Νέοι πανίσχυροι επεξεργαστές από την Intel

Από neolaia.gr Team 14 Ιανουαρίου 2011

Οι νέοι επεξεργαστές της Intel είναι εξοπλισμένοι με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, που αλλάζουν τα δεδομένα στον τομέα της ψυχαγωγίας. Οι επεξεργαστές της δεύτερης γενιάς Dual Core επιτρέπουν σε μια σειρά νέων, εξαιρετικά εντυπωσιακών, λειτουργιών επεξεργασίας γραφικών να ενσωματωθούν απευθείας επάνω στο τσιπ. Οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές προσφέρουν πραγματικά εντυπωσιακές τεχνολογικές δυνατότητες όσον αφορά τη διαχείριση και την επεξεργασία αρχείων βίντεο.

Με το Intel® Quick Sync ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το laptop του για να μετατρέψει, μέσα σε 16 μόλις δευτερόλεπτα, ένα βίντεο HD διάρκειας 4 λεπτών σε φορμά συμβατό με το iPod, ενώ η λειτουργία Intel® Insider™ επιτρέπει να κατεβάζουμε μια ολόκληρη ταινία και να την παρακολουθούμε σε υψηλή ανάλυση μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας, ή εναλλακτικά να τη στέλνουμε από ένα notebook σε μια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας HDTV μέσω της λειτουργίας Intel WiDi 2.0.

Η 2η γενιά της οικογένειας επεξεργαστών Intel Core αποτελεί τη πρώτη υλοποίηση του «visibly smart» microarchitecture, ενός έξυπνου σχεδιασμού που δίνει έμφαση στις εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο και ο οποίος συνδυάζει για πρώτη φορά μέσα σε ένα μόνο τσιπ, την οπτική και την τεχνολογία των 3D γραφικών, με τους μικροεπεξεργαστές κορυφαίων επιδόσεων. Η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας Intel® HD Graphics σε καθεμία από τις στοιχειώδεις μονάδες πυριτίου των 32nm που απαρτίζουν έναν επεξεργαστή δεύτερης γενιάς, επιτρέπει τη σημαντική αύξηση των επιδόσεων στον τομέα της επεξεργασίας γραφικών, και αναβαθμίζει την απόδοση απαιτητικών εφαρμογών, όπως είναι η αναπαραγωγή υλικού υψηλής ανάλυσης και το gaming. Παρά τις βελτιωμένες επιδόσεις τους, οι νέοι επεξεργαστές εξασφαλίζουν χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τη μπαταρία, και επιτρέπουν το σχεδιασμό λεπτών και ελαφρών υπολογιστών, οι οποίοι συνδυάζουν σε ένα και μόνο μηχάνημα όλες τις καινοτομικές εφαρμογές που χρειάζεται ένας χρήστης για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του.

Η νέα τεχνολογία γραφικών που ενσωματώνουν οι καινούριοι επεξεργαστές εστιάζεται στις περιοχές εκείνες που αποτελούν σήμερα τις πιο δημοφιλείς μεταξύ των χρηστών: αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ανάλυσης, επεξεργασία φωτογραφιών, mainstream gaming, πολλαπλές λειτουργίες (multitasking), κοινωνική δικτύωση και πολυμέσα. Σε κάθε επεξεργαστή Intel® Core™ 2ης γενιάς έχουν ενσωματωθεί βελτιωμένες τεχνολογίες γραφικών, όπως είναι η τεχνολογία Intel® HD graphics επόμενης γενιάς. Για τους καταναλωτές, αυτό μεταφράζεται σε μια τρομακτικά βελτιωμένη εμπειρία που αποκομίζουν από τη χρήση του PC τους, καθώς επίσης σε συνολικά καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας, σε αυξημένες επιδόσεις και, ειδικότερα για τους φορητούς υπολογιστές, σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Παράλληλα, το Intel® Insider™, μια πρωτοποριακή εφαρμογή-έκπληξη που έχει ενσωματωθεί στους επεξεργαστές νέας γενιάς για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, θα δώσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους καταναλωτές να παρακολουθούν κινηματογραφικές ταινίες υψηλής ανάλυσης κατευθείαν στην οθόνη του υπολογιστή τους.

Άλλο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που ενσωματώνεται στους επεξεργαστές Intel® Core™ 2ης γενιάς, είναι και η τεχνολογία Intel® Quick Sync Video. Πρόκειται για ενσωματωμένη εφαρμογή hardware acceleration, η οποία καθιστά πολύ πιο γρήγορη την επεξεργασία και το sharing αρχείων βίντεο, καταφέρνοντας να ολοκληρώνει μέσα σε λίγα λεπτά διαδικασίες για τις οποίες τώρα απαιτούνται ώρες. Έτσι, οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να κάνουν edit, να αλλάζουν φορμά και να μοιράζονται με τους φίλους τους τα αρχεία βίντεο που διαθέτουν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Intel, για τη μετατροπή ενός τετράλεπτου βίντεο υψηλής ανάλυσης σε φορμά που υποστηρίζεται από το iPod, στο παρελθόν χρειάζονταν τέσσερα λεπτά, ενώ τώρα η ίδια διαδικασία ολοκληρώνεται σε μόλις 16 δευτερόλεπτα.

Οι επεξεργαστές Intel® Core™ i3, i5 και i7 διαθέτουν, επίσης, τη νέα έκδοση της τεχνολογίας Intel® Turbo Boost Technology 2.0, χάρη στην οποία είναι δυνατή η δυναμική εκχώρηση πόρων στον πυρήνα του επεξεργαστή και στο κύκλωμα επεξεργασίας γραφικών, ώστε να αυξάνεται η συνολική απόδοση, εξασφαλίζοντας άμεσα καλύτερες επιδόσεις όταν και όπου τις χρειάζεται ο τελικός χρήστης.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα νέα χαρακτηριστικά του καινούριου τσιπ περιλαμβάνονται οι τεχνολογίες Intel® Clear Video Technology HD, Intel® Advanced Vector Extensions (AVX), και Intel® InTru™ 3-D. Με τη λειτουργία Intel InTru 3-D δίνεται η μεταφορά εικόνας 3D μέσω καλωδίου HDMI 1.4 ώστε αυτή να μπορεί να προβάλλεται σε οθόνες τεχνολογίας 3D, βγάζοντας, σχεδόν, τη δράση έξω από τα όρια της οθόνης (immersive stereoscopic).

Η τεχνολογία Intel® AVX αυξάνει την απόδοση του υπολογιστή όταν αυτός εκτελεί απαιτητικές λειτουργίες όπως είναι η επεξεργασία αρχείων ήχου, το video image και η συνένωση πολλών ψηφιακών φωτογραφιών. Η τεχνολογία Intel® Clear Video βελτιώνει την χρωματική απόδοση και τη συνολική απόδοση κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής ενός αρχείου βίντεο, εξασφαλίζοντας μια πραγματικά εκπληκτικά θέαση.

Τα τσιπ κατασκευάζονται με την τεχνολογία των 32nm της Intel και χρησιμοποιούν τα δεύτερης γενιάς τρανζίστορ high-k metal gate της εταιρείας. Όλα αυτά τα μοναδικά πλεονεκτήματα εξασφαλίζουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και, κατ’ επέκταση, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τις μπαταρίες ή μικρότερες διαστάσεις για τους υπολογιστές, ενώ παράλληλα μειώνουν και το συνολικό κόστος κατασκευής.

Η Intel παρουσίασε συνολικά 20 νέα chipsets, wireless chips και επεξεργαστές, όπως οι καινούριοι Intel® Core™ i7, i5 και i3, τα Chipsets της σειράς Intel® 6 Series, και τα adapters Intel® Centrino® για σύνδεση με δίκτυα WiFi και WiMAX. Περισσότερα από 500 νέα μοντέλα επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών αναμένεται να χτιστούν επάνω σε πλατφόρμες εφοδιασμένες με τα παραπάνω, από το σύνολο των μεγαλύτερων κατασκευαστών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι τετραπύρηνες εκδόσεις των συστημάτων είναι διαθέσιμες από τις 9 Ιανουαρίου, ενώ το Φεβρουάριο αναμένεται να παρουσιαστούν επιπλέον εκδόσεις με διπλό πυρήνα. Περισσότερες λεπτομέρειες, βίντεο, συγκριτικές δοκιμές και φωτογραφίες των προϊόντων μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.intel.com/newsroom/CES.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ