Η λογοτεχνία πάει... Τήνο!

Η οικονομική κρίση δεν διαγράφει ομαλή πορεία προς το μέλλον. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ο πολιτισμός καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η λογοτεχνία μάς δίνει δύναμη να αντέχουμε όσα τρέχουν γύρω μας. Το βιβλίο είναι η απάντηση στη βαρβαρότητα και μας ανοίγει μια διέξοδο, μας οδηγεί σε πιθανότητες έξω από την καθημερινότητα!

Η Κοινωνία των (δε)κάτων μάς δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουμε τα μάτια μας σε άλλους πολιτισμούς και σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, τον Δήμο Τήνου, τον Δήμο Εξωμβούργου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, καθώς και με τους φορείς της Κύπρου Atlantis Productions και Ιδεόγραμμα, διοργανώνει το τριήμερο 29 με 31 Ιουλίου στην Τήνο το Πρώτο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου, με τη συμμετοχή 28 συγγραφέων από 19 χώρες σε 14 γλώσσες.

Το φεστιβάλ θα επιδιωχθεί να γίνει θεσμός και να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Το αντικείμενό του θα είναι κυρίως η σύγχρονη λογοτεχνία. Θα περιλαμβάνει αναγνώσεις/ απαγγελίες ποίησης και πεζογραφίας, τοπική μουσική και χορευτικό συγκρότημα της Τήνου. Οι μουσικοί, οι χορευτές και οι ηθοποιοί θα είναι από την Τήνο. Θα είναι μία πολυεθνική και πολυπολιτιστική γιορτή όχι μόνο της λογοτεχνίας αλλά και της μουσικής και του χορού.

Εμπλέκονται ενεργά και με κάθε δυνατό τρόπο οι Ο.Τ.Α. Τήνου, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Tήνου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι φορείς πολιτισμού της Τήνου και κάθε ενδιαφερόμενος, ιδιώτης ή πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Εκτός Τήνου εμπλέκονται ιδιώτες, επιχειρήσεις και κοινωφελή Ιδρύματα.

Στόχος είναι να καταστεί η Τήνος σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένα νησί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, ο Βοράς τον Νότο, το Αιγαίο τη Μεσόγειο. Μέσω του λόγου, της γλώσσας, της έκφρασης, της επικοινωνίας, των αναγνώσεων, των απαγγελιών, των παραστάσεων, του χορού και της μουσικής, γίνεται γνωστός ο άλλος (ο ξένος), και σπάνε τα φράγματα του φόβου για τον «άλλον». Ο πλούτος των διαφορετικών γλωσσών και των σύγχρονων λογοτεχνικών τάσεων ανά τον κόσμο θα γίνουν κοινό κτήμα και οι συγγραφείς θα μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό, έτσι ώστε το έργο του καθενός να αξιοποιηθεί για το κοινό καλό.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Πέμπτη 29 Ιουλίου: Έναρξη του Φεστιβάλ στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Δήμος Τήνου). Εννέα συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν και μιλούν για το έργο τους και για τη λογοτεχνία της πατρίδας τους. Χαιρετισμοί επισήμων και διοργανωτών, αναγνώριση ευεργετών, χορηγών, υποστηρικτών και χορηγών επικοινωνίας. Μουσικά ιντερλούδια τζαζ. Δεξίωση.

Παρασκευή 30 Ιουλίου: Εννέα διαφορετικοί από την προηγούμενη βραδιά συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν και μιλούν για το έργο τους και για τη λογοτεχνία της πατρίδας τους στο χωριό Βωλάξ (Δήμος Εξωμβούργου). Τοπικοί μουσικοί και τοπικό χορευτικό συγκρότημα.

Σάββατο 31 Ιουλίου: Οι τελευταίοι δέκα συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν και μιλούν για το έργο τους και για τη λογοτεχνία της πατρίδας τους στο χωριό Πύργος (Κοινότητα Πανόρμου). Τοπικοί μουσικοί και τοπικό χορευτικό συγκρότημα.

Κατά την εβδομάδα διεξαγωγής του Φεστιβάλ το λιμάνι της Τήνου θα είναι σημαιοστολισμένο με τις σημαίες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συν τις σημαίες των μη xωρών-μελών που συμμετέχουν.

Χώρα Τήνου, 29 Ιουλίου

Μεχμέτ Γιασίν, Κύπρος
Αν Κάρσον, Καναδάς
Νίκη Μαραγκού, Κύπρος
Γιάνα Μπούκοβα, Βουλγαρία
Τίτος Πατρίκιος, Ελλάδα
Μόμα Ράντιτς, Σερβία
Αλίσια Στόλινγκς, ΗΠΑ
Έρση Σωτηροπούλου, Ελλάδα
Λουάν Τζούλις, Αλβανία
Βωλάξ, 30 Ιουλίου

Φερνάντο Αραμπάλ, Ισπανία
Πιέρ Ασουλίν, Γαλλία
Θανάσης Βαλτινός, Ελλάδα
Τσβετάνκα Ελένκοβα, Βουλγαρία
Ζυράννα Ζατέλη, Ελλάδα
Λέντο Ίβο, Βραζιλία
Γιώργος Μολέσκης, Κύπρος
Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Περού
Ντάμιρ Σόνταν, Κροατία

Πύργος, 31 Ιουλίου 2010

Ομέρο Αρίτζις, Μεξικό
Ματθίλδη Γουόλτερ Κλαρκ, Δανία
Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι, Πολωνία
Φράνκο Λόι, Ιταλία
Μαίρη Ο’ Μάλεϊ, Ιρλανδία
Μάριος Μιχαηλίδης, Κύπρος
Βέρα Πάβλοβα, Ρωσία
Έλλη Παιονίδου, Κύπρος
Τόμαζ Σαλαμούν, Σλοβενία
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;