Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού

Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού». Η έκθεση που υλοποιήθηκε εκ μέρους του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον οργανισμό Ιστάνμπουλ 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και με χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κέρδισε τα πολύ θετικά σχόλια των επισκεπτών οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010 κ. Şekib Avdagic, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Βασίλειος Μπορνόβας, ο Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Γρηγόρης Ψαριανός, οι Διευθυντές των μουσείων Τοπ Καπί και Σαμπαντζί, ακαδημαϊκοί και φορείς αρχιτεκτόνων, καλλιτέχνες και οργανισμοί από την Τουρκία και την Ελλάδα, μέλη της ομογένειας της Πόλης και των σωματείων αυτής καθώς και πολλοί επισκέπτες από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη οι οποίοι επισκέφθηκαν την Πόλη με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης. Επίσης, με τηλεγραφήματά τους την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας κ. Ertuğrul Gunay, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας κ. Παύλος Γερουλάνος, ο Υπουργός αρμόδιος θεμάτων με την Ε.Ε. κ. Egemen Bağış, ο Νομάρχης της Πόλης κ. Hüseyin Avni Mutlu καθώς και oι Δήμαρχοι του Σισλί και Σαρίγιερ.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε το έργο των συντελεστών της έκθεσης και τόνισε τη σημαντικότητα του εν λόγω εγχειρήματος “δια να γνωρίσουν και εκτιμήσουν όλοι οι Πολίται ένα σημαντικόν στοιχείον της ταυτότητος της Βασιλευούσης και να αναγνωρίσουν την εισφοράν των αρχιτεκτόνων της γηγενούς Ρωμέϊκης μειονότητος εις την διαμόρφωσιν της Πόλεως, η οποία ήτο πάντοτε η ωραία, περίλαμπρος και επίσημος προθήκη του Κράτους “.

Ευχαρίστησε για τη σημαντική χορηγία του εν λόγω προγράμματος το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και ευχήθηκε η έκθεση η οποία πρόκειται να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη “να σημειώση την επιτυχίαν που της αξίζει. Πιστεύομεν ότι συνιστά μίαν ακόμη γέφυραν φιλίας μεταξύ των δύο λαών και Χωρών”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010 κ. Şekib Avdagic τόνισε πως αυτή η έκθεση συμβάλλει στην ανάδειξη του πολυπολιτισμικού προφίλ αυτής της πόλης και φωτίζει τις σχεδόν άγνωστες πτυχές της μακράς ιστορίας της. Τέλος υπογράμμισε πως είναι από τις εκδηλώσεις εκείνες οι οποίες αιτιολογούν με τον καλύτερο τρόπο τους λόγους για τους οποίους η Πόλη τιμήθηκε με τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Ο κ. Λάκης Βίγκας ως υπεύθυνος του προγράμματος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλους τους συντελεστές αυτού του έργου και τόνισε πως η υλοποίηση της εν λόγω έκθεσης είναι απάντηση στο κάλεσμα της ιστορίας της κοινότητας των Ρωμιών της Πόλης που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε αυτόν τον τόπο να συνεχίσει τη κληρονομιά.

Οι πεντακόσιοι και πλέον επισκέπτες της έκθεσης περιηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν, από όπου αποφοίτησε η πλειοψηφία όλων αυτών των αρχιτεκτόνων που περιλήφθηκαν στην έκθεση, όταν ακόμα η σχολή λειτουργούσε με τον τίτλο «Σαναγί-ι Νεφισέ (Σχολή Βιομηχάνων Τεχνών/ Sanayi-i Nefise)», μένοντας έκπληκτοι από τον μεγάλο αριθμό των ρωμιών αρχιτεκτόνων της εποχής και από τα σημαντικά κτίρια που έχουν αφήσει ως κληρονομιά σε όλη την Πόλη διαμορφώνοντας έτσι, καθοριστικά, το ευρωπαϊκό της προφίλ.

Τα έργα που προβλήθηκαν συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό προκαλώντας τον θαυμασμό όλων. Το βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση κέρδισε τις καλύτερες κριτικές για την ακαδημαϊκή προσέγγιση του θέματος και εξαντλήθηκε κατά τα εγκαίνια της εκδήλωσης.

Η έκθεση θα παραμείνει στο πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν ανοιχτή μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2010. Έπειτα, από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 και μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2011 θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Σισμανογλείου Μεγάρου του ελληνικού Προξενείου στην κεντρική οδό του Πέρα (Istıklal Caddesi), ενώ μετά θα μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα από όπου ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον.

(Δελτίο Τύπου)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;