Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στη Λέρο

Η Λέρος είναι νησί στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου στα Δωδεκάνησα και έχει πληθυσμό 8.207 κατοίκους.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Η χώρα και Αξίζει να δεις

Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Αγιάς Μαρίνας, μαζί με την παραδοσιακή πρωτεύουσα του νησιού, τον Πλάτανο, και το γραφικό ψαροχώρι Παντέλι, μοιάζουν να αποτελούν πλέον ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο, μια απλωμένη κωμόπολη που ενώνει δύο ακτές. Στην Αγιά Μαρίνα θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού (ο Μύλος κατά την ταπεινή μου γνώμη συγκαταλέγεται στις καλύτερες της Ελλάδας), πολλά όμορφα και «ζωηρά» μπαράκια και το ερειπωμένο Μπρούζι (ή Μπούρτζι), το κάστρο που φύλαγε την είσοδο του λιμανιού.

Ο Πλάτανος είναι ένας εντυπωσιακός παραδοσιακός οικισμός, με γραφικά σοκάκια, τυπικές μικρές νησιωτικές κατοικίες αλλά και επιβλητικά αρχοντικά που μαγνητίζουν το βλέμμα του επισκέπτη με την πολυχρωμία τους. Σίγουρα αξίζει να του αφιερώσετε κάποιες ώρες και να ανακαλύψετε τις πολλές, ιδιαίτερες γωνιές του. Ανεβείτε τα 500 σκαλοπάτια που θα σας οδηγήσουν στο μεγαλοπρεπές κάστρο, από όπου θα έχετε πανοραμική θέα ολόκληρου του νησιού, ακόμα και της Πάτμου όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Αν συναντήσετε τον ιερέα της Παναγιάς του Κάστρου, του σημαντικότερου προσκυνήματος του νησιού, ζητήστε του να σας πει την ιστορία της εκκλησίας και της θαυματουργής εικόνας της, μια ιστορία που μπορείτε να «διαβάσετε» και στις εξαιρετικές αγιογραφίες του ναού.

Το κάστρο και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται λίγο έξω από αυτό, είναι τα καλύτερα σημεία για να κλείσετε τη μέρα σας στη Λέρο. Το ηλιοβασίλεμα που θα απολαύσετε από εδώ, θα σας μείνει αξέχαστο. Αν πάλι τα 500 σκαλοπάτια σας φαίνονται «βουνό», υπάρχει και δρόμος που οδηγεί άκοπα στην κορυφή και θα σας δώσει μάλιστα την ευκαιρία να θαυμάσετε τους έξι υπέροχους ανεμόμυλους που «στεφανώνουν» τον Πλάτανο και το Παντέλι.

Επιστρέφοντας, κάντε μια στάση στο γραφικό λιμανάκι του Παντελίου και απολαύστε ολόφρεσκα ψαράκια ή ένα χαλαρό ποτό δίπλα στο κύμα. Αυτό θα ήταν ο καλύτερος επίλογος μιας επίσκεψης στη Λέρο, αν δεν υπήρχε κάτι ακόμα καλύτερο: να «τύχετε» σε γλέντι του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Λέρου «Άρτεμις». Εμένα με ξεπροβόδισαν δεόντως συνοδεία βιολιού, λύρας, λαούτων, παραδοσιακών χορών, καλών μεζέδων και πολύ οινοπνεύματος (ποιος είμαι; που είμαι; τι μέρα είναι;). Με τσ’ υγείες μας!

Παραλίες

Η Λέρος έχει περίπου 78 χιλιόμετρα από δαντελωτές ακτές με μικρούς και απομονωμένους κόλπους και ορμίσκους. Υπάρχουν αρκετές παραλίες κυρίως με βότσαλο και μερικές με άμμο. Πολλές απο αυτές ειναι οργανωμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις κυρίως στα Αλιντα και στο Παντέλι.

Η πιο τουριστική παραλία ειναι στα Αλιντα με δυνατότητες για θαλάσσια σπορ όπως ιστιοσανίδα, κανό και σκι. Η παραλία εχει αρκετά πεύκα και αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά καθώς και ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Λίγα μόνο βήματα θα βρειτε κάθε λογής καταστήματα, εστιατόρια, μπαράκια και ταβέρνες καθώς και τα περισσότερα ξενοδοχεία του νησιού. Προχωρώντας προς τα βορειοανατολικά απο την παραλία Αλιντων μέσα απο ενα δρόμο γεμάτο πεύκα θα βρειτε την παραλία Παναγιές απο τις δυο πλευρές ενός μικρού λόφου με ενα μικρό εκκλησάκι. Η πρώτη παραλία εχει άμμο και η δεύτερη βότσαλο. Προχωρώντας απο τη δεύτερη παραλία και περνώντας μια πηγή θα βρειτε τη παραλία Δύο Λισγάρια, μια παραλία όμορφη με ευκαλύπτους και με ενα μπαράκι τον Ζέφυρο που οργανώνει μπητς πάρτι καθώς και ενα εστιατόριο. Ο δρόμος απο τα Αλιντα μέχρι αυτές τις παραλιες είναι ασφαλτοστρωμένος.

Η δεύτερη πιο δημοφιλής παραλία στη Λέρο ειναι η παραλία του Παντελιου, στην μια άκρη εχει ψιλό βότσαλο και στην άλλη εχει άμμο. Η παραλία ειναι καλά οργανωμένη με ντους και καμπίνες, εχει ομπρέλες με ξαπλώστρες και ειναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά καθώς και κολύμπι με αναπνευστήρα. Δίπλα στην παραλία θα βρειτε καφενεία και ψαροταβέρνες, καθώς και μια υπέροχη καφετέρια μπαρ το Καστέλο που προσφέρει καταπληκτική θέα καθώς και ελεύθερο ιντερνετ καφέ.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Περισσότερες προτάσεις για διακοπές, στο neolaia προορισμοί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαρ. 2024
ΕΦΕΣ
19:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;