Jack Kilby | Του χρωστάμε πολλά! Πάρα πολλά!

Σαν σήμερα, το 1923 γεννήθηκε στις ΗΠΑ αυτός στον οποίο όλοι εμείς χρωστάμε πολλά, πάρα πολλά… Αυτό που διαβάζετε τώρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας μπορεί να μην υπήρχε αν δεν είχε γεννηθεί ο Jack Kilby… Ο Kilby μετά από πολλά χρόνια σπουδών στα Πανεπιστήμια του Ιλλινόις και του Wisconsin, άρχισε να εργάζεται στην Texas Instruments, όπου και εφηύρε το 1958 το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα.

Ο Jack Kilby αποτελεί μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο της εφαρμοσμένης Φυσικής. Από το 1947 εργαζόταν στους ημιαγωγούς στα εργαστήρια της Texas Instruments στο Dallas των ΗΠΑ. Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Texas από το 1978 μέχρι και το 1984. Κάτοχος 60 κατοχυρωμένων εφευρέσεων, βραβεύτηκε και με το Νόμπελ Φυσικής το 2000 για την κατασκευή του πρώτου ολοκληρωμένου κυκλώματος.

Η βασική ιδέα του Kilby ήταν η κατασκευή όλων των ηλεκτρονικών στοιχείων (αντιστάσεις, πυκνωτές) πάνω στο ίδιο κομμάτι ημιαγωγού. Το καλοκαίρι του 1958 ο Kilby δεν πήρε την άδεια που δικαιούταν. Έμεινε στην εταιρία και δούλευε συνέχεια… Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα ήταν ήδη γεγονός!

Παρόλο που το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα είχε αρκετά προβλήματα, η ιδέα ήταν επαναστατική. Φτιάχνοντας όλα τα στοιχεία πάνω στο ίδιο μπλοκ υλικού, και προσθέτοντας το μέταλλο που χρειαζόταν για την ένωση τους σε ένα στρώμα από πάνω, δεν υπήρχε πια η ανάγκη για διαφορετικά διακριτά στοιχεία. Οι ενώσεις δεν γίνονταν πλέον με το χέρι. Η διαδικασία κατασκευής ήταν πλέον δυνατό να αυτοματοποιηθεί και τα κυκλώματα μπορούσαν να γίνουν μικρότερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
76'
4 - 2
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
73'
1 - 3
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;