Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στη Σύμη

Η Σύμη είναι το όγδοο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στη Ρόδο και την Τουρκία και έχει, κατά την απογραφή του 2001, 2.606 κατοίκους.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Χώρα – Αξίζει να δεις

Βρισκόμαστε ανάμεσα στη Ρόδο και την Τουρκία και τα φουγάρα του πλοίου μάς «σφυρίζουν» ότι φτάσαμε. Ανταποκρινόμαστε και πλησιάζουμε στο κατάστρωμα, για την πρώτη πανοραμική ματιά στο λιμάνι… Είμαστε επιτέλους στη λαμπερή αγκαλιά του Γιαλού. Νεοκλασικά αρχοντικά, αμφιθεατρικά χτισμένα, μας «κοιτούν» μέσα από τα σιδερένια μπαλκόνια τους, ενώ στις κεραμιδένιες σκεπές αντανακλώνται οι ακτίνες του ήλιου. Δίπατα σπίτια στο χρώμα της ώχρας, σκαρφαλωμένα όπως είναι στις βραχώδεις πλαγιές, ξεπροβάλλουν το ένα πάνω απ’ το άλλο.

Οι δύο άκρες του λιμανιού συνδέονται με ένα πέτρινο, χιλιοπερπατημένο γεφύρι. Στο «καλντερίμι», στη δεξιά πλευρά του, συγκεντρώνονται πολλές ψαροταβέρνες, αλλά και σχεδόν όλα τα τουριστικά μαγαζιά, απ’ όπου θα προμηθευτείτε τα απαραίτητα αναμνηστικά: σφουγγάρια μαζεμένα από βάθος 60 μ. -τα «καλά» κοστίζουν από €20- αλλά και κοχύλια του βυθού… Η συγκεκριμένη πραμάτεια δεν είναι τυχαία. Βλέπετε, οι βουτηχτάδες της Σύμης ήταν ξακουστοί. Σκεφτείτε μόνο ότι ήταν αυτοί που εγκαινίασαν την αλιεία με σκάφανδρο! Την υποβρύχια τέχνη υιοθέτησαν αργότερα οι Καλυμνιώτες, οι οποίοι διατήρησαν την παράδοση και τελικώς «υπογράφουν» ό, τι σφουγγάρι πωλείται πλέον στους πάγκους.

Απομακρυνόμαστε από το λιμάνι και ακολουθούμε την «Καλή Στράτα». Ο πεζόδρομος με τα 500 φαρδιά, πέτρινα σκαλοπάτια είναι η παλιά εμπορική οδός Γιαλού-Άνω Σύμης. Αν το συγκεκριμένο νούμερο φαντάζει… βουνό, καλύψτε τη μισή απόσταση με μηχανάκι – κινούμενοι περιμετρικά του λιμανιού και δεξιά. Κάπως έτσι φτάνουμε και εμείς έξω από το ομώνυμο cafe. Εδώ, βρίσκεται το ιδανικό σημείο για να πιείτε ένα ποτό κατά τη δύση του ήλιου. Αλλά όχι ακόμα. Περπατήστε… Είναι μαγικό να περπατάς ανάμεσα σε τόσο όμορφα σπίτια. Ακόμα και τα εγκαταλελειμμένα «ακτινοβολούν» ιδιαίτερη γοητεία. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι βρίσκεστε στη «δικαιοδοσία» των καπεταναίων και των εμπόρων. Τόση αρχοντιά δεν χάνεται εύκολα…

Κατευθυνόμαστε στο κέντρο του Χωριού, στην πλατεία Συλλόγου. Το σκηνικό λιτό. Ένα ψιλικατζίδικο βγαλμένο από τα «παλιά», 2-3 γραφικά καφενεία και ταβέρνες «χωμένες» σε φιδογυριστά καλντερίμια. Στο διάβα μας, μία από τις λιγοστές ανοιχτές πόρτες μας κινεί την περιέργεια. Είμαστε τυχεροί. Μόλις που προλάβαμε -πριν κλείσει για μεσημέρι- τον τελευταίο τσαγκάρη της Σύμης!

Παραλίες

* Νος. Δημοφιλής παραλία – η κοντινότερη παραλία του οικισμού της Σύμης.

* Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας. Η πιο εντυπωσιακή ίσως παραλία γιατί έχει πίσω της ένα κάθετο βράχο ύψους γύρω στα 300 μ.

* Πέδι. Από τις δημοφιλέστερες παραλίες στης Σύμης – προσβάσιμη με τα πόδια, με ταξί ή λεωφορείο

* Μαραθούντα. Νοτιότερα της Νανού στενότερος όρμος με πεντακάθαρα νερά.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Περισσότερες προτάσεις για διακοπές, στο neolaia προορισμοί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;