Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στην Λέσβο

Η Λέσβος είναι το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί μετά την Κρήτη και την Εύβοια, με πληθυσμό 90.634 κατοίκους. Διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στον Νομό Λέσβου. Πρωτεύουσα του νησιού καθώς και του ομώνυμου Νομού Λέσβου είναι η Μυτιλήνη κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του. Στις περιγραφές μας για την Λέσβο (χώρα, παραλίες, αξίζει να δείτε, διαμονή) ακολουθούμε την ιστορία ενός ταξιδιώτη που επιστρέφει μετά από χρόνια στην Λέσβο.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Η χώρα

Πάλι λοιπόν για δουλειά επέστρεψα στη Λέσβο. Προς μεγάλη μου έκπληξη, αλλά και ανακούφιση, η πόλη έχει μείνει το ίδιο υπέροχη, με μόνη εξαίρεση τη μαρίνα που φτιάχνεται στη νότια πλευρά της και που, δυστυχώς, όπως λένε οι ντόπιοι, «θα ‘ναι είναι έτοιμη όταν θα ζούν τα δισέγγονά μας». Κατά τα άλλα, το λιμάνι παραμένει η πιο πολυσύχναστη περιοχή της Μυτιλήνης, με τις δεκάδες καφετέριες και εστιατόρια. Στους πλακόστρωτους δρόμους, που σε οδηγούν από το λιμάνι προς τα ενδότερα της πόλης, υπάρχουν μεζεδοπωλεία, μπαράκια και εμπορικά μαγαζιά, που δυστυχώς κρύβουν την πανέμορφη αρχιτεκτονική κατασκευή των κτισμάτων που τα στεγάζουν. Ο Άγιος Θεράπων βρίσκεται και αυτός εκεί, «χαμένος» στα σοκάκια, με όλη τη μεγαλοπρέπεια της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του, που μπορεί κανείς να την παρατηρήσει καλύτερα από την προβλήτα του λιμανιού τη νύχτα, καθώς είναι εντυπωσιακά φωταγωγημένος. Όλα λοιπόν είναι στη θέση τους. Και το βυζαντινό κάστρο του Ιουστινιανού, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, και το άγαλμα της Ελευθερίας (για να μην νομίζουν ότι έχουν μόνο οι Αμερικανοί), και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, και η θαυματουργή εκκλησία των Ταξιαρχών, και το Αρχαίο Θέατρο και τόσα πολλά ακόμα που θα πρέπει να τα επισκεφθείτε οπωσδήποτε όταν ταξιδέψετε στη Λέσβο. Ένα πράγμα μόνο δεν θυμόμουν. Το πόσο κοντά (σχεδόν ένα μίλι), είναι οι χαμένες πατρίδες μας. Από όπου κι αν σταθείς παραλιακά της Μυτιλήνης, μπορείς να δεις καθαρά απέναντι τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Αξίζει να επισκεφθείτε

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΤΟΠΟΙ

Βόρεια της Ερεσού βρίσκεται η μεγαλύτερη ίσως τουριστική ατραξιόν της Λέσβου, το απολιθωμένο δάσος, με τις τεράστιες σεκόγιες, το οποίο πριν από 15-20 εκατομμύρια χρόνια σκεπάστηκε από λάβα και έτσι τα δέντρα απολιθώθηκαν. Είναι πραγματικά ένα μέρος το οποίο δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε. Επόμενη στάση μου ήταν ένα επίσης πασίγνωστο τουριστικό θέρετρο της Λέσβου. Ο γραφικός και συνάμα κοσμοπολίτικος Μόλυβος. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το παραδοσιακό αυτό χωριό είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδος και δίκαια συγκεντρώνει τον περισσότερο τουρισμό στο νησί. Ο Μόλυβος παραπέμπει σε μεσαιωνικού ρυθμού αρχιτεκτονική με το επιβλητικό κάστρο του να το αποδεικνύει περίτρανα. Από τη στενή βοτσαλωτή παραλία του, το ηλιοβασίλεμα φαντάζει μαγικό και οι βόλτες στα στενά σοκάκια του, ένα ταξίδι στο παρελθόν. Φυσικά, φημίζεται και για την έντονη νυχτερινή ζωή, με τα δεκάδες καλόγουστα μπαράκια που σερβίρουν δροσιστικά κοκτέιλ από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ Το καλοκαίρι σφύζει από κόσμο και σε αυτό συμβάλλει και η υπέροχη παραλία της Εφταλού με τις οργανωμένες ιαματικές πηγές, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3χλμ από τον Μόλυβο. Καλύπτοντας κάμποσα χιλιόμετρα χωματόδρομου, ανατολικά της Εφταλού, έφτασα στην πανέμορφη Σκάλα Συκαμιάς, με την Παναγιά την Γοργόνα σκαρφαλωμένη σε βράχο στην άκρη του λιμανιού. Στο χωριό της Συκαμιάς βρίσκεται και το σπίτι του Στρατή Μυριβήλη.

Παραλίες

Στην περιοχή της Θερμής (βόρεια της Μυτιλήνης) ξεχωρίζουν οι βοτσαλωτές παραλίες στη Σκάλα Mυστεγνών και Σκάλα Ν. Κυδωνιών, η πλαζ “Kανόνι” στους Πύργους Θερμής και η παραλία στο Πεταλίδι.

H Πέτρα και η Άναξος, με τις οργανωμένες αμμουδερές παραλίες τους, αποτελούν πόλο έλξης των λουομένων, ενώ ηρεμία και απομόνωση προσφέρει η γραφική Tσιχράντα λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα.

H Σκάλα Ερεσού με την υπέροχη αμμώδη παραλία της αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παραθεριστικά κέντρα του νησιού.

Στον Μόλυβο βρίσκεται η γνωστή παραλία της Εφταλούς και η βοτσαλωτή πλαζ μέσα στον οικισμό.

Το Πλωμάρι, με τον Άγιο Iσίδωρο, τη Mελίντα, τη Δρότα και το Aμμουδέλι παρέχει στους λουόμενους παραλίες, κυριολεκτικά, για κάθε γούστο.

Στον κόλπο της Γέρας συναντούμε την παραλία της Ευρειακής και νότια του Σκοπέλου την απαράμιλλης ομορφιάς παραλία Τάρτι.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Περισσότερες προτάσεις για διακοπές, στο neolaia προορισμοί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;