Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στην Άνδρο

Η Άνδρος είναι η μεγαλύτερη μετά τη Νάξο νήσος των Κυκλάδων και ο πληθυσμός του νησιού κατά την απογραφή του 2001 ήταν 10.009 άτομα.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Η χώρα

Παρκάρω στο δημοτικό πάρκιγκ και ξεκινώ μια περιπλάνηση στα στενά γραφικά σοκάκια της πόλης, όπου στεγάζονται μεσαιωνικά, νεοκλασικά και νησιώτικα αρχοντικά. Μια στάση για σπιτικό παγωτό κάτω από τον ίσκιο του πλατάνου, στην κεντρική πλατεία Καΐρη, είναι απαραίτητη!

Έχοντας ως αφετηρία την πλατεία, ξεκινώ ένα ταξίδι στο παρελθόν και τους σημαντικότερους σταθμούς της τέχνης, έννοιες ταυτόσημες με το νησί. Επισκέπτομαι το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, γνωστό και ως Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Για το τέλος έχω αφήσει το σήμα κατατεθέν της περιοχής… Στη μαρμαρόστρωτη πλατεία της Ρίβας, όπου η θαλασσινή αύρα και ο δυνατός άνεμος κυριολεκτικά σε συνεπαίρνουν, στέκει το αγέρωχο μπρούντζινο άγαλμα του Αφανούς Ναύτη, με μέγεθος που πραγματικά σου κόβει την ανάσα.

Αξίζει να δεις

Η Παλαιόπολη είναι η αρχαία πόλη της Ανδρου που άκμασε απο την κλασσική εποχή μέχρι τη ρωμαιοκρατία. Σήμερα είναι ένα ομορφο καταπράσινο χωριό στην πλαγιά του όρους Πέταλο, που στο ψηλότερο σημείο του υπάρχουν οι μοναδικοί ίσως καταράκτες των Κυκλάδων. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής. Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες και καφενεία. Η αρχαία πολιτεία ήταν αρκετά χαμηλότερα, κοντά στο λιμάνι, που ο μισοβυθισμένος μώλος του φαίνεται απο το χωριό. Ο δρόμος κατεβαίνει μέχρι το χαμηλότερο σημείο του χωριού και απο εκεί το μοναπάτι σας οδηγεί στη θάλασσα. Οι πιο γενναίοι παρκάρετε στην άσφαλτο και πάρτε τα σκαλάκια που κατεβαίνουν στο χωριό, περιπλανηθείτε στα δρομάκια και συνεχίστε το κατέβασμα. Ενα καλοδιατηρημένο μονοπάτι οδηγεί προς τη θάλασσα σε ένα διαχρονικό ταξίδι. Μιά μαγική διαδρομή στην πανέμορφη βρύση, όπου τα πεζούλια είναι χτισμένα με αρχαίες πέτρες, οι αγελάδες δεμένες σε κιονόκρανα και κάποιοι σταύλοι στηρίζονται σε αρχαίους πεσσούς. Δείτε τις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, το αρχαίο τείχος και κολυμπήστε στα νερά του αρχαίου λιμανιού. Ηρεμήστε και ξεκουραστήτε, σας περιμένουν μόνο 1039 σκαλοπάτια για την επιστροφή.

Το Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο ήταν η ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Ανδρου. Χτίστηκε από τους Βενετούς πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο βόρεια του Ορμου Κορθίου, σε υψόμετρο περίπου 600 μ. Μπορούσε να προστατεύσει περίπου 1000 (ή και περισσότερους) κατοίκους και εθεωρείτο απόρθητο λόγω των υψηλών βράχων που το περιβάλλουν και του ισχυρού του τείχους. Η ιστορία του είναι άγνωστη και ίσως αυτό να τροφοδότησε τους θρύλους που το περιβάλλουν. Σύμφωνα με το γνωστότερο, οι Τούρκοι, που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, έστειλαν στο κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της να ζητήσουν βοήθεια, όμως το βράδι η γριά άνοιξε την πύλη και μπήκαν οι Τούρκοι που έσφαξαν όλους τους κατοίκους. Στη συνέχεια η γριά, μετανιωμένη για την πράξη της, ανέβηκε σε ένα ψηλό βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Ετσι η μνήμη της γριάς έμεινε σε δύο απο τα αξιοθέατα της περιοχής: “της γριάς το κάστρο” και την όμορφη παραλία “της γριάς το πήδημα”. Σήμερα στο κάστρο, όπου φτάνει κανείς απο ένα μονοπάτι που ξεκινά απο το Κοχύλου, υπάρχουν ερείπια σπιτιών, εκκλησιών, δεξαμενών νερού και η εκκλησία της Φανερωμένης. Ομως πάνω απ’ ολα υπάρχει η εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και ένα επιβλητικό τοπίο.

Παραλίες

Οι παραλίες του νησιού διαθέτουν πεντακάθαρα νερά σε συνδυασμό με όμορφα φυσικά τοπία και με αρκετό πράσινο. Αν και ο μαζικός τουρισμός δεν είναι χαρακτηριστικό της Άνδρου, οι παραλίες του είναι οργανωμένες και μπορούν να προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις στους επισκέπτες τους. Οι παραλίες του νησιού είναι ο Άγιος Πέτρος και η Ψιλή Άμμος, στην περιοχή του Άγιου Πέτρου, το Λιόπεσι στην περιοχή του Γαυρίου, το Κυπρί και ο Άγιος Κυπριανός στην περιοχή του Κυπρίου, το Λύκειο Και η Κολώνα στο Μπατσί, το Στιβάρι βραχώδης παραλία, η Ανερούσα και η Αγία Μαρίνα στο Απροβάτο, η Αγία Ελεούσα στην Παλαιόπολη, το Ατένι στον Κατάκοιλο, η Βόρη και η Λεύκα στην περιοχή Άρνη, ο Φελλός, το Σέλκι, το Καμινάκι, η Βλυχάδα, ο Ζόργκος, η Μικρή και Μεγάλη Πέζα στο Μακροτάνταλο, το Βιτάλι, οι Γίδες, της Γριάς το Πήδημα στο Κόρθι.
Η παραλία του Φελλού και η Κούρταλη ανήκουν στον οικισμό του Φελλού.

Η παραλία του Μύλου στον Όρμο, οι μικρές παραλίες Βίντζι , Αγ. Αικατερίνη, Μπουρό και Μέλισσα, όπου θα θαυμάσετε τις θαλασσινές σπηλιές, η παραλία στο Συνετί με τους παραθαλάσσιους σταλαχτίτες, η παραλία του Αη- Γιάννη στις Κρεμμύδες όπου η πρόσβαση γίνεται με σκάφος, η Πλάκα στη δυτική ακτή, το Στενό, το Νειμποριό και το Παραπόρτι οι δύο κοντινές παραλίες της Χώρας, προσιτές και με τα πόδια, τα Γυάλια και Πίσω Γυάλια στο δρόμο για τις Στενιές, τα Άχλα, στην εκβολή του ομώνυμου ποταμού και ο Χαλκολιμιώνας στη δυτική πλευρά του νησιού.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Περισσότερες προτάσεις για διακοπές, στο neolaia προορισμοί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
ΤΕΛ
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
ΤΕΛ
101 - 88
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;