Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στην Ανάφη

Η Ανάφη είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης με την οποία και αποτελούν τα νοτιοανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ανάφη (Χώρα), έδρα της ομώνυμης κοινότητας που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της νήσου. Επίνειο και κύριος λιμένας της νήσου είναι ο Άγιος Νικόλαος.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Η χώρα

Επειδή, όπως προαναφέραμε, η Χώρα είναι ο μοναδικός οικισμός της Ανάφης, οι περισσότεροι επισκέπτες την επιλέγουν ως ορμητήριό τους. Μπορεί να μη διαθέτει μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά υπάρχουν περιποιημένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλα με εξαιρετική θέα. Οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ καλούνται να συμβιβαστούν με την απαγόρευση της κατασκήνωσης στις παραλίες που έχει επιβληθεί από τις τοπικές Αρχές. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που, έστω και παράνομα, συνεχίζουν να στήνουν τις σκηνές τους αρνούμενοι πως και η «δική» τους Ανάφη θα υποκύψει στις σύγχρονες τουριστικές απαιτήσεις.

Στα στενά, γραφικά σοκάκια της Χώρας θα βρείτε, επίσης, bars και ταβερνάκια. Πάρτε μια γεύση από Ανάφη δοκιμάζοντας πιτάρια, σκορδομπάλοτα (μικρά κυλινδρικά κομμάτια από ζυμάρι, σαν μακαρόνια), καθώς και αναφιώτικη αστακομακαρονάδα. Μην παραλείψετε να γευτείτε το πεντανόστιμο κατσικίσιο τυρί και το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι! Φροντίστε, όμως, να μην βαρυστομαχιάσετε, γιατί ο επόμενος σταθμός σας, ο Κάλαμος, απαιτεί να είστε σε φόρμα!

Αξίζει να δείς

Ορατός από όπου κι αν στέκεται κανείς στο νησί ο Κάλαμος, στο νοτιοανατολικό τμήμα του 22 χλμ. από τη Χώρα, αποτελεί ένα θεσπέσιο μνημείο της φύσης και, αναμφίβολα, το στολίδι της Ανάφης. Πρόκειται για έναν επιβλητικό ασβεστολιθικό βράχο ύψους 450 μ. που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί μέσω ενός μικρού ισθμού. Σύμφωνα με τις τοπικές λαϊκές δοξασίες καθώς τον πλησιάζεις, νιώθεις κάτι να σε βαραίνει. Δεν είναι τυχαίο που ο Γάλλος περιηγητής Τουρνεφόρ τον αποκάλεσε: «έναν από τους φοβερότερους βράχους του κόσμου»! Μάλιστα, θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ, ενώ περιλαμβάνεται στην περιοχή δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura. Οι αναρριχητές θα τον λατρέψουν, καθώς αποτελεί ιδανικό πεδίο δράσης για την αγαπημένη τους δραστηριότητα.
Στο ψηλότερο άκρο του Κάλαμου δεσπόζει από τον 17ο αιώνα το μοναστήρι της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με θρύλους και παραδόσεις της περιοχής. Συγκεκριμένα, λένε πως σε αυτό εδώ το σημείο βρέθηκε μια εικόνα της Παναγίας κρεμασμένη σε ένα καλάμι να ζητά την ανέγερση ναού, ενώ τη νύχτα λέγεται πως η ίδια μετέφερε τα εργαλεία για την κατασκευή. Αν θέλετε κι εσείς να δείτε από κοντά το εσωτερικού του, πρέπει να πάρετε τα κλειδιά που φυλάσσουν οι καλόγριες της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής. Η τελευταία λειτουργεί ως προσκύνημα από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και οι περισσότερες από τις εικόνες τις Καλαμιώτισσας έχουν μεταφερθεί εκεί. Όσο για την τοποθεσία; Το μοναστήρι είναι χτισμένο στους πρόποδες του Κάλαμου, στη θέση του επιφανούς ναού του Απόλλωνα Αιγλήτη. Πολλοί υποστηρίζουν πως το νησί «βαπτίστηκε» Ανάφη καθώς «αναφάνηκε» από τη θάλασσα, χάρη στο θεό της ποίησης και της μουσικής, για να αποτελέσει καταφύγιο από την κακοκαιρία για τους Αργοναύτες. Το προσωνύμιο Αιγλήτης δόθηκε στον Απόλλωνα λόγω της σωτήριας αίγλης (δέσμης φωτός) που έριξε μέσα στην καταιγίδα και αποκάλυψε αυτό το νησί με τις υπέροχες παραλίες.

Παραλία

Μικρές ή μεγάλες, όλες όμως ανόθευτες και ειδυλλιακές, οι παραλίες της Ανάφης αποτελούν το μεγάλο της ατού. Με εξαίρεση τον Άγιο Νικόλαο, που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι, η πρόσβαση στις υπόλοιπες απαιτεί περπάτημα.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας στις ακτές από το Κλεισίδι, έναν μικρό συνοικισμό, 15-20 λεπτά με τα πόδια από τη Χώρα. Εκεί βρίσκεται μία εκ των δύο πιο φημισμένων παραλιών του νησιού. Η εύκολη πρόσβαση, τα κρυστάλλινα νερά, η λευκή αμμουδιά και τα αρμυρίκια για φυσική σκιά δικαιολογημένα την καθιστούν τόσο δημοφιλή.

Για πιο ήρεμες καταστάσεις, συνεχίστε προς το ερημικό Κατσούνι, την Φλαμουρού ή τον Μικρό Ρούκουνα, low profile ακρογιαλιές που ενδείκνυνται για χαλάρωση και ανασυγκρότηση δυνάμεων.

Ο Μεγάλος Ρούκουνας είναι η άλλη πασίγνωστη παραλία της Ανάφης. Μεγάλη σε έκταση, με πεντακάθαρα διαυγή νερά, ώστε να διακρίνεται κάθε λεπτομέρεια στο βυθό, παλαιότερα αποτελούσε meeting point κατασκηνωτών και γυμνιστών. Ωστόσο, εξόργισε τους ντόπιους, με αποτέλεσμα να απαγορευτούν ο γυμνισμός και το κάμπινγκ.

Το τοπίο αλλάζει στη μικρή ακτή Καταλυμάτσα με τους επιβλητικούς κόκκινους βράχους και στην βοτσαλωτή παραλία Μέγας Ποταμός.

Όσοι ή μάλλον όσες από εσάς βιάζεστε να παντρευτείτε, κάντε μια βουτιά στα νερά των Αγίων Αναργύρων, μιας και, σύμφωνα με την παράδοση, όποιος κολυμπήσει εδώ, σύντομα θα έρθει… εις γάμου κοινωνία! Το ομώνυμο ξωκλήσι στεφανώνει το σκηνικό μιας από τις ωραιότερες ακρογιαλιές του νησιού.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Περισσότερες προτάσεις για διακοπές, στο neolaia προορισμοί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
  
 1