Συνεργασία Google και CIA για λογισμικό που προβλέπει το μέλλον

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Πέμπτη 29 Ιουλίου το περιοδικό WIRED αναφέρεται ότι η Google και η CIA χρηματοδοτούν από κοινού μια εταιρία που στοχεύει στο να προβλέπει το μέλλον αναλύοντας ενδελεχώς το παρόν.

Η εταιρία από την Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών ονομάζεται Recorded Future και «ξεψαχνίζει δεκάδες χιλιάδες ιστοσελίδες, blogs και λογαριασμούς του twitter για να βρει τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, οργανισμών, πράξεων και περιστατικών που συμβαίνουν τώρα ή που θα συμβούν στο μέλλον»

Η ίδια ισχυρίζεται ότι το «έξυπνο» λογισμικό της «προχωράει πέρα από την αναζήτηση» κοιτάζοντας τις «αόρατες διασυνδέσεις» μεταξύ εγγράφων που μιλάνε για το ίδιο αντικείμενο ή για σχετιζόμενες οντότητες και γεγονότα.

Σύμφωνα με το Noah Shachtman, δημοσιογράφο του WIRED, η ιδέα που κρύβεται πίσω από το concept της εταιρίας που απασχολεί 16 άτομα είναι να κατανοηθεί για κάθε περιστατικό ποιους εμπλέκεται, πότε συνέβη και πότε μπορεί να συμβεί. Να καταγράφει το μέλλον και να το αναλύει δείχνοντας το «momentum» για κάθε γεγονός.

«Το ωραίο είανι ότι μπορείς πραγματικά να προβλέψεις την εξέλιξη σε πολλές περιπτώσεις» είπε στο περιοδικό ο Πρόεδρος της εταιρίας Christopher Ahlberg, Σουηδός, πρώην στρατιωτικός με PhD στην επιστήμη των υπολογιστών.

Όπως επισημαίνεται αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Google κάνει δουλειές με τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής. Πολύ πριν συνεργαστούν για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των δικτύων των μυστικών υπηρεσιών η Google πούλησε εξοπλισμό σε ομάδα μυστικών υπηρεσιών για εταιρία In-Q-Tel, που υποστήριξε την εταιρία χαρτογράφησης Keyhole, η οποία αγοράστηκε από τη Google το 2004 και αποτέλεσε τον σκελετό για το Google Earth.

Ωστόσο αυτή τη φορά για πρώτη φορά η κοινότητα των υπηρεσιών και η Google χρηματοδοτούν από κοινού κάτι από την αρχή και την ίδια στιγμή. Ο Shactman επισημαίνει ότι κανείς δεν κατηγορεί την Google για συνεργασία με την CIA. Ωστόσο αυτού του είδους οι επενδύσεις θα προκαλέσουν αυτούς που πιστεύουν ότι η Google ήδη έχει γίνει ένας γίγαντας που παραέχει θερμές σχέσεις με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και ανησυχούν ότι η εταιρία έχει αρχίσει να ξεχνά το σλόγκαν της «Μην είσαι κακός (don’t be evil)».

Οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες δείχνουν συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση της «ελεύθερης πληροφορίας (open source intelligence)», πληροφορίας που βρίσκεται διαθέσιμη για όλους, αλλά συχνά κρύβεται πίσω από τη «χιονοστιβάδα» των τηλεπτικών show, τα άρθρα των εφημερίδων, τις δημοσιεύσεις των blog, τα online video και τις ραδιοφωνικές αναφορές.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του WIRED οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της In-Q-Tel έχουν επενδύσει σε μια σειρά εταιριών προκειμένου να βρουν αυτές τις πληροφορίες. Η Visible Technologies «διαβάζει» παραπάνω από μισό εκατομμύριο ιστοσελίδες Web 2.0 κάθε μέρα και επεξεργάζεται πάνω από ένα εκατομμύριο δημοσιεύσεις και συζητήσεις που γίνονται στα blogs, στο YouTube, στο Twitter και στο Amazon. Εφαρμόζει τους κανόνες γραμματικής στα κείμενα που αποκαλούνται «αδόμητα» και τα κάνει πιο «εύπεπτα» για τις κυβερνητικές βάσεις. Η Keyhole (πλέον Google Earth) αποτελεί βάση συστημάτων στόχευσης για στρατιωτικές μονάδες.

Η Recorded Future ξεχωρίζει από τις ιστοσελίδες τους ανθρώπους, τις τοποθεσίες και τις δραστηριότητες που αναφέρουν. Η εταιρία εξετάζει πότε και που αυτά τα γεγονότα συνέβησαν («χωρική και χρονική ανάλυση») και τον τόνο του κειμένου («Συναισθηματική ανάλυση») και έπειτα εφαρμόζει «έξυπνους» αλγόριθμους προκειμένου να βρει τις συνδέσεις μεταξύ των χρηστών. Η εταιρία διατηρεί μια βάση με περισσότερα από 100 εκατομμύρια γεγονότα που φιλοξενήθηκαν στους server του Amazon.com Η ανάλυση ωστόσο γίνεται σε πραγματικό χρόνο στο «ζωντανό» διαδίκτυο.

«Είμαστε εκεί όταν συμβαίνει» είπε ο Ahlberg καθώς έκανε κλικ σε μια επίδειξη. «Μπορούμε πραγματικά να συναρμολογήσουμε σε πραγματικό χρόνο εγγραφές για τους ανθρώπους».

Η Recorded Future σίγουρα έχει την δυνατότητα να επισημαίνει σημεία και τάσεις από νωρίς. Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ. Στις 21 Μαρτίου ο Ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες αποκάλυψε την υπόθεση ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει στη διάθεσή της πυραύλους τύπου Scud. Αναλύοντας τις παλαιότερες δηλώσεις του ανώτατου στελέχους της Χεζμπολάχ, Hassan Nasrallah, η Recorded Future επιβεβαίωσε τις αποδείξεις ένα μήνα πριν και υποστήριξε τις κατηγορίες του Πέρες.

Αυτή είναι μια από τις υποθετικές περιπτώσεις που αναφέρει η Recorded Future στο Blog της αφιερωμένο στην ανάλυση πληροφοριών, κι όπως αναφέρει το WIRED είναι σίγουρο ότι οι αναλύσεις της θεωρούνται πολύ ενδιαφέρουσες τουλάχιστον από μια μυστική υπηρεσία.

Η συζήτηση για το κατά πόσο η Google σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του διαδικτύου δεν είναι φυσικά καινούρια. Πρόσφατα σε μια κίνηση επιθετικής πολιτικής εισόδου στα Social Media η Google αναγκάστηκε να κάνει πίσω μετά την κατακραυγή που δέχτηκε επειδή δημοσίευσε λίστα φίλων των χρηστών του Gmail σε κοινή θέα προκειμένου να επιταχύνει την κοινωνική δικτύωση μέσω της πλατφόρμας που παρουσίασε.

Φυσικά η αποκάλυψη του WIRED δεν έχει σχέση με αυτή καθεαυτή την εταιρία της Google, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει συζητήσεις. Θα πάρουμε μέρος σε όλες 🙂

Πηγή: TTP

Βασισμένο στο άρθρο: Exclusive: Google, CIA Invest in «Future» of Web Monitoring του Noah Shachtman – Περιοδικόκ WIRED

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;