Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στη Σύρο

Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων και πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού και της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Ένα νησί, δύο δόγματα – Αξίζει να δείτε

Ο βασικός, κύριος και καίριος διαχωρισμός που δημιουργεί τα δύο πρόσωπα της Σύρου είναι θρησκευτικός. Έχει όμως πολλά συμφραζόμενα και συμπαρομαρτούντα: χρονικά, γεωγραφικά, οικονομικά, επαγγελματικά, πολεοδομικά, συγκοινωνιακά και αρχιτεκτονικά.

Κατ’ αρχάς, ο καθολικός, ο Φραγκοσυριανός, είναι ο «παλιός», αυτός που ζούσε στο νησί «από πάντα». Δεν ήταν βέβαια ανέκαθεν καθολικός. Στα βυζαντινά χρόνια ήταν και αυτός ορθόδοξος. Όταν το 1207 κατέλαβαν το νησί οι Ενετοί, ασπάσθηκε τον καθολικισμό, διατηρώντας όμως την ελληνική γλώσσα και τα έθιμά του. Ο ορθόδοξος είναι ο «νέος», ο πρόσφυγας που ήρθε στο νησί τον 19ο αιώνα, προερχόμενος από τη Χίο (εξ ου και η συνοικία «Βροντάδο»), τα Ψαρά, την Κάσο, αργότερα και από την Κρήτη, και βρήκε μια νέα πατρίδα, αφού την παλιά την ρήμαξαν οι Τούρκοι.

Ο καθολικός, έμενε κυρίως στην Άνω Σύρο, στο «Κάστρο», μια φυσική οχυρωματική θέση που τον προστάτευε από τους πειρατές (μακάρι να ήταν τόσο αποτελεσματικός ο Σαν Τζώρτζης με τον Μπαρμπαρόσα, όσο ήταν με το δράκο). Ο ορθόδοξος βρήκε άπλετο χώρο κοντά στο λιμάνι για να φτιάξει μια καινούρια πόλη. Και το όνομα αυτής: Ερμούπολη, προς τιμήν του Ερμή, του θεού του εμπορίου. Γιατί ο «νέος», ειδικά ο Χιώτης, κατείχε την τέχνη του εμπορίου, από αυτήν είχε πλουτίσει στο νησί του και από αυτή σκόπευε να πλουτίσει και στην καινούρια του πατρίδα. Κατάφερε πολύ γρήγορα (μέσα στον 19ο αιώνα) να κάνει την Ερμούπολη πρώτη δύναμη σε όλη την Ελλάδα στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και της ναυτοσύνης. Εν τω μεταξύ ο παλιός συνέχιζε με τις παλιές του ασχολίες, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, στις οποίες αργότερα προστέθηκε η εργασία στο λιμάνι, στα καρνάγια και στις βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν γρήγορα οικονομικές ανισότητες, ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Αυτές οι ανισότητες, αντικατοπτρίζονται και στην αρχιτεκτονική εικόνα των δύο πόλεων. Η Άνω Σύρα είναι μια τυπική κυκλαδίτικη Χώρα, όπου η οικονομία χώρου και το ανθρώπινο μέτρο, έχουν την απόλυτη προτεραιότητα -όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για «φρουριακούς» λόγους. Τα σπιτάκια είναι μικρά -συνήθως δίπατα- με στενές δίφυλλες πόρτες, τα μπαλκόνια δεν έχουν εξώστη, οι αυλές είναι «ένα» με το σοκάκι και το σοκάκι στενό -ίσα που χωράει το γαϊδουράκι, το μοναδικό μεταφορικό μέσο που κυκλοφορεί εδώ. Αντίθετα, η οικονομική ευμάρεια των «νέων» είναι εμφανής στα υπέροχα νεοκλασικά που κατακλύζουν την Ερμούπολη, με αποκορύφωμα τη συνοικία «Βαπόρια», όπου είχαν τα αρχοντικά τους -κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα- οι εφοπλιστές της «χρυσής» εποχής.

Ελπίζω να γίνεται κατανοητό ότι η περιγραφή που κάνω είναι σχηματική. Μη φανταστείτε ότι καθολικοί και ορθόδοξοι, «παλιοί» και «νέοι», είναι «ταμπουρωμένοι» και περιχαρακωμένοι, ο καθένας στο χώρο του, στήνοντας καρτέρι στον «εχθρό». Εντάξει, κάποια προβλήματα υπήρχαν παλιότερα, όμως το πέρασμα των χρόνων εξομάλυνε την κατάσταση. Ειδικά οι «μεικτοί» γάμοι, που αποτελούν πλέον αρκετά συνηθισμένο γεγονός, έχουν φέρει πλέον τις δύο κοινότητες πολύ κοντά. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα πράγματα που τις ενώνουν, όπως η κοινή αγάπη τους για τις τέχνες, το θέατρο και τη μουσική. Εκτός και αν το χάσμα ανάμεσα στο ρεμπέτικο του φραγκοσυριανού Μάρκου Βαμβακάρη και στις όπερες που ακούγονταν στο πανέμορφο θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης, σας φαίνεται αγεφύρωτο.

Παραλίες

Η Σύρος έχει προικιστεί με τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων. Οι περισσότερες κοσμοπολίτικες παραλίες του βρίσκονται νοτιοανατολικά του νησιού. Το νησί λόγω του αυξημένου τουρισμού διαθέτει οργανωμένες παραλίες, με δυνατότητα θαλάσσιων σπορ, ταβέρνες και μπαρ για την άψογη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του.

Οι παραλίες διαθέτουν άμμο και βότσαλο ενω οι περισσότερες διαθέτουν φυσικές σκιές από την βλάστηση του νησιού. Ο Γαλησσάς, οι Αγκαθωπές, ο Μέγας Γιαλός, η Ντελαγκράτσια, ο Αζόλιμνος και ο Φοίνικας, με το εξοπλισμένο καταφύγιο σκαφών είναι από τις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού. Ο Αρμεός ή Αγία Πακού, παραλία που βρίσκεται αριστερά από τον κόλπο του Γαλησσά και κάτω από τον λόφο της Αγίας Πακούς είναι πόλος έλξης πολλών γυμνιστών κάθε χρόνο. Στην Ερμούπολη, θα βρείτε τις παραλίες του Αγίου Νικολάου στη συνοικία Βαπόρια, του «Τάλιρου», του «Βαγγελίδη» και τα «Κύματα», πανέμορφες παραλίες με βότσαλο.

Η Μεγάλη Αγκάλη, είναι μία ερημική παραλία στο νησάκι Γαϊδούρι ή Φανάρι όπως ονομάζουν ορισμένοι και βρίσκεται απέναντι από την Ερμούπολη, η πρόσβαση στη παραλία γίνεται μόνο με σκάφος. Στα δυτικά του νησιού θα συναντήσετε την παραλία Δελφίνι, μία ειδυλλιακή παραλία με πανέμορφη αμμουδιά.

Στην νότια πλευρά της Σύρου, θα κολυμπήσετε στην Αμπέλα και στον Λωτό, ένα μικρό απάνεμο όρμο στον ομώνυμο οικισμό, 1 χλμ από το Κίνι. Μπορείτε ν’ απολαύσετε τα μπάνια σας στο Αχλάδι, το Δελφίνι, το Κίνι, μία από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού με μοναδικό ηλιοβασίλεμα, στα Κόκκινα κοντά στο Φοίνικα και στο Κόμιτο Σαντορινιοί, μικρή ερημική ήσυχη παραλία με άμμο και βότσαλα στα νότια του νησιού. Το νησί διαθέτει και μικρές ερημικές παραλίες για όσους προτιμούν τα ήσυχα μπάνια.Η Φάμπρικα στα νότια του νησιού και οι Φωκιότρυπες μικρή βραχώδης παραλία. Η πρόσβαση γίνεται από την παραλία της Αζολίμνου από μονοπάτι με πορεία 15 λεπτών.

Η πρόσβαση για τις παραλίες Βαρβαρούσα, Αετός, Λεία, Γράμματα, Μέγας Λάκος, Μαρμάρι και Αυλάκι που βρίσκονται στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού γίνεται με σκάφος ή με οργανωμένη πεζοπορία, απαραίτητα με οδηγό, ξεκινώντας από την Απάνω Μεριά.

Περισσότερα

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Περισσότερες προτάσεις για διακοπές, στο neolaia προορισμοί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
0 - 0
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;