Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στην Κάρπαθο

Η Κάρπαθος, το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου (μετά τη Ρόδο). Έχει έκταση 301,2 τ.χλμ., 160 χλμ. μήκος ακτών και συνολικό πληθυσμό 6.511 κατοίκους. Αποτελεί πλούσιο βιότοπο και για αυτόν τον λόγο διαθέτει προστατευμένες περιοχές, όπου επιζούν πληθυσμοί προς εξαφάνιση.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Η χώρα

Η Κάρπαθος ή Πηγάδια, όπως αλλιώς είναι γνωστή η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού, βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του. Είναι κτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη Ποσείδιο. Στην κορυφή του λόφου σώζονται τμήματα από την αρχαία ακρόπολη και από τα κυκλώπεια τείχη.
Η πόλη της Καρπάθου είναι μια σύγχρονη πολιτεία. Τα περισσότερα σπίτια και δημόσια κτίρια είναι καινούρια και κτίστηκαν από τους ομογενής της Αμερικής, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι παραθερίζουν στο νησί τους. Η περιήγηση στην πόλη αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία για κάθε επισκέπτη. Όμορφες εικόνες που συνδυάζουν τη νησιώτικη παράδοση με τις σύγχρονες ανέσεις, θα συναντήσετε σε κάθε γειτονιά. Από τα αξιοθέατα της πόλης, αξίζει να δείτε τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής που βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο της πόλης. Από τα αρχιτεκτονικά μέλη του ναού συμπεραίνουμε ότι έχει κτιστεί πάνω στα θεμέλια προγενέστερου αρχαίου ιερού.

Αξίζει να δείτε

Ξεχωριστή θέση έχει βέβαια το καθιστό Καρπάθικο γλέντι, το οποίο δίνει την ευκαιρία να ζωντανεύουν τα δημοτικά τραγούδια της Καρπάθου, αλλά και παρουσιάζεται το ποιητικό ταλέντο του Καρπάθιου, με τις μαντινάδες της στιγμής, που εκφράζουν τον πόνο και τη χαρά τους, ανάλογα με την περίσταση.

Τέτοιου είδους γλέντια που συμμετέχουν πάντα τα τοπικά μουσικά όργανα (τσαμπούνα, λύρα, λαούτο, βιολί) παρακολουθεί κανείς σε πανηγύρια σε κοινωνικές εκδηλώσεις (βαφτίσεις, γάμους, ονομαστικές εορτές) μετά απο τα πλούσια τραπέζια (τάβλα) με παραδοσιακά φαγητά, που παρατίθεται για όλους τους προσκαλεσμένους.

Στις ίδιες εκδηλώσεις απολαμβάνει και τους τοπικούς στους οποίους καταλήγουν τα καλά γλέντια. Η μοναδικότητα έγκειται στο γεγονός οτι σερβίρεται παραδοσιακό φαγητό, φτιαγμένο απο την εκκλησία, προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους πιστούς και ακολουθεί χορός, τραγούδι απο παραδοσιακά όργανα (Λαούτο, Λύρα, Τσαμπούνα). Τα έθιμα της Καρπάθου διατηρούνται αναλύοτα απο γενιά σε γενιά και το τελετουργικό δεν παρουσιάζει αλλαγές. Αξιοσημείωτο είναι οτι πολλά απο τα εκκλησάκια αυτά ανήκουν σε οικογένειες, οι οποίες τα προσέχουν και διοργανώνουν τα ανωτέρω.

Παραλίες

* Λευκός. Παραθαλλάσιο ψαροχώρι βορειοδυτικά της Καρπάθου με μία από τις καλύτερες παραλίες. Έχει συνεχόμενους κολπίσκους και αμμουδερές παραλίες, όπου το καλοκαίρι ανθίζουν κρινάκια. Γύρω από τον οικισμό υπάρχει πευκώνας. Υπάρχουν πολλά καταλύματα κοντά στην παραλία καθώς επίσης και ταβέρνες με πολύ καλόψάρι.

* Κυρά Παναγιά. Μία από τις δημοφιλέστερες γιατί βρίσκεται τόσο κοντά στην πόλη της Καρπάθου. Υπάρχουν εκδρομικά σκάφη που σας πηγαίνουν καθημεριά από τα Πηγάδια. Έχει αμμουδιά με ξαπλώστρες και άπλετο χώρο να απλώσει κανείς την πετσέτα του. Το νερό είναι βαθύ οπότε θέλει προσοχή. Υπάρχουν δύο εστιατόρια και μερικά ξενοδοχεία στην περιοχή.

* Βροντής. Κοντά στην πρωτεύουσα τα Πηγάδια, θα βρείτε μία μεγάλη παραλία που λέγετε Βροντής αν και οι ντόπιοι την αποκαλούν “Ξενώνας”. Είναι σίγουρα η μεγαλύτερη παραλία της Καρπάθου. Επίσης είναι και η πιο ευκολοπροσβάσιμη.

* Αμμοοπή. Η Αμμοοπή είναι ένα μέρος 10′ από τα Πηγάδια. Υπάρχουν 2 παραλίες: η Μικρή Αμμοοπή και η Μεγάλη Αμμοοπή. Η Μικρή είναι ήσυχη ενώ η Μεγάλη είναι η πιο δημοφιλής. Υπάρχουν 3 εστιατόρια στη Μεγάλη Αμμοοπή και ένα καφέ. Στην άλλη πλευρά της Μεγάλης Αμμοοπής υπάρχει μία παραλία τα Βοτσαλάκια. Είναι κυρίως παραλία γυμνιστών παρόλο που ο γυμνισμός απαγορεύετε.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Περισσότερες προτάσεις για διακοπές, στο neolaia προορισμοί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;