Στο μισό οι προσλήψεις στα σχολεία

Από neolaia.gr Team 26 Ιουλίου 2010

3.000 εκπαιδευτικοί, μισοί δηλαδή σε σχέση με πέρυσι, θα διοριστούν φέτος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ ακόμα 3.000 θα προσληφθούν τη χρονιά 2011 – 2012. Την ίδια στιγμή, περίπου 10.000 εκπαιδευτικοί έχουν καταθέσει αιτήσεις για συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα, να υφίσταται άμεση απειλή η σχολική χρονιά να αρχίσει με κενά.

Πάντως, σύμφωνα δημοσίευμα στα «ΝΕΑ», με πέντε μέτρα θα επιχειρήσει το υπουργείο Παιδείας να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από τη μεγάλη μείωση μονίμων, αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα:

– Επιστροφή στα σχολεία για 5.000 εκπαιδευτικούς που μέχρι πέρσι χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη πραγματικών ή πλασματικών αναγκών σε διάφορους φορείς του υπουργείου, όπως την Κεντρική Υπηρεσία, τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης, τον ΟΕΕΚ, την Ακαδημία Αθηνών, τις Βιβλιοθήκες, τα Πανεπιστήμια κ.λπ.

– Συγκρότηση τμημάτων με πάνω από 25 μαθητές στην τάξη. Η πλειονότητα των σχολείων σήμερα λειτουργεί με τμήματα που έχουν 22-25 μαθητές, οπότε είναι σίγουρο ότι με τη νέα διάταξη σε κάποια σχολεία θα γίνει συγχώνευση τμημάτων με συνέπεια την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών.

– Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

– Καθιέρωση δεύτερης ειδικότητας του εκπαιδευτικού (π.χ. ένας κοινωνιολόγος που έχει και πτυχίο Φιλολογίας να παίρνει ως δεύτερη ανάθεση φιλολογικά μαθήματα).

– Με μετακινήσεις από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια (π.χ. καθηγητές ειδικοτήτων).