51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

To 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με ανανεωμένο βλέμμα και εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Εϊπίδη, προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή που ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου 2010, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, αλλά και στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε έναν τόπο ανακάλυψης, σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα την Έβδομη Τέχνη.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2010
Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί 23 ελληνικές ταινίες παραγωγής 2010 –τόσο σε φιλμ όσο και σε ψηφιακό φορμά-, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και οι δύο ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer. Επίσης, θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας.

Ανοιχτή συζήτηση – Το Ελληνικό Σινεμά ξεπερνά τα σύνορα

Τρίτη 7/12 (Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, 11.00)

Σε μια κομβική χρονική περίοδο για τον ελληνικό κινηματογράφο και με αφορμή τις συνεχείς σημαντικές επιτυχίες των ελλήνων κινηματογραφιστών σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει μια Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα «Το Ελληνικό Σινεμά ξεπερνά τα σύνορα». Με κεντρικούς ομιλητές τους νέους δημιουργούς, οι οποίοι με τις ταινίες τους κατάφεραν να στρέψουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας στην σύγχρονη ελληνική παραγωγή, θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση – προσπάθεια προσέγγισης της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας, των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέοι έλληνες κινηματογραφιστές, της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει με την συμμετοχή τους σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, αλλά και των νέων προοπτικών και προκλήσεων που ανοίγονται για τον ελληνικό κινηματογράφο τα επόμενα χρόνια. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Αλέξης Αλεξίου, Κων/νος Γιάνναρης, Βαρδής Μαρινάκης, Άρης Μπαφαλούκας, Σύλλας Τζουμέρκας, Αθηνά-Ραχήλ Τσαγκάρη.

Τιμητικές εκδηλώσεις:

Γιάννης Δαλιανίδης (1923-2010)

Τετάρτη 8 /12 (Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, 17:30)

Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά την μνήμη του σημαντικού έλληνα δημιουργού Γιάννη Δαλιανίδη, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Ένας από τους παραγωγικότερους και πιο επιτυχημένους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και πιστός φίλος του Φεστιβάλ, ο Γιάννης Δαλιανίδης συνέχιζε να παρακολουθεί και να στηρίζει τον θεσμό με ενθουσιασμό μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ,

Ο έρωτας των πρώτων πλάνων – Γιάννης Δαλιανίδης, σε σκηνοθεσία Πάνου Κατέρη.

Γιώργος Τζιώτζιος (1954-2010)

Πέμπτη 9/12 (Αίθουσα Παύλος Ζάννας, 18:30)

Σε οποιαδήποτε θέση του ελληνικού κινηματογράφου κι αν βρέθηκε, ο Γιώργος Τζιώτζιος υπερασπίστηκε πάντα το σινεμά «στο ύψος του ανθρώπου», ανέδειξε την κριτική ως μια σινεφίλ περιπέτεια της γραφής, γνώρισε στο ελληνικό κοινό σημαντικούς έλληνες και ξένους δημιουργούς. Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον αποχαιρετά, και τιμά τη μνήμη και την πολυσχιδή προσφορά του, πραγματοποιώντας μια συμβολική τιμητική εκδήλωση, με κεντρικούς ομιλητές τρεις στενούς φίλους και συνοδοιπόρους του: τον Χρήστο Μήτση, τον Ζήνο Παναγιωτίδη και τον Αλέξανδρο Μουμτζή.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΟΥΣΑΝΕ ΜΠΙΕΡ

Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα στη δανέζα δημιουργό Σουσάνε Μπίερ, παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες στιγμές της φιλμογραφίας της, καθώς και την τελευταία της ταινία με τίτλο In a better world (2010), που αποτελεί και την επίσημη συμμετοχή της Δανίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Απ’ τις σημαντικότερες κινηματογραφικές φωνές της Δανίας, η Σουσάνε Μπίερ συνδέθηκε στενά με το Δόγμα ’95, ακολουθώντας τους κανόνες του. Ωστόσο στην μετέπειτα πορεία της, διαφοροποιήθηκε, πλάθοντας ένα προσωπικό ύφος, που ενσωματώνει επιλεκτικά στους κώδικές του στοιχεία του περίφημου Μανιφέστου, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Η οξυδέρκεια και η ευαισθησία, χαρακτηριστικά στοιχεία με τα οποία προσεγγίζει τα θέματά της, μετουσιώθηκαν απ’ τα πρώτα της βήματα, σε έναν κινηματογράφο αφηγηματικά άμεσο και διαυγή, που σφύζει από εσωτερική ένταση. Όχι τυχαία, το έργο της Σουσάνε Μπίερ έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, κατακτώντας μια διακριτή θέση στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΟΧΑΜΕΤ ΑΛ-ΝΤΑΡΑΤΖΙ

Στο 51ο φεστιβάλ θα προβληθούν οι πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του ιρακινού δημιουργού Μοχάμετ Αλ–Νταράτζι, κι ανάμεσά τους, το Son of Babylon (βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας και βραβείο Ειρήνης στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010, Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς 2010). Ο 32χρονος κινηματογραφιστής, ο οποίος γεννήθηκε στη Βαγδάτη και βρήκε καταφύγιο στην Ευρώπη προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις του καθεστώτος Σαντάμ, απέσπασε στο πρόσφατο φεστιβάλ του Άμπου Ντάμπι το βραβείο του Σκηνοθέτη της Χρονιάς από τη Μέση Ανατολή, που απένειμε το περιοδικό Variety. Το αφιέρωμα εγκαινιάζει τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τα Φεστιβάλ του Άμπου Ντάμπι και της Ντόχα, δίνοντας την ευκαιρία στον ελληνικό κινηματογράφο να προβληθεί και να διεκδικήσει μια θέση στην αραβική αγορά. Στόχος της διοργάνωσης, να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη πύλη πολιτισμού των ανερχόμενων δημιουργών από τις αραβικές χώρες, αλλά και ένα πεδίο ζύμωσης μεταξύ ευρωπαϊκού και αραβικού σινεμά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΝΤΟΡΟΤΑ ΚΕΤΖΙΕΖΑΦΣΚΑ

Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και με βαθιά ουμανιστική ματιά, με ανεξάρτητο ταμπεραμέντο και σχολαστική προσοχή στην κινηματογραφική φόρμα, η Ντορότα Κετζιεζάφσκα αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές εκπροσώπους του νέου πολωνικού σινεμά. Στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν έξι ταινίες της πολυβραβευμένης πολωνής δημιουργού, η οποία τολμά να εξερευνά μέσα από ποιητική φιλμική γλώσσα τις πιο αθέατες πλευρές της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Οι ήρωές της – εθνικές μειονότητες, εγκαταλελειμμένα παιδιά, μητέρες και ηλικιωμένες γυναίκες, όλες μοναχικές υπάρξεις χωρίς ρίζες και χωρίς αγάπη – περιπλανιούνται στο περιθώριο της ζωής και η κάμερα της δημιουργού «ανακρίνει» την βαθύτερη αλήθεια τους, σκιαγραφώντας ολοζώντανο το πορτρέτο του καθενός και διαμηνύοντας κρίσιμα κοινωνικά νοήματα.

SPOTLIGHT ΒΕΡΝΕΡ ΣΡΕΤΕΡ

Τρεις ταινίες του ανατρεπτικού Βέρνερ Σρέτερ / Werner Schroeter εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του 51ου Φεστιβάλ. Ο γερμανός δημιουργός, από τους κορυφαίους εκπροσώπους του νέου γερμανικού κινηματογράφου -σύγχρονος των Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Βέρνερ Χέρτζογκ και Βιμ Βέντερς-, έζησε και δημιούργησε στα όρια, διαμορφώνοντας με πειραματική διάθεση ένα προκλητικό, underground, προσωπικό κινηματογραφικό όραμα, που έμελλε να τον κατατάξει ανάμεσα στις εκκεντρικές ιδιοφυίες της Έβδομης Τέχνης. Δυο μήνες πριν από το θάνατό του, τον περασμένο Απρίλιο, τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Βερολίνου για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο.

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, αναβιώνει και επαναφέρει το πολύ επιτυχημένο παράλληλο τμήμα του θεσμού, «Νέοι Ορίζοντες» που διηύθυνε από το 1992 ως το 2005, με το νέο τίτλο «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Το παράλληλο τμήμα που συνδέθηκε με τη διεθνοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και προσκάλεσε τους σινεφίλ στα ενδότερα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής, ανανεώνεται και επιστρέφει στη διοργάνωση, κάνοντας πρεμιέρα στο 51ο ΦΚΘ. Με διάθεση διαρκούς αυτοανανέωσης, η ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» συμπορεύεται με την τρέχουσα κινηματογραφική πραγματικότητα και ανακαλύπτει τάσεις και δημιουργούς που επανεφεύρουν την πρώτη ύλη του κινηματογράφου. Μέσα από ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» προτείνουν ταινίες με υφολογική ποικιλία, θεματική τόλμη και εκφραστικό πλούτο, που καθρεφτίζουν ένα ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας, όπως είναι οι έφηβοι ή τα παιδιά, στοχάζονται πάνω στις σύγχρονες εκφάνσεις των αντιθέσεων και των ανισοτήτων, αναδημιουργούν τα θεμελιώδη στοιχεία της ανθρώπινης πραγματικότητας. Οι ταινίες των «Ανοιχτών Οριζόντων» διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer.

ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Εκπρόσωποι του ανεξάρτητου κινηματογράφου από όλο τον κόσμο αποτελούν τους πρωταγωνιστές του τμήματος Ημέρες Ανεξαρτησίας, που φέτος εκτός από ένα πρόγραμμα με ταινίες πρόσφατης παραγωγής που έχουν κάνει αίσθηση παγκοσμίως, την ενότητα Νέοι Αμερικανοί και μια ειδική προβολή, παρουσιάζει πλήρη ρετροσπεκτίβα στον Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΙΤΣΑΤΠΟΝΓΚ ΒΙΡΑΣΕΤΑΚΟΥΝ

Στο 51ο Φεστιβάλ θα προβληθεί το σύνολο του έργου του Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν και φυσικά η τελευταία του ταινία, Uncle Boonmee who can recall his past lives, η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κανών. Ο Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν έχει αναδειχθεί ως ο πιο καταξιωμένος ανεξάρτητος κινηματογραφιστής της Ταϊλάνδης, καθώς και ως ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς εκπροσώπους του παγκόσμιου σινεμά. Η κινηματογραφική διαδρομή του, η οποία περιλαμβάνει έξι ταινίες μεγάλου μήκους και πάνω από είκοσι ταινίες μικρού μήκους, έχει αποσπάσει ποικίλες διακρίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου και μια θέση στους εφτά σημαντικότερους σκηνοθέτες της δεκαετίας, σύμφωνα με το «Sight and Sound».

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Το πολύμορφο κινηματογραφικό τοπίο της βαλκανικής χερσονήσου, διεκδικεί την προσοχή μας μέσα από το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, το οποίο για 17η χρονιά συγκεντρώνει σε ένα απρόβλεπτο πανόραμα, τις υπογραφές αναγνωρισμένων δημιουργών και πρωτοεμφανιζόμενων που διεκδικούν με το σπαθί τους μια θέση στο χάρτη της έβδομης Τέχνης. Το τμήμα παρουσιάζει τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες της φετινής παραγωγής, αλλά και ένα αφιέρωμα – έκπληξη στη φημισμένη Σχολή Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ. Οι ταινίες του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια» διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Το αφιέρωμα διατρέχει την ιστορία του περίφημου στούντιο, από το σχηματισμό και την καθιέρωσή του τη δεκαετία του ’50, μέχρι και σήμερα, μέσα από 5 προγράμματα που καταγράφουν χρονολογικά την εξέλιξη της σχολής, τις συνέργιες των δημιουργών, τη χρυσή εποχή των δεκαετιών του ’60 και του ’70, καθώς και τη σύγχρονη μετεξέλιξή του. Ξεχωριστά προβάλλεται το έργο του πολυβραβευμένου καρτουνίστα Μποριβόι Ντοβνίκοβιτς – Μπόρντο / Borivoj Dovnikovic – Bordo, του θρύλου της Σχολής του Ζάγκρεμπ, αλλά και παγκοσμίως κορυφαίου δημιουργού στο χώρο του animation.

EXPERIMENTAL FORUM

Για τρίτη χρονιά, το Experimental Forum του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αναδεικνύει, να εξερευνά και να ανακαλύπτει την avant-garde πειραματική κινηματογραφική σκηνή του χτες, του σήμερα και του αύριο. Σπάνια έργα των σπουδαίων δημιουργών George Manupelli, Wilhelm Hein και Oleg Mavromati, ένα αφιέρωμα στον αναγνωρισμένο διευθυντή φωτογραφίας και οπερατέρ Martin Putz, η παρουσίαση αντιπροσωπευτικών ταινιών από τη πειραματική κινηματογραφική σκηνή της Αυστραλίας, η ενότητα με τίτλο Last year’s resolutions, αλλά και μια συμπληρωματική συνάντηση του συνεδρίου Kino Climates: Towards an Ecology in Film Exhibition, συνθέτουν μεταξύ άλλων το φετινό πρόγραμμα του Experimental Forum.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;