Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στην Σάμο

Η Σάμος είναι ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου και ανήκει στον ομώνυμο νομό Σάμου. Το νησί είναι σήμερα γνωστό για το κρασί του και τα τουριστικά αξιοθέατά του, αλλά και για τις προσωπικότητες που παρείχε στην ελληνική ιστορία, όπως τον Πυθαγόρα και τον Αίσωπο, τον φιλόσοφο Επίκουρο, τον αστρονομο Αρίσταρχο και άλλους. Έχει πληθυσμό 33.814 κατοίκους (απογραφή 2001).

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Μεγαλύτερες πόλεις

Η Σάμος είναι ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίουκαι ανήκει στον ομώνυμο νομό Σάμου. Το νησί είναι σήμερα γνωστό για το κρασί του και τα τουριστικά αξιοθέατά του, αλλά και για τις προσωπικότητες που παρείχε στην ελληνική ιστορία, όπως τον Πυθαγόρα και τον Αίσωπο, τον φιλόσοφο Επίκουρο, τον αστρονομο Αρίσταρχο και άλλουςέχει πληθυσμό 33.814 κατοίκους (απογραφή 2001).

Όμως, μας περίμενε το Καρλόβασι στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Έτσι, χαράξαμε πορεία δυτική και το βρήκαμε μετά από 32 χλμ. Ουσιαστικά αποτελείται από πέντε οικισμούς, καθένας με το δικό του ξεχωριστό χρώμα και χαρακτήρα· το Μεσαίο μάς εντυπωσίασε με τα παλιά αρχοντικά του, το Νέο μάς εξέπληξε με τη μεγάλη εμπορική κίνηση -εκεί βρίσκονται πάρα πολλά καταστήματα. Γρήγορα κατευθυνθήκαμε προς το Παλιό Καρλόβασι, όπου τα δέντρα σχεδόν «αγκαλιάζουν» τα σπίτια, και «χαθήκαμε» στα στενά πέτρινα καλντερίμια που το διατρέχουν, απολαμβάνοντας την παραδοσιακή του ατμόσφαιρα. Σειρά είχαν το λιμάνι και ο Όρμος, τα top, αγαπημένα στέκια της νεολαίας για καφέ και ποτό.

Αξίζει να δείτε

Το όνομα της Σάμου έχει συνδεθεί, πάνω απ’ όλα, με την εικόνα της φύσης στην πιο αγνή της μορφή. Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε κι εμείς από την τοποθεσία Ποτάμι, στο Καρλόβασι, για να εξερευνήσουμε το παρθένο κάλλος της. Αφού κάναμε μία στάση στη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, συνεχίσαμε την «πράσινη» διαδρομή μας ακολουθώντας ένα στενό μονοπάτι και οδηγηθήκαμε βαθιά μέσα στο δάσος του όρους Κέρκης. Κατά τη διάρκεια της μαγευτικής παραποτάμιας περιήγησης, είχαμε συντροφιά μας πολλούς ξένους τουρίστες που ήθελαν να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού πεζή. Μετά από περίπου 300 μ., αντικρίσαμε μία λιμνούλα. Αναγκαστικά, έπρεπε να βραχούμε για να προχωρήσουμε παραπέρα. Το νερό ήταν παγωμένο, ωστόσο η εικόνα των εντυπωσιακών καταρρακτών που χύνονταν ορμητικά στο ποτάμι μάς αποζημίωσε και με το παραπάνω.

Ωστόσο, οι φυσιολατρικές μας αναζητήσεις δεν σταμάτησαν εδώ… Στο «στόχαστρό» μας είχαμε βάλει τον Καρβούνη, το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό της Σάμου. Ανηφορίζοντας προς το χωριό Μανωλάτες, χτισμένο στις πλαγιές του, μείναμε κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό μπροστά στην εντυπωσιακή παλέτα πράσινων αποχρώσεων που συναντήσαμε. Αιωνόβια, θεόρατα πλατάνια συνόδευαν κάθε μας βήμα και οι ακτίνες του ήλιου μόλις και μετά βίας κατόρθωναν να «γλιστρήσουν» μέσα από τα πυκνά φυλλώματα και να φτάσουν στο έδαφος. Κάποιοι από τους συνοδοιπόρους μας δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό να κλέψουν λίγους καρπούς από τις κερασιές που απαντούσαμε, ενώ αρκετοί ερασιτέχνες ζωγράφοι προσπαθούσαν να αποτυπώσουν στον καμβά τους την απαράμιλλη ομορφιά. Μέσα σ’ αυτό τον παράδεισο απολαύσαμε απίστευτη δροσιά, που μόνο η φύση μπορεί να προσφέρει.

Καθώς η λαχτάρα μας να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα διαφορετικά πρόσωπα της πράσινης νήσου ήταν μεγάλη, κατευθυνθήκαμε νοτιοανατολικά, προς το Πυθαγόρειο. Με τη φήμη τού πλέον αγαπημένου προορισμού των ξένων -εξ ου και ένα σωρό «greek food» εστιατόρια με αρχαιοελληνικές επιγραφές και δωρικές κολόνες-, αποτελεί παράλληλα ένα τεράστιο… μουσείο 3-4 τ. χλμ., με αξιοθέατα από την αρχαιότητα και όχι μόνο. Ο λόγος για τον αρχαίο ναό της Ήρας, το Ευπαλίνειο Όρυγμα (αρχαίο υδραγωγείο του 6ου αι. π.Χ.), τα ρωμαϊκά λουτρά αλλά και την εκκλησία της Παναγίας της Σπηλιανής (χτισμένη μέσα σε σπηλιά)!

Παραλίες

Πουθενά αλλού δεν θα βρείτε τόσες πολλές παραλίες με πεύκα που φτάνουν σχεδόν μέχρι την άμμο και χαρίζουν τη σκιά τους στους παραθεριστές. Δεκάδες κολπίσκοι με πεντακάθαρα νερά «περικυκλωμένοι» από πυκνό πράσινο, και εμείς να απολαμβάνουμε ένα σκηνικό που όμοιό του δεν είχαμε αντικρίσει ξανά. Το Ποτάμι, η Τσαμαδού, η Τσαμπού, το Κοκκάρι, το Ποτοκάκι και τα Βοτσαλάκια μάς έκαναν πραγματικά να αναθεωρήσουμε ό,τι είχαμε μέχρι τώρα στο μυαλό μας σχετικά με τις ακτές της πατρίδας μας. Στις περισσότερες, βέβαια, δεν ακούσαμε σχεδόν καμία λέξη ελληνικά, μιας και οι ξένοι τουρίστες ήταν ο… κανόνας. Όσο για τους… εγχώριους επισκέπτες, προτιμούν περισσότερο απομονωμένες παραλίες, όπως το Σεϊτάνι και η Κέρβελη.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Περισσότερες προτάσεις για διακοπές, στο neolaia προορισμοί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
22:00
-
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
22:00
-
Κλα
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
20:15
-
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;