Iστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας | Παν. Θεσσαλίας

Σκοπός του Προγράμματος Σπουδών είναι η κατάρτιση επιστημόνων με διεπιστημονική προοπτική σε θέματα αιχμής στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και η προετοιμασία τους για τη σύγχρονη έρευνα. Το τμήμα καταρτίζει ιστορικούς, αρχαιολόγους και κοινωνικούς ανθρωπολόγους οι οποίοι μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης, της έρευνας, της ανάδειξης και διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς και τις απαιτήσεις μεταγραφής των ιστορικών, αρχαιολογικών και εθνογραφικών δεδομένων στο ηλεκτρονικό περιβάλλον. Το Τμήμα στοχεύει στην καλλιέργεια των τριών γνωστικών αντικειμένων όχι αποκομμένα το ένα από το άλλο αλλά σε έναν πολυεπίπεδο, μεθοδολογικό και θεματικό συνδυασμό μεταξύ τους. Το πρόγραμμα σπουδών είναι προσανατολισμένο προς τη διδασκαλία νέων αντικειμένων, επί πλέον των παραδοσιακών, στοχεύοντας στη διεύρυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Προπτυχιακές Σπουδές

Ο μεγάλος αριθμός των προσφερόμενων μαθημάτων και η Πτυχιακή Εργασία παρέχουν στον φοιτητή τη δυνατότητα να διαμορφώσει το δικό του ευέλικτο πρόγραμμα σύμφωνα με την ειδίκευση που επιθυμεί να ακολουθήσει. Οι σπουδές διαρθρώνονται με βάση την αρχή της διεπιστημονικότητας. Εκτός από τα μαθήματα κορμού, στα οποία σημαντική θέση κατέχουν τα μαθήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Φιλολογίας και Λογοτεχνίας, το πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με νέα γνωστικά αντικείμενα που συμβαδίζουν με τις σύγχρονες επιστημονικές τάσεις σε κάθε μια από τις παραπάνω επιστημονικές περιοχές. Παράλληλα, προφέρονται σεμινάρια εφαρμογών νέων τεχνολογιών (πληροφορική, πολυμέσα, δικτυακές εφαρμογές) και οπτικοακουστικής εκπαίδευσης (Κινηματογράφος, Εθνομουσικολογία). Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η διαπλοκή των τριών επιστημονικών πεδίων με τις Νέες Τεχνολογίες να μην λειτουργεί σε βάρος της βασικής παιδείας και της γλωσσικής-φιλολογικής κατάρτισης.

Τομέας ιστορίας
Eισαγωγή στην Aρχαία Iστορία – Aρχαιογνωσία Επισκόπηση αρχαίας Ιστορίας Ι (Μυκηναϊκά – Αρχαϊκά) Επισκόπηση αρχαίας Ιστορίας ΙΙ (Η κλασική περίοδος) Επισκόπηση αρχαίας Ιστορίας ΙΙΙ (Ελληνιστικά – πρώιμα Ρωμαϊκά χρόνια) Επισκόπηση αρχαίας ιστορίας ΙV (Η ύστερη αρχαιότητα) Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής θρησκείας Kοινωνική ιστορία του Bυζαντίου Iστοριογραφία του Bυζαντίου Θεωρία και Ιστορία της Τεχνολογίας Κοινωνική Ιστορία της Μεσαιωνικής Δύσης Ιστορική ανθρωπολογία της μεσαιωνικής Ευρώπης Ευρωπαϊκή ιστορία (15ος – 18ος) Κοινωνική ιστορία των κατακτημένων στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας Νεοελληνικός διαφωτισμός Ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική ιστορία (τέλος 18ου – μέσα 20ου αιώνα) O νεότερος και σύγχρονος κόσμος (19ος – 20ος) Νεοελληνική Κοινωνία και Πολιτική (1821-1940) Ιστορία της Ελλάδας στον 20ο αιώνα Ζητήματα σύγχρονης πολιτισμικής ιστορίας στον 20ο αιώνα Ο μεταπολεμικός κόσμος Ιστορία της Ιστοριογραφίας

Τομέας αρχαιολογίας
Προϊστορική Αρχαιολογία Εισαγωγή στην Προϊστορική Αρχαιολογία Παλαιολιθικές Κοινωνίες Νεολιθική Ελλάδα Εισαγωγή στους προϊστορικούς πολιτισμούς του Αιγαίου Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός και η ηπειρωτική Ελλάδα στην Εποχή του Χαλκού Μινωικός πολιτισμός Κλασική Αρχαιολογία Αρχαιολογία: Θεωρία και Μέθοδοι Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία Ι Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ Eισαγωγή στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, πολεοδομία, οικιστική. Ορολογία Eισαγωγή στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, πολεοδομία, οικιστική. Τυπολογία Αρχαία Ελληνική Πλαστική Ι (7ος-5ος αιώνας) Αρχαία Ελληνική Πλαστική ΙΙ (4ος αι. π.Χ. και ελληνιστικοί χρόνοι) Αρχαία Ελληνική Κεραμική και Εικονογραφία I: Η Πρώιμη ελληνική αγγειογραφία (8ος–6ος αι. π.Χ.) Αρχαία Ελληνική Κεραμική και Εικονογραφία II: Η αγγειογραφία της αρχαϊκής και κλασικής Αθήνας Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη Εισαγωγή στη Βυζαντινή τέχνη Η Δόξα του Βυζαντίου (Μεσοβυζαντινή τέχνη) Η Τέχνη την εποχή των Παλαιολόγων Εισαγωγή στη Βυζαντινή Αρχιτεκτονική Μεσοβυζαντινή Αρχιτεκτονική Η Αρχιτεκτονική την εποχή των Παλαιολόγων Ιστορία της Τέχνης Εισαγωγή στην Ιστορία της Τέχνης Νέα Αντικείμενα / Νέες Τεχνολογίες Εισαγωγή στη Μουσειολογία Εισαγωγή στην Αρχαιομετρία Εισαγωγή στην Ενάλια Αρχαιολογία Εισαγωγή στη Βιοαρχαιολογία Εισαγωγή στην Πολιτιστική Διαχείριση Τομέας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Κοινωνιολογία του αστικού χώρου Ανθρωπολογία των φύλων και της συγγένειας Εθνογραφία: Ζητήματα Θεωρίας και Μεθόδου Κοινωνική Ανθρωπολογία του ελληνικού χώρου και της Μεσογείου Θεωρία των κοινωνικών επιστημών Οικογένεια, φύλο και ηλικίες στην Ανθρωπολογία Τελετουργίες και λαϊκά δρώμενα Λαϊκός πολιτισμός και ταυτότητες Εισαγωγή στις σπουδές του λαϊκού πολιτισμού Ανθρωπολογία της θρησκείας Ανθρωπολογία του Σώματος Υλικός πολιτισμός: Ο κύκλος της ελιάς και του λαδιού Μνήμη και Προφορική Ιστορία Εισαγωγή στη σημειωτική και την ανθρωπολογία της γλώσσας Εισαγωγή στην Πολιτική Ανθρωπολογία: Η έννοια του πολιτικού στη μετα-αποικιακή Δύση Πολιτική Ανθρωπολογία Ανθρωπολογία και ιστορία Νέες προσεγγίσεις στην Οικονομική Ανθρωπολογία Ανθρωπολογία: Μετανάστευση και εθνοτικές ομάδες Ανθρωπολογία της μνήμης Λαογραφία και Ανθρωπολογία του αστικού χώρου Οικολογία και αγροτοκτηνοτροφικές κοινωνίες Η αγροτική κοινωνία και Κοινωνική Ανθρωπολογία

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Ι.Α.Κ.Α.) οργανώνει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με επιστημονική ενότητα που εγγυάται υψηλό επίπεδο σπουδών στους οικείους τομείς, συνεργαζόμενο εάν χρειάζεται και με άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.), με τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τέλος με αναγνωρισμένα ομοταγή ιδρύματα τρίτων χωρών της αλλοδαπής, στο πλαίσιο των κειμένων διατάξεων, του εσωτερικού κανονισμού του Π.Θ. και των εθνικών ή διεθνών συμβάσεων μορφωτικών ανταλλαγών που το δεσμεύουν.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Τμήματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;