Ποδηλατική Βόλτα Πολιτισμού στον Δήμο Νίκαιας 2010

Η Νίκαια είναι η πόλη μας, σε αυτήν ζούμε και προσπαθούμε. Δυστυχώς όμως πολλά από τα σημεία τα οποία βλέπουμε καθημερινά, βρίσκονται σε κακή κατάσταση και θεωρούμε πως αξίζουν κάτι καλύτερο. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε εμείς, μια ανεξάρτητη ομάδα παιδιών κυρίως, να κάνουμε κάτι.

Αποφασίσαμε να αναδείξουμε επτά από αυτά, μέσα από μια ποδηλατική βόλτα που θέλουμε να κάνουμε ανάμεσά τους δείχνοντας έτσι και τον τρόπο, αναδεικνύοντας το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς και αναψυχής και ζητώντας, από όλους όσους μπορούν να μας βοηθήσουν, να το κάνουν άμεσα!

Την προσπάθειά μας στηρίζουν και συνδιοργανώνουν μαζί μας η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, ο Ποδηλατικός Σύλλογος “Κρόνος” η Ομάδα Εκτάκτων Αναγκών του Συλλόγου Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας και ο Δήμος Αγ. Ι. Ρέντη. Την δράση μας στηρίζουν επίσης και οι FREEDAY ποδηλάτες!

Τα σημεία τα οποία πιστεύουμε πως μας χρειάζονται και επιλέξαμε να αναδείξουμε τούτη την φορά
είναι:

[ 1 ] Κατράκειο Δημοτικό Θέατρο
Το Κατράκειο Δημοτικό Θέατρο αποτελεί το μεγαλύτερο θέατρο της πόλης. Βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη περιοχή που δυστυχώς όμως υποβαθμίζεται καθημερινά. Το parking του αποτελεί χώρο για υπαίθριες αυτοκινητιστικές επιδείξεις, επικίνδυνες και παράνομες κόντρες καθώς και για αποθήκευση οτιδήποτε δεν μπορεί να αποθηκευτεί κάπου αλλού [αχρηστεύοντας το τελείως και προσθέτοντας ακόμα μια επικινδυνότητα στον χώρο].

Το πίσω μέρος του χρησιμοποιείται ως χώρος απόθεσης σκουπιδιών ενώ στο πάρκο, στο ωραιότερο του σημείο, παραμένει εγκαταλελειμμένη σχεδόν μια υπαίθρια έκθεση γλυπτών πάνω σε σάπια μαδέρια, δίχως τα ονόματα των καλλιτεχνών και των έργων. Λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα, δίπλα ακριβώς από τα αυθαίρετα [μέσα στα οποία μάλιστα ορίστηκε και η δημιουργία του ειδικού σχολείου], έχει δημιουργηθεί ένας παράνομος χώρος στάθμευσης φορτηγών.

[ 2 ] Γήπεδο Άρσης Βαρών
Επτά χρόνια έχουν περάσει από την εγκατάλειψη της πιο μεγάλης ίσως ακίνητης περιουσίας στην πόλη μας. Η απαλλοτρίωση του δεν πέρασε ποτέ στην πόλη ενώ το κτήριο συνεχίζει να σαπίζει πίσω από ένα γκρίζο πλαίσιο ιδιοκτησίας.

[ 3 ] Άλσος Αγίου Φίλιππα
Τα αυθαίρετα έξω από αυτό και η εγκατάλειψη στο εσωτερικό του ολοκληρώνουν μια εικόνα πολύ θλιβερή. Οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση στο άλσος μας, είναι σήμερα σπασμένη, σάπια, τρύπια ή σκουριασμένη.

[ 4 ] Γερμανικά
Οι γειτονιές ανάμεσα από τα Γερμανικά είναι το πιο γραφικό μέρος της πόλης μας. Αποτελεί σημείο αναφοράς της ιστορίας και των ανθρώπων της. Πολλά από αυτά τα κτήρια σήμερα είναι εγκαταλειμμένα και αρκετά δίχως ιδιοκτήτη. Πιστεύουμε πως το πέρασμα αυτών των αζήτητων στην ιδιοκτησία του δήμου και η πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής μέσα από γραφικά καφενεδάκια ή μαγαζάκια με πιστοποιημένα παραδοσιακά προϊόντα είναι επιβεβλημένη.

[ 5 ] Μουσείο Μάνδρας Μπλόκου
Το Μουσείο της ένδοξης ιστορίας των προγόνων μας, που αντιστάθηκαν υπερήφανα στη γερμανική κατοχή, δυστυχώς παραμένει κλειστό. Μόνο ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, και μέσω κάποιου προγραμματισμένου ραντεβού, μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τον υπέροχο και ιερό αυτό χώρο.

Ο μοναδικός ίσως λόγος για να επισκεφτεί κάποιος τη Νίκαια είναι σήμερα σφραγισμένος. Θέλουμε, έστω και περιορισμένα, να υπάρξει ωράριο μέσα στα πλαίσια του οποίο το μουσείο θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες.

[ 6 ] Χαμάμ
Την ύπαρξη του αγνοούν ακόμα και οι ίδιοι οι Νικαιώτες. Έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για τη διάσωση και την αναπαλαίωσή του από την Προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το κτήριο σήμερα ανήκει στον ΟΣΚ αλλά δυστυχώς έχει έντονα πλέον τα σημάδια της διάβρωσης. Ο δήμος, ως υπεύθυνος συντήρησης σχολικών κτηρίων, δυστυχώς έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες.

Θέλουμε ο ιστορικός αυτός χώρος, από αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του γυμνασίου, να συντηρηθεί και να περάσει στον δήμο, έτσι ώστε να αποτελέσει χώρο πολιτισμού για την πόλη μας.

[ 7 ] Το κτήμα Δηλαβέρη
Θα μπορούσαμε να το πούμε και χωματερή Δηλαβέρη. Το κεντρικό κτήριο στο κτήμα, παρότι έχει κηρυχτεί μνημείο βιομηχανικής ιστορίας, παραμένει ως σήμερα μέσα σε έναν χώρο χωματερής, ναρκωτικών, άστεγων, αθίγγανων και μαστροπείας.

Τα κτήρια γύρω από το διατηρητέο κατεδαφίστηκαν από τον δήμο, αλλοιώνοντας με τον τρόπο αυτό πολύ σημαντικό μέρος της ιστορικότητας αλλά προξενώντας και επιπλέον ζημιές στον ήδη επιβεβαρυμμένο περιβάλλον και όλα αυτά μάλιστα σε έναν χώρο που δεν του ανήκει.

Παρότι η Υγειονομική Υπηρεσία Ελέγχων, ύστερα από έγγραφη διαμαρτυρία του διευθυντή του σχολείου αλλά και των κατοίκων, έχει ορίσει τον δήμο Νίκαιας ως αρμόδιο για τον καθαρισμό του τουλάχιστον και την προστασία της δημόσιας υγείας, ο χώρος αυτός παραμένει για χρόνια χωματερή. Αυτοί είναι οι λόγοι που μας οδήγησαν στην απόφαση μας, να διαμαρτυρηθούμε κάνοντας μια
βόλτα γύρω από αυτούς τους χώρους.

Την Κυριακή λοιπόν, 17 Οκτ. 2010 στις 10 η ώρα το πρωί θα δοθεί η εκκίνηση από το Κατράκειο Δημοτικό Θέατρο με τον τερματισμό να πραγματοποιείται στον προαύλιο χώρο του Village Park.

Σας θέλουμε δίπλα μας, μαζί μας, μπροστάρηδες στην προσπάθειά μας, στα όνειρά μας για μια ανθρώπινη πόλη φιλική στο ποδήλατο, το περιβάλλον, τα άτομα με αναπηρίες, τον
επισκέπτη και τους κατοίκους!

Σας περιμένουμε, είτε με το ποδήλατό σας είτε χωρίς, για να δράσουμε και να γιορτάσουμε.

Σχετικό βίντεο

[youtube bfCJLsRYhZs]

(Δελτίο Τύπου)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;