Τμήμα Χρηματοοικονομικών εφαρμογών | ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Από Γ. Τσαλίκης 9 Ιανουαρίου 2011

Σκοπός του Προγράμματος Σπουδών είναι να προσφέρει την απαραίτητη επιστημονική και τεχνολογική γνώση στους σπουδαστές του ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε κάθε είδους επιχείρηση του γνωστικού τους αντικειμένου.

Προπτυχιακές Σπουδές

Εξαμηνο Α΄
Μαθηματικα, Μικροοικονομικη, Εσαγωγη Στους Η/Υ, Εισαγωγή Στο Δικαιο, Οικονομικα Μαθηματικα, Χρηματοοικονομικη Λογιστικη Ι

Εξαμηνο Β΄
Στατιστικη Επιχειρησεων, Μακροοικονομικη, Χρηματοοικονομικη Λογιστικη ΙΙ, Εφαρμογες Πληροφορικης, Οικονομικη Επιχειρησεων
Επιλογής 1 απο τα 2: Εισαγωγή Στη Φιλοσοφια, Εισαγωγή στην Κοινωνιολογια

Εξαμηνο Γ΄
Αρχες Διοικησης Μαρκετινγκ, Χρηματοοικονομικη Διοικησης Και Πολιτικη Ι, Οργανωση Και Διοικηση Επιχειρησεων Ι, Εισαγωγή Στους Χρηματοπιστωτικους Θεσμους
Επιλογής 1 απο τα 2: Εργασιακες Σχεσεις, Εμπορικο Δικαιο

Εξαμηνο Δ΄
Χρηματηστήριο Αξιων-Αμοιβαια Κεφαλαια, Χρηματοοικονομικη Διοικησης Και Πολιτικη II, Συστηματα Πληροφοριων Διοικησης, Επιχειρηματικα Σχεδια
Επιλογής 1 απο τα 2: Μαρκετινγκ Χρηματοοικονομικων Υπηρεσιων, Οργανωση Και Διοικηση Επιχειρησεων II
Επιλογής 1 απο τα 2: Διεθνεις Οικονομικες Σχεσεις, Επιχειρηση και Περιβαλλον

Εξαμηνο Ε΄
Αναλυση Επενδυσεων, Ποσοτικες Μεθοδοι Στις Χρηματοοικονομικες Εφαρμογές Ι, Συγχρονα Χρηματοοικονομικα Προϊοντα, Τεχνικες Προβλεψεων
Επιλογής 1 απο Τα 2: Διοικηση Ανθρωπινων Πορων, Οργανωση Και Διοικηση Πωλησεων Χρηματοοικονομικων Προϊοντων
Επιλογής 1 απο τα 2: Ιστορια Της Τεχνης, Νεωτερη Ελληνικη Λογοτεχνια

Εξαμηνο Στ΄
Λογιστικη Εταιριων, Ποσοτικες Μεθοδοι Στις Χρηματοοικονομικες Εφαρμογες II, Εργαστηριο Χρηματοοικονομικων Εφαρμογων Ι
Επιλογής 1 απο τα 2: Δημοσιες Σχεσεις, Οργανωσιακη Συμπεριφορα
Επιλογής 1 απο τα 2: Ελληνικη Οικονομια, Ιστορια Της Οικονομικης

Εξαμηνο Ζ΄
Σεμιναριο Τελειοφοιτων, Ευρωπαϊκη Ενωση, Εργαστηριο Χρηματοοικονομικων Εφαρμογων II
Επιλογής 1 απο τα 2: Διαφημιση: Ρολος Και Λειτουργια, Διεθνεις Χρηματοοικονομικες Αγορες, Αποτιμηση Επιχειρησεων
Επιλογής 1 απο τα 2: Business English, Financial English

Εξάμηνο Η’
Πρακτική Άσκηση, Πτυχιακή Εργασία

Προοπτικές Απασχόλησης – Επαγγελματικά Δικαιώματα

Η επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών καθορίζεται πλέον από το Σεπτέμβριο 2006 σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 174 «Καθορισμός επαγγελματικών Δικαιωμάτων» που δημοσιεύονται στο ΦΕΚ/184 Τεύχος Πρώτο της 5 Σεπτεμβρίου 2006, Αρθρο 4, σελίδα 2132.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα αυτό οι πτυχιούχοι του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών έχουν τα ακόλουθα επαγγελματικά δικαιώματα:

1. Με βάση τις εξειδικευμένες τεχνολογικές και θεωρητικές γνώσεις τους, δύνανται να απασχολούνται ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη χρηματοοικονομική διοίκηση και ανάπτυξη χρηματοοικονομικών προϊόντων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι εν λόγω πτυχιούχοι, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, μπορούν να απασχολούνται σε έρευνες και μελέτες σε θέματα χρηματοοικονομικής. Στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματός τους, οι παραπάνω αναφερόμενοι πτυχιούχοι μπορούν να ασκήσουν τις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες:

α. Εκπόνηση χρηματοδοτικών αναλύσεων όπως:

αα. Κατάρτιση προϋπολογισμών

αβ. Παρακολούθηση ταμειακών ροών

αγ. Διαχείριση επενδυτικών προγραμμάτων

αδ. Χρηματοοικονομική παρακολούθηση κ.ά.

β. Σχεδιασμός και ανάπτυξη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και προϊόντων.

γ. Εκπόνηση μελετών αποτίμησης της αξίας εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων.

2. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω Τμήματος δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Οι σημαντικότερες διατάξεις που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος είναι: Νόμος 2515/1997 (ΦΕΚ 154/Α/-25-6-97) Άσκηση επαγγέλματος Λογιστή – Φοροτεχνικού, Προεδρικό Διάταγμα 340/98 (ΦΕΚ 228/α/6-10-98) και Νόμος 3470/2006 (ΦΕΚ 132/28-6-2006) «Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

3. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

4. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να διορίζονται στο δημόσιο και να εξελίσσονται στις βαθμίδες ιεραρχίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

5. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος, με την απόκτηση του πτυχίου τους, ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο site του τμήματος.