Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στην Πάτμο

Η Πάτμος είναι ελληνικό νησί του Αιγαίου Πελάγους υπαγόμενο, κατά τους αρχαίους Έλληνες, στις Νότιες Σποράδες, κατά δε τη σύγχρονη πολιτική διαίρεση της χώρας στη Δωδεκάνησο, ενώ έχει 3044 μόνιμους κατοίκους.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Χώρα

Ένα ρεύμα θετικής ενέργειας μάς τυλίγει καθώς ανηφορίζουμε το καλντερίμι προς τη Χώρα. Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός είναι από τους ωραιότερους και πιο καλοδιατηρημένους στο Αιγαίο. Όλα εδώ δείχνουν να είναι φτιαγμένα με περισσή τέχνη και σοφία. Τα νεοκλασικά αρχοντικά με τα περίτεχνα μαντώματα (διακοσμητικές κορνίζες) γύρω από παράθυρα και πόρτες, αλλά και τα απλά σπίτια με τις καμάρες και τις λουλουδιασμένες αυλές συνθέτουν ένα σκηνικό διαχρονικής αισθητικής.

Πάνω από την ολόλευκη «θάλασσα» από σπίτια, ορθώνεται η θρυλική Μονή του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου, αυτό το παγκοσμίως γνωστό «φρούριο» Ορθοδοξίας, που έκτισε ο όσιος Χριστόδουλος το 1088 και που σήμερα δέχεται πάνω από 200.000 επισκέπτες ετησίως. Κατηφορίζοντας ξανά προς τη Σκάλα, στα μισά της διαδρομής, συναντάμε το Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Σιωπηλοί αντικρίζουμε τη σχισμή στην οροφή, απ’ όπου σαν όραμα αποκαλύφθηκε ο Θείος Λόγος στον Ιωάννη. Με ένα αίσθημα δέους αφήνουμε πίσω μας το ιερό αυτό μέρος. Τα πανέμορφα τοπία και οι δαντελωτές ακρογιαλιές του νησιού ήδη μας καλούν σαν άλλες Σειρήνες…

Αξίζει να δείτε

Είτε σας ενδιαφέρει η ιστορία και η θρησκεία είτε όχι, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Πάτμου όπως και το σπήλαιο της Αποκάλυψης. Το πραγματικό του όνομα είναι Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και να μοιάζει με ένα τεράστιο φρούριο πάνω από την Χώρα. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα φρούριο που χτίστηκε τον 16ο αιώνα, δεδομένου ότι το νησί χρειάζονταν κάποια άμυνα στις επιθεσης των πειρατών.

Στη μονή μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία βυζαντινού ρυθμού διακοσμημένη με υπέροχες τοιχογραφίες και την βυζαντινή εικόνα του Αγίου Ιωάννη που δόθηκε στο μοναστήρι από τον Αλέξιο Κομνηνό, στην εκκλησία φυλάσσονται τα λείψανα του μοναχού όσιου Χριστόδουλου, αξίζει επίσης να δείτε το θησαυροφυλάκιο και το μουσείο. Τα δυο παρεκκλήσια είναι αφιερωμένα το ένα στην Παναγία και το άλλο στον Όσιο Χριστόδουλο.

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης περιβάλλεται από το μοναστήρι, το οποίο ξεχωρίζει από το τοπικό λευκό του χρώμα. Λίγα σκαλοπάτια λαξευμένα στον βράχο οδηγούν τους επισκέπτες στην απλή πύλη προς το μοναστήρι. Το Ιερό Σπήλαιο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του μοναστηριού περνώντας μπροστά από τα παρεκκλήσια του Αγίου Νικολάου, Άγιου Αρτέμιου, και της Αγία Άννας που βρίσκεται δίπλα από το Ιερό Σπήλαιο.

Παραλίες

Υπάρχουν περίπου 20 παραλίες για να επιλέξετε στην Πάτμο. Εξερευνήστε τους μικρούς κολπίσκους για να βρει το δικό σας παράδεισο. Υπάρχουν παραλίες με βότσαλο και με άμμο. Οι γυμνιστές και όχι μόνο στην Ψιλή Άμμο, Η αμμώδης παραλία του Γρίκου μοιάζει με λίμνη, διότι μπροστά της υπάρχει το νησί Τραγονήσι και υπάρχουν επίσης δύο μικρές χερσόνησοι στο πλάι. Η παραλία Πέτρα είναι υπέροχη . Δύο από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, η Διακοφτή και η Ψιλή Άμμος, όπου πάνε και γυμνιστές, είναι στα νοτιοδυτικά περίπου 20 λεπτά με τα πόδια από τη Διακοφτή. Η μεγάλη παραλία του Κάμπου είναι από τις καλύτερες του νησιού. Στα βορειοδυτικά βρίσκεται η παραλία Λιβάδι του Ποθητού . Στην περιοχή επίσης μπορείτε να βρείτε τις παραλίες του Απόλλωνα, τη Βάγια, τις Λεύκες και το λιβάδι των καλογέρων. Η παραλία Λάμπη είναι διάσημη για τα ποικιλόχρωμος βότσαλα. Άλλες παραλίες είναι ο Άγιος Νικόλαος και η Μερσίνη στα βορειοδυτικά. Μικρές παραλίες υπάρχουν στα νησάκια Χιλιομόδι , Κεδρονήσι και τον Άγιο Γεώργιο.

Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε στον Άγιο Θεολόγο, το λιμάνι της Σκάλας, καθώς και στις αμμώδεις παραλίες του Μελόι, και στο Αγριολίβαδο 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά. Η Άσπρη είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία, και η παραλία Μερήκας είναι σε μικρή απόσταση από την Σκάλα.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Περισσότερες προτάσεις για διακοπές, στο neolaia προορισμοί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαρ. 2024
ΕΦΕΣ
19:30
-
ΟΣΦΠ
19 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΒΙΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;