουργός ο ίδιος, συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς όπως ο Μάνος Ελευθερίου, Κ. Βίρβος, Σ. Τσώτου, Μ. Μπουρμπούλη, Λευτέρης Παπαδόπουλος και ποιητές σαν τον Γ. Θέμελη, Ντ. Χριστιανόπουλο, και Κώστα Βάρναλη. Με 15 προσωπικούς δίσκους και δεκάδες συμμετοχές, η τελευταία του δισκογραφική παρουσία ήταν το 2001 με το «Έβρεχε ο κόσμος» που περιείχε 11 τραγούδια που έγραψε για την κόρη του, Μαρία Κουγιουμτζή και το Γιώργο Χριστοδούλου.

***

Η συναυλία αυτή εντάσσεται σε έναν Κύκλο Ελληνικού Τραγουδιού με τίτλο «Ο Άγνωστος Ελληνισμός», που αποτελεί ιδέα του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο Κύκλος αυτός αποτελεί πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Ο κύκλος αποτελείται από έξι παραστάσεις, αποτελώντας μία συστράτευση δημιουργών και διανοητών με επικεφαλής τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.

Με το συγκινητικό αυτό αφιέρωμα στον αγαπημένο μουσικοσυνθέτη συνεχίζονται οι δραστηριότητες του Ελληνικού Σχεδίου που στόχο έχουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, αλλά και να αναδείξουν τη μουσική ως τέχνη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον «καθημερινό πολιτισμό».

***

Συντελεστές:

Κείμενα: Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Παρουσίαση: Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Ερμηνεύουν: Νίκος Δημητράτος, Παντελής Θαλασσινός, Μανώλης Λιδάκης,
Ορφέας Περίδης, Αρετή Κετιμέ, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μαρία Κουγιουμτζή

Συντονισμός παράστασης: Ηλίας Μπενέτος
Επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ώρα έναρξης: 20:30

Εισιτήρια: 15 – 20 – 30 – 40 € | Φοιτ. 10 – 15 €
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια
εισιτηρίων της Στέγης.

Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά
εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην
επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

(δελτίο τύπου)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
4'
61 - 60
ΟΣΦΠ
28 Μαρ. 2024
Bayern
1'
75 - 83
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;