Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στο Ν. Λασιθίου (Κρήτη)

Ο Νομός Λασιθίου είναι ο ανατολικότερος νομός της Κρήτης. με πληθυσμό 76319 κατοίκους.

Ιεράπετρα

Στην Ιεράπετρα έχει πάντα… καλοκαίρι. Για το λόγο αυτό, τούτος ο τόπος κατέχει και τα πρωτεία σε ολόκληρη την Ευρώπη ως η περιοχή με τις περισσότερες ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό το αίνιγμα που χρησιμοποιούν στην Κρήτη για να περιγράψουν τη Γεράπετρο: «Γύρω γύρω βρέχει και στη μέση λιάζει, τι είναι;». Η «Νύφη του Λιβυκού» είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού Λασιθίου και η νοτιότερη της Γηραιάς Ηπείρου. Το ιδιαίτερο κλίμα της, σε συνδυασμό με τις υπέροχες παραλίες της και τα γραφικά χωριά του ορεινού όγκου της, την κατατάσσουν στις ομορφότερες και πιο ποικιλόμορφες περιοχές της Μεγαλονήσου, ιδανική για διακοπές. Και μην ξεχνάμε ότι εδώ βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα ακατοίκητα νησιά της Ελλάδας, η Χρυσή -γνωστή ως Γαϊδουρονήσι. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, το δήμο-στολίδι της νοτιοανατολικής Κρήτης.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Ο κορυφαίος πόλος έλξης της Ιεράπετρας είναι αναμφισβήτητα η νήσος Χρυσή, περίπου 8 ναυτικά μίλια νότια της πόλης, ανάμεσα στην Κρήτη και την αφρικανική ήπειρο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη νήσος είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Προστασίας Τοπίων Φυσικού Κάλλους (NATURA 2000). Το Γαϊδουρονήσι (όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι) «πλέει» αιώνες τώρα στο Λιβυκό Πέλαγος και προσφέρει ξέγνοιαστες στιγμές στους επισκέπτες. Το φυσικό δάσος από κέδρους, έκτασης 350 στρεμμάτων και με μέσο όρο ηλικίας των δένδρων τα 200 χρόνια, ξεπροβάλλει σαν όαση μέσα από τους λευκούς αμμόλοφους και, σε συνδυασμό με την καταπληκτική θάλασσα, συνθέτει ένα τοπίο μαγευτικής ομορφιάς. Στη βόρεια πλευρά του νησιού, οι εξωτικές παραλίες Μπελεγρίνα και Χατσηβόλακα με τα γαλαζοπράσινα νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές τους με τα χιλιάδες κοχύλια σε μεταφέρουν νοερά σε τροπικά μέρη. Το ψηλότερο σημείο του νησιού είναι ο λόφος Κεφάλα, που φτάνει τα 31 μέτρα. Από την κορυφή του μπορείτε να απολαύσετε το δάσος πανοραμικά. Στη νότια πλευρά, στη θέση Βουγιού Μάτι, εκτός από την όμορφη παραλία, βρίσκεται και το λιμανάκι, όπου δένουν τα καραβάκια ερχόμενα από την Ιεράπετρα, καθώς και μια μόνο ταβέρνα. Έστω και μία φορά στο Γαϊδουρονήσι θα σας πείσει ότι υπάρχουν επί γης παράδεισοι.

Εξόρμηση στη Λασιθιώτικη γη

Η Ιεράπετρα, εκτός των άλλων, μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για εξορμήσεις στις παραθαλάσσιες και τις γύρω ορεινές περιοχές του δήμου. Κατευθυνόμενοι δυτικά, με τη θάλασσα στα αριστερά μας και αφήνουμε πίσω μας τους οικισμούς Γρα Λυγιά, Στόμιο και Νέα Ανατολή. Μετά από 13 χλμ. αποκαλύπτεται ο Μύρτος, ένας παραθαλάσσιος οικισμός με μια εκπληκτική βοτσαλωτή παραλία, που περιστοιχίζεται από κάμποσες ταβέρνες όπου σερβίρονται παραδοσιακά κρητικά πιάτα αλλά και θαλασσινοί μεζέδες.

Συνεχίζοντας με βόρεια κατεύθυνση από το Μύρτο και σκαρφαλώνοντας στους πρόποδες του όρους Δίκτη, συναντάμε στην πορεία μας τους παραδοσιακούς Μύθους. Σε μικρή απόσταση από εδώ, ξεκινά το φαράγγι της Σαρακήνας, πλούσιο σε βλάστηση, πτηνά και γάργαρα νερά. Επειδή, ίσως, δυσκολευτείτε να βρείτε την είσοδο του Σαραντάπηχου (όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το φαράγγι), ρωτήστε τους κατοίκους για να σας κατατοπίσουν σχετικά με τη διαδρομή. Από τους Μύθους συνεχίζουμε βορειότερα, προς δύο γραφικά χωριουδάκια, τον Χριστό και τις Μάλες. Ανεβαίνοντας ακόμη ψηλότερα, φτάνουμε στο πευκόδασος του Σελάκανου (ένα από τα ομορφότερα της Μεσογείου), το οποίο αποτελεί για τους ντόπιους χειμερινό «καταφύγιο» και μία από τους πιο σημαντικές μελισσοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης. Επιπλέον, εδώ μπορείτε να δοκιμάστε την πιο εκλεκτή κουζίνα της περιοχής, από τα χεράκια της κυρίας Στέλλας.

Από τον Σελάκανο συνεχίζοντας σε ανατολική πορεία, προσεγγίζουμε την Καλαμαύκα, κυριολεκτικά «πνιγμένη» στο πράσινο, με πολλά τρεχούμενα νερά και περίσσια γραφικότητα. Κατηφορίζοντας από την Καλαμαύκα προς την Ιεράπετρα, συναντάμε την ταβέρνα του Γιαννάκου. Εδώ, μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικό φαγητό, μαγειρεμένο με αγνά τοπικά προϊόντα. Παρακάτω, θα δείτε να απλώνεται μπροστά σας το Φράγμα των Μπραμιανών. Η τεχνητή λίμνη που έχει δημιουργηθεί εκεί, πέρα του ότι αρδεύει όλη τη γύρω περιοχή, αποτελεί σημαντικότατο υδροβιότοπο και καταφύγιο για πολλά είδη μεταναστευτικών πτηνών. Συνεχίζοντας νότια του φράγματος, μέσα σε πολύ λίγα λεπτά θα είστε πίσω στην Ιεράπετρα.

Το Φαράγγι του ΧΑ

Εάν θέλετε να προσθέσετε λίγη περιπέτεια στις διακοπές σας, τότε μην χάσετε το Φαράγγι του Χα, που βρίσκεται περίπου 14 χλμ. βόρεια της Ιεράπετρας και αποτελεί στολίδι της λασιθιώτικης γης. Με μήκος 1.800 μ. και με τοιχώματα που φτάνουν τα 450 μ. υψόμετρο, θεωρείται ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Κρήτης. Οι 27 καταρράκτες που υπάρχουν εδώ έχουν ύψος από 8 έως και 36 μέτρα. Για τη διάσχισή του απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και γνώσεις canοeing, λόγω του ότι η γεωλογική διαμόρφωσή του το καθιστά ιδιαίτερα δύσβατο. Στο τέρμα του φαραγγιού βρίσκεται η γραφική Θρυπτή. Εάν επιλέξετε να πάτε από το δρόμο, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πανοραμική θέα ολόκληρου του νομού Λασιθίου, από τη βόρεια πλευρά και τον κόλπο του Μιραμπέλου ως τη νότια και το Λιβυκό Πέλαγος.

Όταν κατεβείτε ξανά στον κεντρικό δρόμο, σταματήστε στη Βασιλική για να πιείτε μια τσικουδιά και να δοκιμάσετε τους εκλεκτούς μεζέδες που φτιάχνουν οι αδερφοί Ραϊνάκη στο καφενείο τους στην πλατεία του χωριού.

Το κείμενο αυτό αποτελεί ουσιαστικά την περιγραφή ενός σύντομου οδοιπορικού στο δήμο Ιεράπετρας. Φυσικά, εάν έχετε περισσότερο χρόνο, είναι σίγουρο ότι θα ανακαλύψετε πολλά περισσότερα κατά την περιπλάνησή σας στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Περισσότερες προτάσεις για διακοπές, στο neolaia προορισμοί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;