Τμήμα Ιστορίας | Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1985-1986. Είναι το μόνο αμιγώς Ιστορικό Τμήμα ελληνικού ΑΕΙ και ο συνολικός αριθμός ενεργών φοιτητών ανέρχεται περίπου στους πεντακόσιους. Η ίδρυση του Τμήματος Ιστορίας και γενικότερα του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα έρχεται να αξιοποιήσει την εξαιρετικά σημαντική και μακραίωνη πολιτισμική κληρονομιά της Κέρκυρας καθώς, εκτός από τη σπουδαία παραγωγή στη λογοτεχνία, την ιστορία, τη μουσική αλλά και την πολιτική θεωρία, και τη γενικότερη λόγια παράδοση. Eδώ λειτούργησε για πρώτη φορά Πανεπιστήμιο στον ελληνικό χώρο, η Ιόνιος Ακαδημία (1824-1864), πριν από την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών.

Πυρήνας των παρεχόμενων σπουδών είναι η ιστορία, δηλαδή η ιστορική έρευνα και η επιστημονική μεθοδολογία ανάλυσης και ερμηνείας του ιστορικού γίγνεσθαι από την αρχαία ώς την σύγχρονη εποχή. Διδάσκεται η ιστορία του ελληνικού χώρου κατά την αρχαιότητα, την ελληνιστική, την ρωμαϊκή περίοδο, τη βυζαντινή, την περίοδο των δυτικών κυριαρχιών (φραγκοκρατία-βενετοκρατία), την οθωμανική, τη νεότερη και σύγχρονη εποχή, ενταγμένη στην ιστορία του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης καθώς ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ιστορία του δυτικού, μεσαιωνικού, νεότερου και σύγχρονου, ευρωπαϊκού κόσμου. Παράλληλα, παρέχεται συστηματική διδασκαλία της ιστορίας του οθωμανικού και αραβικού κόσμου, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες του Τμήματος είναι η διδασκαλία της ιστορίας του σινοϊαπωνικού χώρου και της αμερικανικής ηπείρου. Ιδιαίτερη έμφαση έχουν στο Τμήμα, πλην της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας, η ναυτιλιακή ιστορία και επιπλέον η ιστορία του τοπίου, η ιστορική γεωγραφία και η δημογραφία στο πλαίσιο της διδασκαλίας των οποίων λειτουργούν Σεμινάρια και Μεταπτυχιακά Προγράμματα.

Εκτός όμως της ιστορίας παρέχονται συστηματικές σπουδές σε μαθήματα φιλολογικά, δηλαδή, αρχαία ελληνική, λατινική, βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία, καθώς και τουρκική γλώσσα, όπως επίσης και παιδαγωγικά μαθήματα με έμφαση στην ιστορία της διδακτικής. Διδάσκονται επίσης συστηματικά στους φοιτητές του Τμήματος μαθήματα αρχαιολογίας, εθνολογίας, φιλοσοφίας, ανθρωπολογίας και ιστορίας της τέχνης. Η διδασκαλία μαθημάτων όπως πηγές της ιστορίας, ελληνική και λατινική παλαιογραφία και ιστορία της τέχνης εκμεταλλεύεται τον μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα αρχειακό και καλλιτεχνικό πλούτο του νησιού. Τέλος, διδάσκονται συστηματικά τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), ενώ λειτουργεί ένα άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο πληροφορικής για την άμεση και επαρκή εξοικείωση των φοιτητών με το σύγχρονο ηλεκτρονικό περιβάλλον.

– Καταβάλλεται προσπάθεια από τους διδάσκοντες του Τμήματος, εκτός των διαλέξεων, η διδασκαλία να γίνεται με εναλλακτικούς τρόπους σε μικρές ομάδες και σεμινάρια με ενεργητική συμμετοχή των φοιτητών με σκοπό την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας τους μέσω της ανάθεσης γραπτών εργασιών και προφορικών παρουσιάσεων καθώς επίσης και με εκπαιδευτικές εκδρομές. Το Τμήμα οργανώνει κύκλους ανοιχτών διαλέξεων με καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου και προσκεκλημένους καθηγητές και ερευνητές από τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, που απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, όπως επίσης και σε εξωτερικούς ακροατές.
– Οι διαλέξεις, καθώς και τα συνέδρια και συμπόσια που διοργανώνει το Τμήμα, όπως και οι μορφωτικές συμφωνίες και ανταλλαγές με πανεπιστήμια του ευρωπαϊκού χώρου, προσφέρουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε άμεση επαφή και γόνιμο επιστημονικό διάλογο με την υπόλοιπη ελληνική αλλά και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και να ενταχθούν στο ευρύτερο επιστημονικό γίγνεσθαι.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Στο τμήμα Ιστορίας λειτουργούν τέσσερα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, τα οποία ιδρύθηκαν στα πλαίσια του Eπιχειρησιακού Προγράμματος Eκπαίδευσης και Aρχικής Eπαγγελματικής Kατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ) του Yπουργείου Παιδείας:

1 “Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες”,
2 “Ιστορία της πόλης και της κτιριοδομίας μετά τον 16ο αι.”
3 “Μεθοδολογία κριτικής και έκδοσης των ιστορικών πηγών”

Προοπτικές Απασχόλησης

Στην εποχή της εξειδίκευσης και του κατακερματισμού των επιστημών, το Tμήμα Iστορίας παρέχει στους φοιτητές του μια στέρεα γενική επιστημονική κατάρτιση σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών αντικειμένων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο να αποκτήσουν οι φοιτητές παράλληλα με την επιστημονική τους κατάρτιση, σύγχρονη μεθοδολογία και σκέψη καθώς και γλωσσική υποδομή. Oι σπουδές στο Tμήμα Iστορίας πέραν της δυνατότητας άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης στον εκπαιδευτικό τομέα , δίνουν όλα τα εφόδια για την περαιτέρω εξειδίκευση σε όλα τα πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών από την ψυχολογία έως την λογοτεχνία, και των κοινωνικών επιστημών , από την δημοσιογραφία και την πολιτική έως την οικονομία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστήμιου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;